PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
PALA JE JASNA PORUKA

Portugalci nakon šoka protiv Srba okrenuli palac dolje izborniku, evo koliko bi ih koštalo propuštanje SP-a

Nakon slavlja Srbije u Lisabonu zakuhala se atmosfera oko reprezentacije, a jedan je čovjek u prvom planu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. studeni 2021. 14:19

Uvjeren sam da ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo, najavljivao je izbornik Fernando Santos, Cristiano Ronaldo pozivao navijače na jedinstvo na čijim će krilima Portugal odletjeti u Katar. Ništa od toga, barem zasad. Selecao je u nedjelju doživio prvi domaći poraz u kvalifikacijama za SP od 2008. godine kad je na stadionu Jose Alvalade slavila Danska.

Za Portugalce nesretnih 13 godina kasnije i četiri kilometra dalje, na drugom lisabonskom stadionu Luz, Katar je pobjedom izborila Srbija i gurnula Portugalce u nesigurnost doigravanja. Zatresao je žestoko taj poraz nogometno tlo najzapadnije države na tlu Starog kontinenta.

- U našem je DNK igrati s loptom u nogama, ali imali smo probleme. Istina je da momčadi nedostaje karakter. Bernardo Silva je htio loptu, no bio je jedini. Igrali smo sa strahom, bili smo nervozni. Odgovornost jena meni - poručio je izbornik Portugala Fernando Santos.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Prozvao je igrače, pa onda krivnju prebacio na svoja leđa. Zanimljivo. I prije tih svojih riječi naljutio je svoju glavnu zvijezdu. Cristiano Ronaldo mu je nakon utakmice pružio ruku, ali ljutiti izraz lica u komunikaciji s izbornikom sve je rekao. Nezadovoljan je 36-godišnji glavni portugalski as, kako i ne bi bio. Portugal je, zajedno sa svojim kapetanom, podbacio u presudnom dvoboju.

Propuštene prigode

- Bit ćemo u Kataru. Nismo napravili što smo trebali napraviti, ali ćemo proći. Uvijek igramo na pobjedu, razmišljamo o napadu, a ne o obrani, no ne idu stvari uvijek u našu korist - umirio je naciju Santos.

Imao je Portugal u Srbiji prednost od 2:0 u ožujku, završilo je 2:2. Zabio je tada Ronaldo za 3:2, lopta je prešla crtu, ali suci nisu vidjeli, a pomoći tehnologije nije bilo. Da jest, Portugal bi vjerojatno već bio u Kataru, no što je tu je. Sami su si Portugalci krivi što će morati dobiti još dvije utakmice kako bi stigli na novo veliko natjecanje. Dobra vijest za njih je što će u polufinalnom dvoboju biti domaćini, jer imaju dovoljan broj bodova da budu nositelji. Austrija i Sjeverna Makedonija dva su od mogućih šest sljedećih kvalifikacijskih suparnika Portugalaca.

- Nogomet nam stalno pokazuje da najteži putovi vode do najvećih uspjeha. Nedjeljni rezultat bio je težak, ali nedovoljnosnažan da nas sruši. Cilj plasmana na Svjetsko prvenstvo 2022. još je itekako živ i znamo što moramo napraviti da dođemo tamo. I nema isprika. Portugal ide u Katar - objavio je Ronaldo na društvenim mrežama u ponedjeljak.

Proslavit će CR7 i 37. rođendan 5. veljače, a da neće znati hoće li zaigrati na svom desetom velikom natjecanju s Portugalom. Otkako je postao reprezentativac 2003. godine, nema europskog i svjetskog prvenstva na kojem nije bio. Zadnji veliki turnir s kojeg je Portugal izostao bio je SP 1998. u Francuskoj kada su kvalifikacijsku skupinu okončali iza Njemačke i Ukrajine. Igranje doigravanja za Ronalda nije novost, na dva SP-a otišao je tako, u Južnu Afriku preko Bosne i Hercegovine, u Brazil preko Švedske. Sad će u ožujku 2022. morati izbaciti dva suparnika jednog za drugim, protiv prvog neće biti kažnjenih Joaa Cancela i Renata Sanchesa.

Počeli su Portugalci već računati koliko bi koštao njihov izostanak iz Katara i došli do brojke od stotine milijuna eura manjka iz kase Nogometnog saveza Portugala. Javili su se i dežurni Santosovi kritičari...

Jedini krivac

- Svaka mu čast na osvajanju Eura 2016. i Lige nacija, ali i kad smo pobjeđivali, nismo igrali dobro. To je činjenica i za to je Santos jedini krivac. Igramo pasivno, poraz od Srbije je nedopustiv - poručio je novinar Recorda Rui Dias i izazvao odobravanje velikog broja navijača. Kako to d a imamo toliki broj zvijezda iz najvećih svjetskih klubova, a igramo tako loše, pitaju se Portugalci i jedini logični odgovor vide u - izborniku. FS je za mnoge ključni problem stanke u razvoju portugalske nogometne reprezentacije. Ima ugovor do 2024. godine, a u online anketi A Bole na pitanje “Što mislite o budućnosti Santosa?” čak 46,3 posto anketiranih odgovara - mora podnijeti ostavku! Budući da 39,3 % smatra “mora biti smijenjen”, a tek 14,3 % da “treba voditi reprezentaciju u play-offu”, jasno je koliku podršku portugalske javnosti uživa 67-godišnjak iz Lisabona.

Možda je realna brojka manja, ali kad u anketi 86 posto navijača želi da odete...

- Ovakvi igrači apsolutno moraju igrati bolje, ali ozbiljan Savez ne smije si dopustiti da usred kvalifikacija mijenja izbornika. Prava rješenja za izbornika su Josep Guardiola i Jürgen Klopp, no mislim da njih ne zanima klupa naše reprezentacije - objašnjava Dias sunarodnjacima.

Europsko prvenstvo u Francuskoj su osvojili nakon što su na startu kvalifikacija poraženi od Albanije, tko zna što su u stanju napraviti u Kataru. Ne bi im bilo loše poslušati i koji savjet Zlatka Dalića o poniznosti. Jer s bahatim stavovima tipa “poraz od Srbije je jednostavno nedopustiv”, neće niti u ožujku daleko dogurati. S Fernandom Santosom na klupi ili bez njega.

Linker
04. svibanj 2024 12:29