ALEX PANTLING Afp
SLAVLJE BRANITELJA NASLOVA

Portugalci šokirali Mađare u razmaku od tri minute, Cristiano Ronaldo ispisao povijesne stranice

Portugal je u posljednjim trenucima upisao prvu, na kraju i uvjerljivu pobjedu na ovogodišnjem EURU
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. lipanj 2021. 19:55

MAĐARSKA – PORTUGAL 0:3 (Guerriro 84', Ronaldo 87' - 11m, 90 + 2')

MAĐARSKA (3-1-4-2): Gulácsi – Botka, Orbán, Attila Szalai - Nagy - Lovrencsics, Kleinheisler (od 78. Siger), Schäfer (od 66. Nego), Fiola - Ádám Szalai, Sallai (od 78. Schon). IZBORNIK: Marco Rossi

PORTUGAL (4-3-3): Rui Patrício – N. Semedo, R. Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William (od 82. Sanches -), Fernandes – B. Silva (od 71. R.Silva), Jota (od 82. A.Silva), Ronaldo. IZBORNIK: Fernando Santos.


Na kraju uvjerljiva pobjeda, ali na otvaranju skupine F sretno i spretno je Portugal tek u završnici slomio otpor Mađara došavši do važna tri boda. Guerreiro je zabio prvi u 84. minuti, a onda je Ronaldo ušao u povijest postigavši pogodak s bijele točke čime je s 10 zgoditaka postao najbolji strijelac svih Eura. Za kraj je Cristiano dodao još jedan, u sudačkoj nadoknadi ušetao se u mrežu Mađara za konačnih 0:3.

image
Cristiano Ronaldo
LASZLO BALOGH Afp

U Puskas Areni atmosfera kao da nikad korone nije ni bilo. Pun stadion, 67.000 gledatelja, ozračje masovnog spektakla kojeg u Europi može samo nogomet ponuditi. Na tribinama dominantni Mađari, na travnjaku očekivano Portugalci. Prvi je zaprijetio Diogo Jota, u 5. minuti ljevicom je šutirao s ruba kaznenog prostora, ali spreman je Gulasci. Udarac Jote ipak nije bio najava zgoditaka, jer mreže su mirovale nakon 45 minuta. Mađarska se branila s osam igrača, početni sustav 3-4-1-2 lakoćom se pretvarao u 5-3-2, a ponekad i 5-4-1 defenzivnog domaćina pritisnutog u 40-ak metara od svojih vrata. Međutim, Orban je sjajno dirigirao zadnjom linijom za koju Portuglaci nisu imali rješenja.

Najveću prigodu Portugala kreirao je Bruno Fernandes za Ronalda, u 43. minuti dobio je Cristiano centaršut na četiri metra, zahvatio je bez oklijevanja, ali unutarnjom je šutirao preko vrata. Mađari su imali tek jedan izlet na polovicu Portugala u prvom dijelu, iz slobodnog udarca u 36. minuti loptu je na glavu dobio Adam Szalai, ali lakoćom je Rui Patricio ukrotio njegov pokušaj. Jedini mađarski u okvir vrata tijekom prvog poluvremena, ali selekciji Marca Rossija ionako je primarno bilo sačuvati "nulu" do odmora.

image
LASZLO BALOGH Afp

U nastavku je prvu prigodu ponovno složio Portugal, iz kornera je u 47. ubacio Bruno Fernandes, a Pepe glavom sa devet metara gađao desni donji kut, no izvio se Gulasci obranivši udarac portugalskog stopera. S 22 metra šutirao je Fernandes u 68. minuti, ali opet je Gulasci uspio izvaditi neugodni šut koji je išao u lijevi donji kut. Prvu promjenu napravio je Fernando Santos tek u 71. mnuti izvadivši Bernarda Silvu kojeg je zamijenio njegov prezimenjak Rafa Silva, napadač Benfice.

Portugal je nastavio dominirati posjedom, premda su Mađari u drugom dijelu bili malo hrabriji u izlascima na suparničku polovicu, ali nisu bili i konkretniji u napadu na vrata Rui Patricija. U 76. minuti uključio se i VAR za provjeru igranja rukom mađarskog obrambenog igrača u svom kaznenom prostoru, ali ništa od jedanaesterca. Četiri minute kasnije proključala je Puskas Arena nakon što je Schon zatresao mrežu Portugala, ali pomoćnik je ipak označio evidentno zaleđe, Cakir je poništio pogodak i ostala je "nula" na semaforu. Ali, onda je u završnici furiozno krenuo Portugal preko svog ključnog igrača Rafa Silve koji je upisao dvije asistencije i izborio kazneni udarac.


KRAJ UTAKMICE!

90 + 5' - Izlazi Nagy, ulazi R. Varga

90 + 2' GOOOL! Cristiano Ronaldo izbio je sam pred vratara, zastali su Mađari misleći da je zaleđe, a Portugalac s lakoćom zaobilazi obranu i vratara te postiže svoj drugi pogodak na utakmici, 11. na europskim prvenstvima.

89' Izlazi Fernandes, a ulazi Moutinho

88' Izlazi Fiola, a u igru će K. Varga

87' GOOOL! Orban je povukao protivnika za dres, sudac Cakir pokazuje na bijelu točku, a Cristiano Ronaldo trese mrežu! Za sjajnog Portugalca je ovo 10. pogodak na europskim prvenstvima čime je prestigao Platinija i ušao u povijest nogometa!

86' Žuti karton za Orbana

84' GOOOL! Guerreiro je zatresao mrežu. Portugal vodi 1-0! Lopta je na putu do mreže pogodila mađarskog igrača i promijenila smjer.

81' Izlaze Carvalho W. i Jota, a ulaze Silva An. i Sanches.

80' Žuti Karton za Nega

80' Poništen pogodak Mađara! Schon koji je prije nekoliko trenutaka ušao u igru zatresao je mrežu, ali sudac pokazuje da je bio u zaleđu! Kratko je trajalo ludilo na tribinama.

78' Dvije nove izmjene kod Mađara. Izlaze Kleinheisler i Sallai, a u igru će Siger i Schon.ž

77' Nakon VAR pregleda sudac pokazuje da nema jedanaesterca za Portugal!

76' VAR! Traje provjera, Portugalci traže jedanaesterac! Ronaldo je primio loptu u šesnaestercu i tražio igranje rukom mađarskog braniča. Skočili su Portugalci, ide i provjera (VAR).

73' Dobar izlazak Mađara, probili su se po desnoj strani, uslijedio je ubačaj nakon kojeg nakratko Portugalci smiruju situaciju. Nedugo nakon toga Attila Szalai puca glavom po sredini gola, ali obrana Portugala blokira njegov pokušaj.

71' Mijenjaju i Portugalci - izlazi Bernardo Silva, a u igru će Rafa Silva.

65' Prva izmjena na utakmici - izlazi Schafer, a mijenja ga Nego.

63' Prilika za Portugal! Fernandes je opalio s 20-ak metara, ali Gulacsi je ponovno dobro postavljen i još jednom sjajnom obranom spašava Mađare.

57' Zaprijetili su Mađari! Nastala je manja gužva ispred portugalskog šesnaesterca, do lopte je došao Sallai koji puca s veće udaljenosti, no brani to Patricio. Kao da su se malo ohrabrili Mađari koji sve češće dolaze pred portugalski gol.

50' Opalio je Szalai! Nije čekao, primio je Mađarski napadač loptu i pokušao udarcem izvan šesnaesterca, no vratar je bio spreman i obranio je taj dalekometni pokušaj.

47' Nova sjajna reakcija Gulacsija! Nadskočio je Pepe svog čuvara, pucao glavom s nekakvih 10-ak metara, no brani to mađarski vratar.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, lopta je kod Portugalaca

KRAJ PRVOG POLUVREMENA Portugalci su osjetno bolji, dominiraju terenom, a propustili su i realizirati nekoliko vrlo opasnih prilika.

43' Kakav promašaj Ronalda! Sjajna lopta Fernandesa, Ronaldo je ostao sam ispred gola, ali promašuje ono što obično zabija. Njegov pokušaj otišao je preko gola. Kakva sreća za Mađare.

image
Cristiano Ronaldo
ATTILA KISBENEDEK Afp

40' Nova velika prilika za Portugalce! Ponovno je Jota u akciji! Pucao je s velike blizine, ali Gulacsi je još jednom spreman!

38' Prvi žuti karton na utakmici, sudac Cakir ga je pokazao Rubenu Diasu.

38' Posjed lopte uvjerljiv na strani Portugala 65 - 35 posto

37' Prva prilika Mađarske! Sallai je pronašao Szalaija koji se našao ispred gola, ali Rui Patricio sprječava njegov pokušaj!

> Ronaldo je inače na rubu rušenja velikog rekorda kojeg trenutno dijeli s Michelom Platinijem po broju postignutih pogodaka na europskim smotrama. Trenutno su obojica zaustavljeni na njih devet.

30' Visoki skok Cristiana Ronalda, nekako je zahvatio ubačaj Silve, ali nedovoljno dobro i njegov pokušaj odlazi pokraj gola

27' Pogreška Mađara, Ronaldo je proigrao Silvu koji se sjurio prema golu, ali sjajno reagira Orban. Mađari mogu odahnuti, ali očito je da imaju problema s iznošenjem lopte.

19' Ronaldo u velikoj šansi! Cristiano je primio jednu dugu loptu te sa svega nekoliko metara pred golom ispalio iz prve, Gulacsi to brani, a naknadno je suđeno i zaleđe.

> Cristiano Ronaldo prvi je nogometaš u povijesti koji se pojavio na čak pet europskih prvenstava

13' Lijepa kombinacija Portugala! Fernandes je pogurao loptu do Gurreira, ali nije to bilo jednostavno za ukrotiti i Mađarska se ponovno provukla.

9' Prijeti ponovno Portugal! Fernandes sjajno ubacuje za Jotu, no ovaj to nije najbolje zahvatio i lopta odlazi preko gola

5' Prva veća prilika! Jota je opalio s ruba šesnaesterca, no spreman je bio vratar Mađarske

image
Diogo Jota
LASZLO BALOGH Afp

1' Počela je utamica na Puskas Areni!


17.00 - Stigli su početni sastavi!

image
Screenshot UEFA

Linker
20. travanj 2024 04:05