PHILIPPE HUGUEN Afp
LEGENDA

Posebno priznanje za velikog Zvonimira Bobana: ‘Klasa prave desetke, ludo zaljubljen u lijepi nogomet!‘

Veliko priznanje kapetanu brončane generacije Vatrenih i jednom od najuspješnijih stranaca u Milanu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2022. 17:59

Prije osam godina jedan od najprestižnijih svijetskih sportskih listova, La Gazzetta dello sport, pokrenula je manifestaciju Gazzetta Awards. Radi se o svojevrsnim Oscarima za više kategorija u sportu, koji se dodjeljuju po izboru milanskog dnevnika. Prvi puta otkako se ta prestižna manifestacija organizira, njen će domaćin biti izvan Milana. Na poziv regionalne turističke zajednice Sicilije i tamošnjih političkih strukturua, La Gazzetta dello sport će upriličiti trodnevnu manifestaciju sporta, panela, druženja i kao vrhunac, podjele nagrada.

Na tom događanju, od 20. do 23. listopada biti će prisutni najbolji sportaši i sportašice Italije u 2022.godini i brojni gosti iz sportskog, društvenog i političkog života Apenina. Među njima, i to najavljen kao laureat, biti će i jedan Hrvat. Zvonimir Boban!

Aktualni šef nogometa u UEFA, nekad kapetan slavne brončane generacije Vatrenih i jedan od najjuspješnijih stranaca u povijesti AC Milana, dobiti će posebno priznanje La Gazzette dello sport, i to Gazzetta Awards Legends. Radi se o svojevrsno nagradi za karijeru, ne samo igračku nego i onu koju stvara nakon što je 2001.godine objesio kopačke o klin...

image
ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp

U najavi oko tog izbora La Gazzetta dello sport je u broju od četvrtka posvetila čitavu stranicu Zvonimiru Bobanu, pod naslovom "Klasa prave desetke, ludo zaljubljen u lijepi nogomet".

U opširnom tekstu navodi se da je Boban bio devet godina igrač AC Milana, te da je u tom razdoblju osvojio 9 trofeja. I to 4 scudetta, pod vodstvom Fabia Capella i (posljednji) Alberta Zaccheronija, 1 ligu prvaka (imao je još 2 finala), 3 talijanska super kupa i 1 europski. Trofejno je najznačajnija bila 1994.godina, kada je sa Milanom osvojio prvenstvo Italije, europski i talijanski super kup te Ligu prvaka, u finalu protiv Barcelone (4:0). No, najdojmljivija mu je bila sezona 1998/99, kada je, nakon bronce sa Hrvatskom na SP u Francuskoj, bio glavni igrač Milana u osvajanju naslova prvaka. Taj naslov se i danas naziva Bobanovim scudettom.

Kako dalje navodi autor Zvonimir Boban je nakon aktivne karijere završio studij povijesti, radio je u hrvatskim i talijanskim medijima, bio je jedan od najcjenjenijih komentatora Sky sporta i beIN sporta, a 2016.godine postao je zamjenik glavnog tajnika FIFA-a sa zaduženjem razvoja nogometa i natjecanja. U tom smislu bio je jedan od ključnih ljudi uvođenja VAR-a u nogomet.
U lipnju 2019.godine prihvatio je poziv "njegova" Milana i inicijativu Paola Maldinija, te postao šef nogometa u slavnom klubu. Zbog neslaganja sa vlasnicima nakon devet mjeseci prekinuta je suradnja. Ubrzo će Boban, u travnju 2021.godine, na poziv Aleksandra Čeferina prihvatiti novu funkciju u UEFA, šef nogometa!

Zbog svih dosega u karijeri, uzornog ponašanja, elegancije koja ga je karakterizirala i kao igrača i dužnosnika, komentatora, te dosljednosti u jasno izraženim stavovima, La Gazzetta dello sport odlučila mu je dodijeliti nagradu Legends. Slično kao što je Marca u svibnju dodijelila Luki Modriću.

Linker
17. travanj 2024 02:42