Messi u dvoboju s Kolašincem i Gigotom: u nedjelju slijedi novi čin

 CHRISTOPHE SIMON/Afp
VIKEND DERBIJA

Poslastice diljem Europe: Tudor protiv Messija i društva, spektakl u Madridu, veliki okršaj u Njemačkoj

U Španjolskoj je fokus na madridskim klubovima, dok se u Njemačkoj i Francuskoj sučeljuju vodeće momčadi
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 25. veljača 2023. 10:34

Rivalstvo Marseillea s Paris Saint-Germainom izgubilo je na važnosti posljednjih godina pogotovo jer su Parižani prije dolaska Igora Tudora na klupu redovito marširali protiv kluba s juga Francuske. Međutim, hrvatski strateg nakon malo burnijeg početka na klupi, proživljava prekrasne dane u novoj sredini i ove nedjelje u 20.45 dočekuje aktualnog prvaka Francuske na svom terenu. Marseille je ranije ovog mjeseca nadigrao Parižane i pobijedio 2:1 u utakmici francuskog kupa odigranoj u vrućoj atmosferi na Velodromeu. Međutim, stavimo Kup po strani, ovo je potencijalno ključna utakmica u borbi za naslov, s drugoplasiranim Marseilleom koji zna da će ga pobjeda ostaviti na samo dva boda zaostatka za posrnulim PSG-om na vrhu tablice.

- Ovo je ključna i posebna utakmica. Pobjeda u Kupu nam je dala samopouzdanje, ali moramo ponoviti tu razinu igre - upozorio je Tudor nakon što je njegova momčad u prošlom kolu s 3:2 slavila kod Toulousea.

image

Igor Tudor

ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA

Iako će Marseille biti hendikepiran izostancima dvojice stožernih braniča Mbembe i Gigota, Parižani pak neće računati na usluge Marquinhosa, Hakimija, Mukielea i Neymara koji će zbog ozljeda propustiti ovaj susret. Tudor će se dakle morati “samo” fokusirati na plan da zaustavi Messija i Mbappéa...

Nešto malo prije derbija u Francuskoj, oči nogometnih fanatika bit će uperene na njemačku Bundesligu. Jedna od Bayernovih najsigurnijih predstava posljednjih mjeseci, pobjeda nad Paris Saint-Germainom 1:0 u osmini finala Lige prvaka, bila je praćena jednom od najgorih u porazu od 3:2 od Borussije Mönchengladbach prošlog tjedna. Nemiri su se rasplamsali nakon spornog crvenog kartona za braniča Dayota Upamecana, a Bayernov trener Julian Nagelsmann završio je s 50 tisuća eura kazne zbog kritika na račun sudačkog tima nakon utakmice.

Mané prvi put trenirao s momčadi

Sve to dogodilo se neposredno prije derbija protiv Union Berlina, momčadi koja je s njima i Borussijom Dortmund izjednačena na vrhu s 43 boda. Momčad trenera Ursa Fischera neporažena je u novoj godini, upisavši sedam bodova više od Bayerna te su nakon kiksa Bavaraca imali priliku zauzeti vrh ljestvice. Umjesto toga, hrvatski reprezentativac Josip Juranović koji je ove zime došao u redove Uniona, i njegova ekipa imali su neuspjeh kod kuće odigrali susret bez golova protiv posljednje momčadi prvenstva, Schalkea. Rezultat koji je značio da su se izjednačili s Bayernom na vrhu ljestvice i omogućili Borussiji Dortmund da se ušulja ispred njih i dođe na drugo mjesto po gol-razlici.

Njemački mediji navode kako bi Nagelsmann mogao računati na Senegalca Sadija Manéa koji je ovoga tjedan trenirao s momčadi po prvi put nakon što je neposredno prije Svjetskog prvenstva u Kataru zadobio ozljedu fibule.

image

Josip Juranović

JOHN MACDOUGALL Afp

Real mora nastaviti pobjeđivati

Vikend derbija, zaokružit će onaj madridski gdje Luka Modrić nakon još jedne nevjerojatne izvedbe u Ligi prvaka i trijumfu protiv Liverpoola na Anfieldu u osmini finala (5:2) dočekuje trupe Diega Simeonea. Atletico Madrid svoju je posljednju pobjedu na Santiago Bernabeu upisao u veljači 2016. godine. Strijelac jedinog pogotka na susretu bio je Antoine Griezmann koji je tada izvršavao svoj prvi mandat u Atleticu prije nego li im se ponovno pridružio pretprošlog ljeta nakon neuspješne ekspedicije u Barceloni.

Momčad Carla Ancelottija mora nastaviti pobjeđivati i nadati se da će Barcelona pokliznuti. Zaostaju osam bodova za Kataloncima koji u nedjelju gostuju kod Almerije, 17. momčadi Španjolskog prvenstva. Pobijedili su u posljednje dvije utakmice LaLige i mogli bi pobijediti u tri uzastopne utakmice u natjecanju prvi put od listopada 2022. S druge strane, Atletico Madrid se nalazi na četvrtoj poziciji i nakon ispadanja iz svih europskih natjecanja cilj je ostati među četiri najbolje momčadi na kraju prvenstva. Kako je sve u tonu broja četiri, tako im petoplasirani Real Betis upravo toliko bodova zaostaje za vratom.

Old Firm za prvi trofej u Škotskoj

Borna Barišić i Antonio Mirko Čolak, hrvatski nogometaši u dresu Glasgow Rangersa imat će priliku ove nedjelje u 15 sati doći do medalje u finalu škotskog Liga kupa protiv Celtica na Hampden Parku. Rangersi ne znaju za pobjedu u Old Firm derbiju već pet susreta, a posljednja datira iz 2021. godine. I dok će za Čolaka ovo biti prvi finale u plavome dresu, Barišić zna kakav je okus izgubiti u finalu ovog natjecanja kad je 2019. proveo svih 90 minuta u porazu (1:0) od Celtica. S obzirom da za zeleno-bijelima zaostaju devet bodova u prvenstvu, svoju su metu usmjerili na osvajanje Liga kupa. (ia)

Newcastle i United u lovu na Liga kup

Erik ten Hag još uvijek ima dug i naporan put pred sobom kako bi Manchester Unitedu vratio na stare staze slave, ali izbacivanje Barcelone u Europskoj ligi ovog četvrtka i osvajanje trofeja u roku od nekoliko dana bio bi monumentalan korak u pravom smjeru za cijenjenog trenera. Crveni vragovi izaći će na travnjak Wembleya ove nedjelje (17.30) u svoji deseti finale engleskog Liga kupa, pet od prethodnih devet završilo je tako što su podigli trofej. Pobjeda protiv Southamptona omogućila je Newcastleu da rezervira putovanje na Wembley po prvi put u 24 godine, kad su 1999. godine izgubili baš od Manchester Uniteda u finalu FA Kupa. Sada imaju priliku za osvetu. (ia)

Linker
16. lipanj 2024 14:08