RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NOVA RAZINA SKAUTINGA

Potpisan novi važan ugovor na Maksimiru: Dinamo kreće u berbu talenata iz cijele Europe i svijeta!

U analize su uz seniorski nogomet uključena i natjecanja mlađih uzrasta, kategorije U17, U19 i U21
Piše: N. Lipovac/JLObjavljeno: 26. listopad 2021. 13:57

Dinamo je započeo višegodišnju partnersku suradnju sa španjolskom tvrtkom Driblab, koja će najtrofejnijem hrvatskom klubu davati podatke i pružati konzultantske usluge u svim procesima skautinga, otkrivanja talenata i analize učinka nogometaša.

Poznato je kako su „modri” i njihova nogometna škola poznati po iznimno kvalitetnom radu i pristupu mladim talentiranim igračima, a što kontinuirano potvrđuju brojne analize i priznanja u nogometnom svijetu, a jedna od posebnosti tvrtke Driblab upravo je opsežna baza podataka unutar profesionalnog nogometa, preko 180 000 igrača iz 150 natjecanja i turnira diljem Europe i svijeta. U analize su uz seniorski nogomet uključena i natjecanja mlađih uzrasta, uključujući kategorije U17, U19 i U21. Zahvaljujući tom širokom području otvara se još više mogućnosti identificirati i pratiti talentirane igrače kroz njihove karijere.

- Zadovoljni smo potpisanim partnerstvom jer vjerujemo da će to biti samo dodana vrijednost našem sustavu koji smo razvijali godinama, a koji se odnosi na skauting i prepoznavanje mladih talentiranih igrača. Time ćemo zasigurno proširiti bazu kvalitetnih igrača koji svojim nogometnim znanjem mogu unaprijediti Dinamov sustav – kazao je Hrvoje Jozak, voditelj skautske službe GNK Dinamo.

- Ovaj novi sporazum jača našu poziciju kao konzultantske tvrtke unutar nogometne industrije, otvarajući mogućnosti na novim tržištima i jačajući našu strategiju i poziciju pružatelja usluga nogometnih podataka i analiza. Jako smo ponosni što klubovi s toliko prestiža, kao što je GNK Dinamo, u području otkrivanju talenata vjeruju da ćemo nastaviti poboljšavati njihovu skauting strategiju – poručio je Salvador Carmona, predsjednik Izvršnog odbora Driblaba.

Dodajmo i da je Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory objavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja prema kojem se Dinamo nalazi na četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji igrača. Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama širom Europe. U svom je izračunu CIES obuhvatio 31 najbolju ligu na Starom kontinentu, a ondje je u ovoj godini zaigralo 70 nogometaša koji su ponikli u Dinamu po kriteriju Fife „home-grown-player“.

Kriterij podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojeg 15. i 21. rođendana. Na vrhu ove ljestvice je Ajax s 81 igračem ispred Šahtara sa 75. Klubovi s istim brojem zastupljenih nogometaša rangirani su ovisno o indeksu uspješnosti pa je tako Sporting treći, zagrebački Dinamo četvrti, a kijevski Dinamo peti iako sva tri kluba imaju po 70 bivših polaznika svoje škole u navedenim ligama.

Linker
19. travanj 2024 01:54