Lionel Messi

 JUAN MABROMATA Afp
KLJUČNE SLIKE COPE

Potpuno zaprepaštenje: Pogledajte kako izgleda noga uplakanog Messija, pravo je čudo da je uspio ustati

Copa America ponudila nam je uvertiru za zaborav i rasplet za pamćenje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. srpanj 2024. 20:36

Povijesna noć za Argentinu i Lionela Messija, sramotna za organizatore u Miamiju koji, podsjećamo, trebaju upravo na Hard Rock stadionu - lokaciji finala Copa Americe - udomaćiti neke utakmice Svjetskog prvenstva 2026. godine. Argentinskoj proslavi 1:0 pobjede nad Kolumbijom pogotkom Lautara Martineza u 112. minuti, vrijednog 16. i rekordnog naslova kontinentalnog prvaka (Urugvaj na 15), prethodio je potpuni kaos koji, srećom, nije rezultirao smrtnim slučajevima, barem po zasad dostupnim službenim podacima.

- Nismo mogli disati, nemoguće je da SAD uspije organizirati Svjetsko prvenstvo - kazao je za CNN navijač Claudio, svjedok kaotičnog stanja uoči finala Cope, koje će odgoditi utakmicu za čak 80 minuta.

Uvertira za zaborav, rasplet za pamćenje

Tisuće navijača pokušalo je bez ulaznice pristupiti Hard Rocku, a u konačnici je sigurnosna služba morala otvoriti ulaz u strahu da će nastati nekontrolirani stampedo, koji nerijetko završava najcrnjim scenarijima. Igrači su u šoku čekali početak utakmice, neki od njih, poput Alejandra Garnacha i Enza Fernandeza, strahovali su za svoje najmilije, koji su se pokušavali izvući iz nemile gužve. Krvavi sukobi s organima reda, penjanje po zidinama stadiona, urlici i dječji plač... Sve to pokazuju snimke širom Interneta, dok tamošnji mediji navode da je nekoliko ljudi uhićeno, nekoliko prevezeno u bolnicu, a Policijska uprava Miamija tvrdi da "do ovakve situacije nije smjelo doći i ne smije se ponoviti".

image

Scene ispred stadiona uoči utakmice

MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp
image

Scene ispred stadiona uoči utakmice

MEGAN BRIGGS Getty Images Via Afp
image

Scene ispred stadiona uoči utakmice

MADDIE MEYER Getty Images Via Afp

Jedan 29-godišnjak pogino uoči finala, ali slučaj nema veze s Hard Rock stadionom, nego tragičnim ludovanjem u Buenos Airesu tijekom navijanja. Fifa mora biti ozbiljno zabrinuta i u suradnji s tamošnjim organima reda u iduće dvije godine učiniti sve kako bi se ove divlje (južno)američke navike pripitomile, jer uskoro će tamo završiti dobar dio nogometnog svijeta, a sumnjamo da planira riskirati živote.

Nakon uvertire za zaborav - scene za pamćenje. Premda je Kolumbija u regularnom vremenu pokazala nešto privlačniji nogomet držala niz od 28 utakmica bez poraza, Amerika je dobila novog-starog prvaka. Argentina je tako povezala tri zlata: Copa 2021., Svjetsko prvenstvo 2022., Copa 2024. Trasu od kontinentalnog i svjetskog pa opet kontinentalnog prvaka u nogometnoj povijesti prošla je samo Španjolska u razdoblju između 2008. i 2012. godine. Sve ih je potpisao izbornik Lionel Scaloni.

- Teško je sve ovo probaviti, sat vremena stajali smo tamo ne znajući što se događa s našim obiteljima. Na kraju, ovo je posebna noć, pružili smo ljudima radost i zadovoljstvo mi je gledati kako igra moja momčad. Ostat ću joj vječno zahvalan - poručio je Scaloni nakon susreta, u kojem je ostao bez glavnog igrača već u 66. minuti.

Messijevi kaotični trenuci

Lionel Messi nezgodno je pao iza aut-linije krajem prvog dijela, pritom mu je njegov čuvar Santiago Arias nehotice "poklopio" zglob. Nastalo je zaprepaštenje na argentinskom dijelu tribina, svaka gestikulacija na Messijevu licu upućivala je na instantni izlazak s travnjaka i pravo je čudo da je uopće dogurao do 66. minute, a zatim će zasjesti na klupu, zajecati i briznuti u plač. Zglob mu je natekao do veličine jedne jabuke.

Emotivni raspad dolazi ususret činjenici da je Messiju ovo bila možda i posljednja reprezentativna utakmica u karijeri, ali na sreću famozne ‘desetke‘, Argentina je "naučila hodati" i bez njega, a junakom se ispostavio džoker s klupe.

- U Katru sam bio najsretniji čovjek na svijetu, ali osjećao sam da sam ostao dužan. Sada sam to ispravio - rekao je Lautaro Martinez, koji je ušao u 96. minuti i šest minuta kasnije osigurao zlato.

image

Reprezentacija Argentine

CARMEN MANDATO Getty Images Via Afp

Posebno će značiti Angelu di Mariji, koji je i službeno završio reprezentativnu karijeru. Nakon 145 nastupa i 31 pogotka u argentinskom dresu, krilni napadač rekao je zbogom.

- Ova generacija dala mi je sve i natjerala me da postignem sve o čemu sam sanjao - dio je oproštajne poruke Angela di Marije kojem svijet, dojam je, nikada u dovoljnoj mjeri nije priznao slavu i važnost unutar nacionalne momčadi Argentine.

Priznanja su dobili Kolumbijac James Rodriguez kao najbolji igrač turnira (gol i šest asistencija), Emiliano Martinez najbolji je vratar, a Lautaro Martinez je Zlatna kopačka s pet pogodaka. I da, svojevrsno priznanje dobili su Shakira i preostali sudionici zabavnog programa, koji su na raspolaganju imali 25 umjesto 15 minuta na poluvremenu...

image

Shakira

CHARLY TRIBALLEAU Afp

Linker
15. kolovoz 2024 21:37