VANO SHLAMOV
VELIKI INTERVJU ZA SN

Povijesni uspjeh Dinamova kapetana: Ma nestvarno! Vraćamo se iz Prištine, a na granici nas čeka premijer!

‘Često sam s ljubomorom gledao suigrače, a sada se i meni dogodilo...Osjećaj je fenomenalan!‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2020. 12:35

Plasirao se na Euro u dresu Sjeverne Makedonije, proslavio taj veliki, povijesni uspjeh, a u subotu se vratio u Zagreb. Do kraja godine u mislima mu je samo Dinamo, s kapetanskom vrpcom na ruci vodit će Modre u nove izazove. Odmora nema puno, već za nekoliko dana kreće “žrvanj”, prvo Osijek, pa WAC, Hajduk... Ali, ipak, prije svega Arijan Ademi osvrnuo se na sve ono što se događalo u Tbilisiju i nakon tog velikog pothvata.

- Znalo se da će biti teška utakmica, jer je ulog bio prevelik. Nikada nismo išli na veliko natjecanje i za mnoge od nas ovo je bila prilika generacije. Međutim, tijekom priprema bio je je prisutan optimizam. Znali smo da možemo dobiti Gruziju ako budemo pravi. Na kraju je tako i bilo. Presretan sam - još se osjeća uzbuđenje u njegovu glasu, dojmovi se još zbrajaju, atmosfera je bila vatrena, u skladu s vremenom u kojem živimo.

image
VANO SHLAMOV

Nestvarne scene

- Nakon utakmice imali smo let za Skoplje iz kojeg su nam dolazile nestvarne scene. Imao sam osjećaj da će svi biti na dočeku. Ipak, zbog guste magle avion je sletio u Prištinu te smo otamo išli autobusom. Na granici nas je dočekao premijer i čestitao nam na prolasku.

Bilo je već kasno pa doček nije bio onakav kakav su planirali, ali nema veze. Bit će prilike za dočeke. Vjerojatno nije mislio da će se i on jednog dana plasirati na veliko natjecanje?

- S obzirom na to da igram u Dinamu koji ima puno reprezentativaca, često sam s dozom ljubomore gledao suigrače kako odlaze na velika natjecanja. Jednostavno sam to htio probati, da vidim kako izgleda. Eto, sada se to i meni dogodilo i mogu reći da je osjećaj fenomenalan. Vrijedilo je svake sekunde odricanja i truda. Sreća i zadovoljstvo naroda u Sjevernoj Makedoniji nakon ovog prolaska je nešto što se ne može riječima opisati.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Igrao je ozlijeđen, bio upitan za utakmicu, na kraju ipak igrao, ali izišao iz igre. Time je zaradio veliko poštovanje javnosti, svi hvale tu njegovu požrtvovnost. Odluka da igra za Makedoniju pokazala se dobrom.

- Nikad nisam žalio zbog svojih odluka. Kada sam odlučio zaigrati za domovinu mojih djedova, dao sam se 100 posto u tu priču. Isto kao za Dinamo, idem maksimalno u svaku utakmicu i dajem cijeloga sebe. Prošlo kolo bio sam najavljen da ću igrati protiv Istre, pa kada nisam istrčao, zvalo me valjda pola Makedonije da pita što se događa. Takve stvari daju vam dodatan motiv. Vidiš da te cijene i respektiraju i moje je da im to vratim. Imao sam nekih problema, ali da je bilo jedan posto šanse da istrčim u Gruziji, ja bih to napravio.

Ima li straha od teže ozljede ili će biti spreman za nove Dinamove izazove?

- Nema straha. Nekoliko dana terapije i sve će biti u redu. Znam koji nas raspored čeka u Dinamu i veselim se tome.

Vratio se u Zagreb, ostale dvije utakmice za reprezentaciju neće igrati.

- Da. Tako smo odlučili, jer nema potrebe da izazivam zdravlje. Gruzija je bila važna i to smo riješili, sada će dečki bez mene.

Drago zbog Pandeva

Ostat ćemo još malo na reprezentaciji. Goran Pandev zabio je najvažniji gol karijere, postao je heroj nacije.

- Neopisivo mi je drago zbog njega. Imao je strašnu karijeru i znam da je silno htio napraviti priču s reprezentacijom. Na kraju je uspio otići na Euro i to na način da je zabio gol koji nas vodi tamo. Čini se da je kao i vino, što stariji to bolji. Odličan karakter, sjajan igrač. Dobro se slažemo.

Razmišlja li se već o ambicijama na Euru, sežu li one dalje od samog nastupa, skupina nije lagana, ali nije ni nemoguća misija?

- Ma, ajmo mi malo pričekati da se slegnu dojmovi pa ćemo onda pričati kakve su ambicije i koliko realno možemo. Rado prepuštam ulogu favorita drugima, a mi ćemo svojim putem, na isti način na koji smo išli u Ligi nacija pa vidite gdje smo završili.

Nakon svega što se događalo ove godine, plasman na Euro i u europsko proljeće mogli bi biti sjajan rasplet 2020.?

- Prvi dio sam napravio, drugi me još čeka. Bio bi to sjajan završetak ove lude godine koja je preokrenula cijeli svijet.

Otvaranje vrata

Kad već spominjemo kraj godine, sad dolaze velike utakmice s Dinamom. Prvo protiv Bjelice, postoji li poseban naboj protiv Osijeka?

- Igramo protiv drugog na ljestvici i protiv momčadi koja je u odličnoj formi. Očekuje nas teško gostovanje, ali dat ćemo sve od sebe za ta tri boda.

A onda u Austriju, tri boda protiv WAC-a otvaraju vrata europskog proljeća?

- Dobro ste rekli, nama se tamo mogu otvoriti vrata s tri boda, ali puno kalkulacija sugerira da nam niti osam bodova nije dovoljno za prolaz. Zato je ta utakmica jednako bitna kao i one koje dolaze nakon nje.

Kako iz prve ruke izgleda dosadašnja Dinamova sezona? Počelo je malo kaotično, sad kao da stvari sjedaju na svoje mjesto?

- Mislim da je sezona vrlo dobra. Pa mi smo izgubili tek jednu utakmicu, onu protiv Ferencvarosa u Budimpešti. Da smo to dobili, bila bi odlična. Iako se to možda ne vidi kroz neke medijske natpise, Dinamo je na svojoj razini, lider HNL-a, bez poraza u skupini Europe, bez primljenog gola.

Ademi je s reprezentacijom S. Makedonije izborio Euro

Raspored je gust, ali situacija nije normalna, pa se moramo prilagoditi koliko možemo

Puno je utakmica, svaki drugi-treći dan se igra, sve je više kritičara ovog nabijenog rasporeda, javljaju se nezadovoljni igrači, treneri? - Raspored je gust, ali situacija nije normalna. Moramo se prilagoditi svi koliko možemo i uspijemo. Kako je nama, tako je i drugima. Nema smisla žaliti za stvarima koje ne možeš promijeniti. Jesu li Dinamovi igrači, pojedinačno i kao momčad dovoljno odmorni za sve te važne utakmice koje slijede, u 12 dana četiri su važne utakmice? - Dobro se radi na treninzima, dobar je omjer regeneracije i održavanja forme i smatram kako neće biti problema.

Stići Sammira bio bi zaista pravi pothvat

Još samo jedna utakmica (ima ih 75) nedostaje Ademiju da stigne, pa još jedna da prestigne Sammira po broju nastupa u Europi. Još jedan dodatan motiv?

- Imam ja dovoljno motiva u dresu Dinama. Ne brinite za to… Stići Sammira bio bi pothvat, ali još su tu neke brojke koje me privlače! Idemo utakmicu po utakmicu.

A prva je na redu Osijek, Ademi, što se ozljede tiče ne bi trebao biti upitan, idućih dana radit će na tome da se potpuno oporavi, a onda povede suigrače u nove izazove. Tek slijedi ono pravo!

Mislim da je sezona vrlo dobra. Pa mi smo izgubili tek jednu utakmicu, onu protiv Ferencvarosa u Budimpešti - smatra Ademi

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 11:03