Screenshot: Facebook/Borac
LAKRDIJA U BIH

Pozadina skandala: Sramotno uzeli naslov, a sve je počelo kad je nogometni šef postao - nećak Milorada Dodika

Kada se Zrinjski posve približio, “navlačenje” za Borac je postalo doslovno bestidno
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 10:46

Banjolučki Borac novi je prvak Bosne i Hercegovine i to kolo prije kraja Premijer lige, odnosno Wwin lige, kako je novi sponzor najjačeg nogometnog natjecanja u BiH. Borac je u pretposljednjem kolu pobijedio Igman iz Konjica s 4:3 i tako zadržao nedostižnih pet bodova prednosti ispred branitelja naslova, zahuktalog Zrinjskog koji je isti dan došao do 10. uzastopne pobjede u prvenstvu.

Uz pomoć sudaca skupljali bodove i naslove

Borac je prvo mjesto preuzeo u sedmom kolu i zadržao ga do kraja. Banjolučani su prednost gradili na velikoj seriji od 22 utakmice bez poraza koju je prekinuo upravo Zrinjski pobijedivši ga na njegovom terenu. Borcu je na ruku išao i plasman Zrinjskog u skupine Konferencijske lige, jer su Mostarcima na uštrb Europe trpjeli rezultati u ligi. No, kada se Zrinjski zahuktao, kada je zaprijetio Borcu i kada je “vrag odnio šalu” na površinu je izbilo sve ono zbog čega nam je Borac “zgadio” ligu.

Naime, uspon Borca od ekipe koja nije tako davno igrala niži rang, do BiH velesile koja je u zadnje četiri godine dvaput bila prvak i svaki put igrala Europu, počeo je dolaskom bivšeg predsjednika kluba Vice Zeljkovića na čelo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Dolaskom nećaka Milorada Dodika na čelo Saveza počele su i priče o protežiranju Borca kod sudaca a koje su, nažalost, imale poprilično uporište na nogometnom terenu. I dok je Borac uz obilatu pomoć sudaca skupljao bodove i naslove, neki su svoj bijes pokazivali napadima na suce, kao u slučaju Veležovih navijača koji su 2021. presreli suca nakon utakmice s Borcem i zapalili mu auto, Sarajeva, čiji su igrači i treneri ove sezone napustili teren, dok je većina nemoćno šutjela. A i ta šutnja plod je ili toga što se nitko ne želi zamjeriti čelniku Saveza ili što se Borac protežira toliko očito da se jednostavno nema ni smisla buniti.

Navlačenje postalo bestidno

U šest posljednjih prvenstvenih utakmica Borca u čak pet protivnici su imali primjedbe na suđenje, a kada je “vrag odnio šalu”, kada se Zrinjski posve približio, “navlačenje” je postalo doslovno bestidno. Gol iz zaleđa u minimalnoj pobjedi protiv Posušja, zatim jedanaesterac u prvoj minuti kod Širokog Brijega, crveni karton GOŠK-u u trećoj minuti (!) i to posuđenom igraču iz Borca (!?), a ovo što se događalo u ponedjeljak u utakmici kojom su osigurali naslov zapravo je kulminacija svega. Igman iz Konjica došao je rasterećen, već osiguravši ostanak, i odigrao vrlo hrabro. Konjičani su dvaput vodili, 2:1 i 3:2, poništen im je i pogodak zbog dvojbenog zaleđa, a kada se činilo da bi Borac stvarno mogao izgubiti, a time i titulu dovesti u pitanje, na scenu je stupio Aleksandar Njegomirović, sudac iz pedesetak kilometara od Banja Luke udaljenog Prnjavora.

OVDJE POGLEDAJTE JEDANAESTERAC ZA BORAC

Njegomirović je prvo dosudio jedanaesterac za Borac, a onda je, zajedno s pomoćnikom, pustio da Zoran Kvržić iz zaleđa postigne pobjedonosni pogodak. To što je TV prijenos pokazao da je igrač Borca sam pao prije penala i da je Kvržić bio barem jedan metar u zaleđu, nije nimalo umanjilo slavlje poslije utakmice. I dok su apsolutno svi mediji iz Federacije BiH prozvali tu utakmicu lakrdijom i njihov naslov otetim, dok snimke tog jedanaesterca i zaleđa obilaze regiju i dodatno obaraju ionako klimavu reputaciju Premijer lige, portali iz Republike Srpske utakmicu nazivaju “spektaklom”, a osvajanje naslova “zasluženim”.

OVDJE POGLEDAJTE NEDOSUĐENO ZALEĐE I GOL BORCA

- Vidjeli smo penal za Borac i pobjednički pogodak... Zasluženo i čestitam im! - kratko je prozborio uz ne malu dozu sarkazma Željko Petrović, nakon što je njegova momčad demolirala Tuzlu s 4:0 i poslala je u niži rang, ali svejedno ne može više od drugog mjesta.

U Premijer ligi još nema VAR-a, trebao je biti davno implementiran, ali Zeljković ga je obećao, odnosno najavio za iduću sezonu. Sada kada je Borac opet prvak, onda napokon može i VAR.

Vinko Marinović jedini s naslovima u tri različite momčadi

Trener koji odveo Borac do naslova prvaka u ovoj godini, Vinko Marinović, postao je prvi trener koji je triput osvojio Premijer ligu s tri različite momčadi. Prvi put Marinović je postao prvak sa Zrinjskim 2016. godine, a prje ove sezone i naslova s Borcem, prvak je bio 2020. sa Sarajevom. Te sezone liga je zbog pandemije prekinuta nakon 22. kola i nije nastavljena, odnosno nije odigrano preostalih 11 kola. Prvakom je proglašen FK Sarajevo, koji je vodio u trenutku prekida, a Marinović se okitio naslovom iako je te sezone vodio Sarajevo u samo tri utakmice i ostvario tri pobjede.

Svi prvaci Premijer lige

2002/03 Leotar (Trebinje) - Mile Jovin, 2003/04 Široki Brijeg - Ivo Ištuk, 2004/05 Zrinjski (Mostar) - Franjo Džidić, 2005/06 Široki Brijeg - Ivica Barbarić, 2006/07 Sarajevo - Husref Musemić, 2007/08 Modriča Maksima - Slaviša Božičić, 2008/09 Zrinjski (Mostar) - Dragan Jović, 2009/10 Željezničar (Sarajevo) - Amar Osim, 2010/11 Borac (Banja Luka) - Vlado Jagodić, 2011/12 Željezničar (Sarajevo) - Amar Osim, 2012/13 Željezničar (Sarajevo) - Amar Osim, 2013/14 Zrinjski (Mostar) - Branko Karačić, 2014/15 Sarajevo - Dženan Uščuplić, 2015/16 Zrinjski (Mostar) - Vinko Marinović, 2016/17 Zrinjski (Mostar) - Blaž Slišković, 2017/18 Zrinjski (Mostar) - Blaž Slišković, 2018/19 Sarajevo - Husref Musemić, 2019/20 Sarajevo - Vinko Marinović, 2020/21 Borac - Marko Maksimović, 2021/22 Zrinjski - Sergej Jakirović, 2022/23 Zrinjski - Krunoslav Rendulić, 2023/24 Borac - Vinko Marinović.

Linker
22. svibanj 2024 10:58