JUNI KRISWANTO Afp
REZULTAT ISTRAGE

Poznat glavni uzrok jedne od najvećih tragedija u povijesti nogometa: ‘Zašto su to koristili?!‘

Izvješće povjerenstva teško tereti policijske dužnosnike, a FIFA je već izrazila zabrinutost situacijom
Piše: Malden BarišaObjavljeno: 14. listopad 2022. 19:49

Nakon potresa magnitude 6,3 Indoneziju je zadesila proteklog vikenda i nogometna katastrofa. Utakmica u Malangi između domaće Areme i Persebaje Surabaje završila je posvemašnjim kaosom i tragedijom. Kako bi spriječila masovni ulazak navijača na teren policija je upotrijebila suzavac. Uslijedila je panika i stampedo u kojemu je život izgubilo 125 ljudi (među njima i 37-oro djece). Ozlijeđeno ih je preko tri stotine...

Indonežanske su vlasti ustanovile povjerenstvo koje je pokrenulo sveobuhvatnu istragu i utvrdilo da je suzavac bio glavnim uzrokom jedne od najvećih stadionskih tragedija u povijesti nogometnog sporta.

image
STR Afp

Posljedično, Indonezijski se nogometni savez (PSSI), zajedno s tamošnjom vladom suočio s neizostavnim pitanjem: zašto je policija koristila suzavac kada je Svjetska nogometna organizacija (FIFA) zabranila uporabu spomenutog plina za smirivanje i nadzor navijačkih masa na stadionima!

Izvješće povjerenstva teško tereti policijske dužnosnike, konstatacijom da je „suzavac ispaljen neselektivno, te kako su primijenjene pretjerane mjere“. Policija je pak, u svom izvješću, nastojala umanjiti vlastitu ulogu i krivicu u dimenzioniranju tragedije naglašavajući kako su „uska izlazna vrata povećala gužvu i pogoršala situaciju“. Ali i organizator nosi svoj krimen „zbog nemarnosti i neodgovornosti“. Za utakmicu je tiskano 42.000 ulaznica (i sve su prodane), a kapacitet stadiona predviđa 38.000 ljudi.

image
STR Afp

Post festum, Indonežanski je nogometni savez detaljno sročio preporuku (na 124 stranice) kako bi ubuduće poboljšao sigurnosne mjere i nadzor na tribinama. FIFA je izrazila zabrinutost situacijom, koju je prouzročio ovaj tragični događaj. Naime, Indonezija bi iduće godine trebala biti domaćinom Svjetskog prvenstva nogometašima do 20 godina.

image
JUNI KRISWANTO/AFP/PROFIMEDIA Juni Kriswanto/Afp/Profimedia

image
JUNI KRISWANTO Afp
image
JUNI KRISWANTO Afp

Linker
16. travanj 2024 10:27