ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia
BIZARNA SITUACIJA

Poznato je koliko će Slaven Bilić i njegov stožer dobiti otpremnine, a gazda ih je sve naljutio još prošli tjedan

Kad su igrači dobili svoje plaće za veljaču, shvatili su da im je skinuto približno 300 funti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. ožujak 2023. 07:06

Slaven Bilić izdržao je 163 dana i 26 utakmica u Watfordu, piše TheAtheltic naširoko objašnjavajući pozadinu odlaska Slavena Bilića. Imenovan 26. rujna 2022., smijenjen 7. ožujka 2023. U trećoj sezoni od posljednje četiri (2019-20., 2021-22. i ova sezona) Watford se odlučio da treba i trećeg trenera u sezoni. Na prvu se odmah može zaključiti - za loše rezultate Watforda vjerojatno nisu krivi treneri...

Bivši šef Sheffield Uniteda i Middlesbrougha Chris Wilder dobio je kratkoročni ugovor do kraja sezone. Imenovan je u ponedjeljak u 17:05, samo 17 minuta nakon što je klub u 16:48 objavio Bilićevu smjenu.

Brza priroda još jedne menadžerske tranzicije podsjetnik je na nemilosrdnost u klubu i da se uvijek radi na pripremi za sljedećeg trenera u klupskoj hijerarhiji.

image
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Vlasnik kluba Gino Pozzo dugo nije bio na treningu Watforda niti posjećivao utakmice zbog osobnih razloga. Vratio se u klub u ponedjeljak i smjesta otpustio svog 18. menadžera u 11 godina. Ne licem u lice, naredba je dana sportskom direktoru Cristianu Giaretti – koji je izgradio dobar odnos s Bilićem – da provede otkaz oko 16 sati.

KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU

Bilić bi trebao dobiti otprilike 400.000 funti kao isplatu za ostatak svog ugovora. Tu je i dodatni iznos odštete od približno 250.000 funti odštete za četiri Bilićeva pomoćnika. To su Leo Sovina, Dean Računica, Danilo Butorović i Julian Dicks.

Subotnji razočaravajući remi od 0:0 protiv Prestona u subotu značio je i sedmu utakmicu od osam posljednjih u kojima Watford nije slavilo. Bila je kap koja je prelila čašu za vlasnika. Watford je sada 10., četiri boda od mjesta u play-offu. Činilo se da je Bilić bio spreman na najgore odmah nakon utakmice, kada je priznao da njegova budućnost "nije u mojim rukama, niti mojoj kontroli, niti mojoj odluci".

Bilić je u ponedjeljak, kada su svi imali slobodan dan, bio pesimističan zbog svoje pozicije. Trener, njegov stožer i igrači vratili su se na treninge u utorak, kada su održani sastanci.

"Oni su dobra grupa ljudi, slušaju planove, drže se planova, žele to učiniti", rekao je Bilić o svojoj momčadi na, pokazalo se, njegovoj posljednjoj konferenciji za novinare na Vicarage Roadu. Očekivao je više od svoje momčadi u utakmici za koju se nadao da će pokrenuti niz, ali je u prvom poluvremenu njegove posljednje utakmice bilo jasnog nedostatka kohezije. Priznao je da je bilo "prilično loše", unatoč neznatno boljem dojmu u drugom poluvremenu.

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Nešto se k tome dogodilo u tjednu prije utakmice s Prestonom, što je uznemirilo momčad. Kad su igrači dobili svoje plaće za veljaču, shvatili su da im je skinuto približno 300 funti. Razlog: Pozzo je odlučio da trebaju platiti više za hranu koju im je osiguravao klub.

To je problem koji se može činiti beznačajnim u smislu novčane vrijednosti igračima koji zarađuju peteroznamenkaste plaće tjedno, ali kao što je jedan izvor naglasio momčad je to uznemirilo:

"Nije stvar u iznosu, već u principu, oni su bili ljuti."

Trenerima je oduzeto 150 funti.

BILA JE JEDINA OPCIJA

Iako je ispitivanje Bilićeve taktike, zamjena i upravljanja utakmicom svakako bilo opravdano – nešto o čemu je on bio spreman raspravljati i na konferencijama za novinare – odnosi iza kulisa svlačionice postali su zategnuti. Još 6. siječnja nigerijski menadžer, Jose Peseiro, pozvan je da gleda kako momčad trenira, a da Bilić nije dobio prethodno upozorenje koje je on smatrao primjerenim, što je razljutilo glavnog trenera.

Iako je sedam igrača došlo tijekom siječanjskog prijelaznog roka, Bilić je istaknuo različite prioritete i djelovao je iznenađeno što su obrambene pozicije bile favorizirane u odnosu na njegov vezni red i prioritete u napadu. Bilić je želio potpisati Facunda Pellistrija iz Manchester Uniteda na posudbu, ali to se nije dogodilo.

Ni Pozzo, ni Giaretta ni predsjednik/izvršni direktor Scott Duxbury nisu citirani u izjavi kojom je najavljen kraj Bilićevog vremena u klubu. Manga je dobio tu dvojbenu čast.

"Svi smo ambiciozno gledali ovu sezonu, tako da je potrebno nešto novo poduzeti. S obzirom da je siječanjski prijelazni rok završio, promjena trenera je jedina dostupna opcija za vraćanje energije za posljednje utakmice koje su pred nama", rekao je Manga.

Za Watford su takve stvari više nego zaštitni znak. Napokon 18 trenera u 11 godina kazuju sve o politici kluba, odnosno vlasnika Pozza...

Linker
06. travanj 2024 10:54