PHILIPPE PERUSSEAU/SHUTTERSTOCK Philippe Perusseau/shutterstock
FIFA ODLUČILA

Poznato je tko će dobiti nagradu The Best, procurilo ime najboljeg nogometaša svijeta, na listi i Luka Modrić

Iako još nije održana ceremonija, u javnost je izašla informacija tko će biti okrunjen
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. veljača 2023. 10:00

Lionel Messi bit će proglašen za najboljeg nogometaša svijeta u 2022. FIFA će do ceremonije koja će biti održana idući ponedjeljak i dalje kriti ime laureata, ali neslužbenim informacija, kapetanu argentinske reprezentacije pripast će prestižna nagrada "The Best" koju dodjeljuje krovna kuća svjetskog nogometa. Osvojeni naslov svjetskog prvaka i priznanje za najboljeg nogometaša turnira održanog u Kataru nije ostavilo puno prostora za špekulacije tko će ove godine biti "The Best" iako su se u užoj konkurenciji našli osvajač Zlatne lopte Karim Benzema te najbolji strijelac SP-a Kylian Mbappe. Za dobitnike nagrade glasaju izbornici i kapetani svih reprezentacija, nogometni novinari te posjetitelji internetske stranice FIFA-e.

U užem krugu kandidata za nagradu, među 14 najboljih nogometaša svijeta u 2022., našao se i Luka Modrić. Kapetan reprezentacije Hrvatske prestižno priznanje osvojio je za 2018. Inače, ovo je bilo prvi puta od 2016. otkako FIFA bira najbolje pojedince u svijetu nogometa da u konkurenciji za najboljeg nogometaša godine nije našao Cristiano Ronaldo, a koji je bio i prvi laureat. Messiju će ovo biti drugi puta u karijeri da je osvojio nagradu "The Best" čime se izjednačio s Ronaldom i Robertom Lewandowskim koji je laskavo priznanje osvajao prethodne dvije godine.

Inače, u uži izbor za najbolju nogometašicu ušle su Engleskinja Beth Mead, Amerikanka Alex Morgan i Španjolka Alexia Putellas. U konkurenciji za najboljeg trenera su Argentinac Lionel Scaloni, Talijan Carlo Ancelotti (Real Madrid) i Španjolac Josep Guardiola (Manchester City) u muškoj, odnosno engleska izbornica Sarina Wiegman, brazilska izbornica Pia Sundhage te trenerica Lyona Sonia Bompastor u ženskoj konkurenciji. Kandidati za najboljeg vratara su Yassine Bounou (Maroko/Sevilla), Thibaut Courtois (Belgija/Real Madrid) i Emiliano Martinez (Argentina/Aston Villa), a za najbolju vratarku Ann-Katrin Berger (Njemačka/Chelsea), Mary Earps (Engleska/Manchester United) i Christiane Endler (Čile/Lyon)

Linker
16. svibanj 2024 17:08