DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Poznato tko sudi Dinamu! Valjda će mu na zagrebačkoj nuli biti ugodnije nego na nikozijskih plus 38

Sudac iz Švedske drugi će put suditi Dinamu u aktualnoj europskoj sezoni
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. studeni 2021. 15:57

Glenn Nyberg bit će glavni sudac utakmice 5. kola Europske lige između Dinama i Genka, koja u četvrtak u Zagrebu počinje u 18.45 sati.

Šveđaninu će pomoćnici biti sunarodnjaci Mahbod Beigi i Andreas Söderqvist, četvrti sudac je Adam Ladebäck, dok će VAR i AVAR uloge imati Nizozemci, Kevin Blom i Allard Lindhout.

Nyberg je 33-godišnjak iz grada Sätera u kojem je u 17. stoljeću otvorena prva švedska kovnica bakrenog novca, a u 20. stoljeću najveća mentalna bolnica u državi. Suđenjem se Nyberg bavi od 2008. godine, u elitnom švedskom nogometnom rangu radi od 2013. godine, a na listi FIFA-e je od 2016. godine kada su ga igrači proglasili i najboljim sucem u Švedskoj.

Dinamo je jedini hrvatski klub kojem je Nyberg sudio u Europi, a zbilo se to na startu ove sezone. Pamte ga u Maksimiru po dobrom rezultatu jer je Dinamo prije četiri mjeseca, 27. srpnja, u Nikoziji kod Omonije slavio s 1:0 pogotkom Luke Menala, potvrdio pobjedu iz prve utakmice, te izborio dvoboj 3. kvalifikacijskog kola s Legijom. Nije Nyberg, doduše, briljirao, možda je i oštetio Modre za kazneni udarac, ali u konačnici to nije bilo presudno.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

U četvrtak bi u glavnom gradu Hrvatske vremenski uvjeti za Nyberga trebali biti povoljniji nego u glavnom gradu Cipra. Ljetos je u Nikoziji utakmica počela na 38 stupnjeva Celzija, u četvrtak će za vrijeme dvoboja Hrvata i Belgijanaca biti oko nule. Takva je temperatura ovih dana i u njegovom rodnom gradu. U kolovozu 2020. sudio je i utakmicu Final Eighta Lige prvaka mladih u kojoj je Benfica svladala Dinamo s 3:1. Od današnjih prvotimaca Modrih igrao je, primjerice, Josip Šutalo...

Hrvatskim reprezentacijama nikad Nyberg nije sudio, a iza sebe ima ukupno 14 utakmica u europskim klupskim natjecanjima, računajući i kvalifikacije. U Ligi prvaka nije se još probio dalje od srpnja, u skupini Konferencijske lige sudio je Roma - CSKA Sofija, a u skupini Europske lige tri dvoboja od kojih ove sezone Braga - Ludogorec. Prije 11 dana sudio je i svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i nije imao težak zadatak - Francuska je na svom travnjaku s 8:0 pobijedila Kazahstan.

Linker
16. travanj 2024 07:19