EURO - REPREZENTACIJE

Prandelli otpisao Ranocchiju i Destra! Blanc ne vodi Gourcuffa i Yanga-Mbiwu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. svibanj 2012. 12:29

Prandelli otpisao Ranocchiju i Destra

Poznat je konačan popis talijanskih nogometnih reprezentativaca koji će igrati na Europskom prvenstvu Poljskoj i Ukrajini (8. lipnja - 1. srpnja). Posljednji su s proširene liste otpali Interov branič Andrea Ranocchia i Sienin napadač Mattia Destro.

Izbornik "azzurra" Cesare Prandelli još je u ponedjeljak skratio popis s 32 na 25 imena, a u utorak je donio i konačnu odluku o putnicima na Euru na kojem će Italija igrati u skupini C sa Španjolskom, Hrvatskom i Irskom. Ranocchia i Destro su na kraju ispali gubitnici, a na popisu se, kako je Prandelli i ranije najavio, našao branič Juventusa Leonardo Bonucci iako je i službeno potvrđeno da se nalazi pod istragom zbog moguće upletenosti u namještanje utakmica.

Iz istog je razloga u ponedjeljak izbrisan Domenico Criscito (Zenit), a uz njega su otpali i Emiliano Viviano (Palermo), Davide Astori (Cagliari), Salvatore Bocchetti (Rubin), Luca Cigarini (Atalanta), Ezequiel Schelotto (Atalanta) i Marco Verratti (Pescara).

Spomenimo i da Talijane u utorak navečer u Parmi očekuje prijateljska utakmica protiv Luksemburga.

Talijanska reprezentacija za Europsko prvenstvo:

Vratari: Buffon (Juventus), De Sanctis (Napoli), Sirigu (Paris St. Germain)

Braniči: Abate (Milan), Balzaretti (Palermo), Barzagli (Juventus), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino),

Veznjaci: De Rossi (Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (Milan), Thiago Motta (Paris St. Germain), Nocerino (Milan), Pirlo (Juventus)

Napadači: Balotelli (Manchester City), Borini (Roma), Cassano (Milan), Di Natale (Udinese), Giovinco (Parma)

O'Dea, McShane, Given i O'Shea propustili trening Iraca

Uz vratara Shaya Givena, te braniča Johna O'Sheau koji od ranije već neko vrijeme treniraju odvojeno, u toj su skupini na treningu Iraca u ponedjeljak bila još dvojica braniča - Darren O'Dea i Paul McShane.

Izbornik prvog hrvatskog protivnika na Euru, Giovanni Trapattoni, izvjestio je da su zbog lakših ozljeda u ponedjeljak odvojeno trenirali O'Dea i McShane. Branič Celtica Darren O'Dea, koji je zadnju sezonu odradio na posudbi u engleskom drugoligašu Leedsu, istegnuo je mišić, dok njegov kolega iz obrane i član Hull Cityja ima problema s gležnjem. Njih dvojica, baš kao niti Given i O'Shea, neće biti u kadru za trening-susret kojeg će Irci u utorak u svojoj pripremnoj bazi u Italiji odigrati sa sastavom lokalnog niželigaša Montecatinija.

- O'Dea je želio trenirati s momčadi, ali smo mu savjetovali da radi lakšim intenzitetom jer ne želimo ništa riskirati. Ne radi se o nekom ozbiljnijem problemu, no bolje je da se malo odmori. Što se Givena tiče, on će u srijedu početi s treningom u punom intenzitetu, a O'Shea bi od srijede mogao biti na nekih 90 posto spremnosti - izjavio je Trapattoni.

Pozitivnim signalima po pitanju svoje ozljede oglasio se i iskusni 36-godišnji prvi vratar Iraca.

- Da Euro počinje u srijedu, mislim da bih bio na vratima, tako da više nisam zabrinut za svoj oporavak. Želio sam već početi s treninzima s momčadi, ali ponekad treba poslušati svoje tijelo i ići polako s oporavkom. Liječnici su procijenili da bi bilo dobro da još koji dan odradim lakšim intenzitetom kako bih što prije bio potpuno oporavljen - rekao je Given.

Blanc ne vodi Gourcuffa i Yanga-Mbiwu

Izbornik Francuza Laurent Blanc objavio je konačan popis 23 nogometaša za Euro. S proširenog spiska otpali su veznjak Lyona Yoann Gourcuff i branič Montpelliera Mapou Yanga-Mbiwa.

Prvotno se u preliminarnom izboru Blanca našlo 27 imena, no ranije su zbog ozljeda otpali napadač Marseilla Loic Remy, te branič Tottenhama Younes Kaboul.

Izbor preostale dvojice koji neće nastupiti u Ukrajini i Poljskoj i nije bio pretežak. Gourcuff iza sebe ima dosta lošu sezonu u Lyonu, a čini se da je negativno mišljenje kod izbornika potencirao i slabom partijom u prijateljskom dvoboju s Islandom koji su Francuzi jedva dobili s 3-2.

S druge strane, branič novog francuskog prvaka Montpelliera, Yanga-Mbiwa, bio je jedan od četvorice srednjih braniča, a Blanc ga je izostavio vjerojatno zbog manjka reprezentativnog iskustva jer do sada nikada nije nosio dres "tricolora".

Francuzi će prije puta u Ukrajinu i Poljsku odigrati još dvije pripremne utakmice, protiv Srbije i Estonije, a na Euru ih očekuje nastup u skupini s Engleskom, Švedskom i domaćinom natjecanja Ukrajinom.

Francuska reprezentacije za Euro:

Vratari: Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (Marseille), Cedric Carrasso (Bordeaux)

Braniči: Gael Clichy (Manchester City), Mathieu Debuchy (Lille), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Philippe Mexes (Milan), Adil Rami (Valencia), Anthony Reveillere (Lyon)

Veznjaci: Hatem Ben Arfa (Newcastle), Yohan Cabaye (Newcastle), Alou Diarra (Marseille), Yann M'Vila (Rennes), Marvin Martin (Sochaux), Florent Malouda (Chelsea), Blaise Matuidi (PSG), Samir Nasri (Manchester City), Franck Ribery (Bayern)

Napadači: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Montpellier), Jeremy Menez (PSG), Mathieu Valbuena (Marseille)

Welbeck i Johnson dobili dozvolu za nastup

Iako je engleski izbornik Roy Hodgson popis 23 igrača za Europsko prvenstvo objavio još sredinom mjeseca, sve do danas su ostale određene dvojbe oko putnika u Poljsku i Ukrajinu.

Naime, do posljednjeg se trenutka čekalo hoće li Danny Welbeck i Glen Johnson proći liječničke testove, a kad se pokazalo da će biti spremni za Euro, Hodgson je potvrdio popis. Welbeck je imao problema s gležnjem, a Johnson s inficiranim nožnim prstom. Obojica su propustila subotnju prijateljsku utakmicu protiv Norveške, ali su dobili zeleno svjetlo za Euro.

Podsjetimo, originalni je Hodgsonov popis već ranije prisilno doživio dvije promjene. Trećeg vratara Johna Ruddyja je zbog slomljenog prsta zamijenio Birminghamov golman Jack Butland, dok je Evertonov branič Phil Jagielka upao umjesto Garetha Barryja koji je ozlijedio prepone.

Engleska će na europskoj smotri u skupini D igrati protiv Francuske, Švedske i domaćina Ukrajine, a u prve dvije utakmice neće moći računati na suspendiranog napadača Manchester Uniteda Waynea Rooneyja.

Engleska reprezentacija za Europsko prvenstvo:

Vratari: Joe Hart (Manchester City), Rob Green (West Ham United), Jack Butland (Birmingham)

Braniči: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Joleon Lescott (Manchester City), John Terry (Chelsea), Phil Jagielka (Everton)

Veznjaci: Stewart Downing (Liverpool), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Scott Parker (Tottenham Hotspur), Theo Walcott (Arsenal), Ashley Young (Manchester United)

Napadači: Andy Carroll (Liverpool), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Welbeck (Manchester United)

Grčki izbornik otpisao Tziolisa i Konea

Izbornik grčke nogometne reprezentacije Fernando Santos objavio je definitivan popis igrača koje će voditi na Europsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu (8. lipnja - 1. srpnja).

S proširene su liste otpali veznjaci Alexandros Tziolis (Monaco) i Panagiotis Kone (Bologna), tako da će Santos na Euru imati samo sedmoricu reprezentativaca koji igraju izvan grčke lige. Kone si je sam presudio nakon što je u subotnjoj prijateljskoj utakmici protiv Slovenije (1-1) udario Boštjana Cesara i dobio crveni karton. Portugalski stručnjak nije imao milosti, odmah nakon dvoboja je potez svoga igrača proglasio sramotnim, a u konačnici ga i prekrižio za Euro. Pridružio mu je i Tziolisa koji je igrao vrlo malo u francuskom drugoligašu Monacu.

Grčka je, podsjetimo, u kvalifikacijama osvojila prvo mjesto u skupini i poslala Hrvatsku u dodatno razigravanje. Na Euru će Santosova momčad igrati u skupini A, a suparnici će joj biti domaćin Poljska, te Češka i Rusija.

Grčka reprezentacija za Euro:

Vratari: Michalis Sifakis (Aris), Kostas Chalkias (PAOK), Alexandros Tzorvas (Palermo)

Braniči: Vassilis Torossidis (Olympiacos), Kyriakos Papadopoulos (Schalke), Sokratis Papastathopoulos (Werder), Avraam Papadopoulos (Olympiacos), Jose Holebas (Olympiacos), Giorgos Tzavellas (Monaco), Stelios Malezas (PAOK)

Veznjaci: Kostas Katsouranis (Panathinaikos), Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Giannis Maniatis (Olympiacos), Giorgos Fotakis (PAOK), Grigoris Makos (AEK), Giannis Fetfatzidis (Olympiacos), Sotiris Ninis (Panathinaikos), Kostas Fortounis (Kaiserslautern)

Napadači: Dimitris Salpingidis (PAOK), Georgios Samaras (Celtic), Theofanis Gekas (Samsunspor), Nikos Liberopoulos (AEK), Kostas Mitroglou (Atromitos)

Danska ostala bez prvog vratara

Prvi vratar danske nogometne reprezentacije Thomas Sørensen maknut je s popisa putnika na Europsko prvenstvo zbog ozljede leđa.

Čuvar mreže engleskog Stokea ozlijedio se u subotnjoj prijateljskoj utakmici protiv Brazila, a liječnički su testovi pokazali da će oporavak trajati nekoliko tjedana.

- Rizik da neće biti spreman za nastup na Euru je veći od nade da će se oporaviti na vrijeme. Zato nisam imao drugog izbora nego maknuti Thomasa s popisa za EP - pojasnio je danski izbornik Morten Olsen .

Sørensen je za dansku reprezentaciju odigrao 101 utakmicu, a na mjestu prvog vratara je naslijedio legendarnog Petera Schmeichela. Zanimljivo, sada je zbog Sørensenove ozljede profitirao upravo Schmeichelov sin Kasper (25) koji je naknadno uvršten na popis putnika za Poljsku i Ukrajinu.

Mlađi Schmeichel igra za engleski Leicester City, a u danskoj će vrsti na vratima praviti društvo Stephanu Andersenu (Evian) i Andersu Lindegaardu (Manchester United). Danska će na Euru igrati u skupini B s Nizozemskom, Portugalom i Njemačkom.

Ukrajina sa samo dvojicom inozemaca



Oleksandr Bandura (Metalurg), Vitalij Mandzjuk (Dnjipro) i Taras Stepanenko (Šahtar) trojica su igrača koje je ukrajinski izbornik Oleg Blohin prekrižio s popisa za Europsko prvenstvo...

Blohin se odlučio osloniti mahom na nogometaše iz ukrajinske lige, tako da su na konačnom popisu za Euro samo dvojica inozemaca - Anatolij Timoščuk (Bayern) i Andrij Voronjin (Dinamo Moskva). U momčadi su devetorica igrača kijevskog Dinama i petorica iz aktualnog ukrajinskog prvaka Šahtara.

Ukrajinci, suorganizatori Eura s Poljacima, igrat će u skupini D u kojoj su i Švedska, Francuska i Engleska.

Ukrajinska reprezentacija za Europsko prvenstvo:

Vratari: Andrij Pjatov (Šahtar), Oleksandr Horjainov (Metalist), Maksim Koval (Dinamo Kijev)

Braniči: Oleksandr Kučer (Šahtar), Jaroslav Rakickij (Šahtar), Vjačeslav Ševčuk (Šahtar), Jevhen Hačeridi (Dinamo Kijev), Taras Mihalik (Dinamo Kijev), Jevhen Selin (Vorskla), Bogdan Butko (Iličevec)

Veznjaci: Oleksandr Alijev (Dinamo Kijev), Denis Garmaš (Dinamo Kijev), Oleh Gusev (Dinamo Kijev), Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Dnjipro), Ruslan Rotan (Dnjipro), Serhij Nazarenko (Tavrija), Anatolij Timoščuk (Bayern)

Napadači: Artem Milevskij (Dinamo Kijev), Andrij Ševčenko (Dinamo Kijev), Marko Dević (Metalist), Andrij Voronjin (Dinamo Moskva), Jevhen Seleznjov (Šahtar)





Linker
23. rujan 2024 16:32