sporting.pt
DVOJAC U PORTUGALU

Pranjić i Delač otvaraju Hrvatima vrata: Nije slučajno ta liga među pet najboljih!

Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 19. kolovoz 2012. 16:20

Lopta se ovoga tjedna zakotrljala i u Portugalu. Jednoj od najzanimljivijih liga svijeta. Po Uefinim brojkama, portugalska Primeira u travnju ove godine (plasmanom Benfice u četvrtfinale Lige prvaka i Sporting Lisabona u četvrtfinale Europske lige) prestigla je francuski Le Championnat, te se time službeno uvrstila među 'Lige petice’.

Zanimljivo, već godinama hrvatski nogometaši nisu imali glavne role u portugalskom nogometu. Na samom zapadu Europe čast Hrvata branio je jedino Dejan Školnik, nekadašnji reprezentativac do 21 godine, koji je već treću sezonu član Nacionala Madeire. No, ove sezone u Portugalu ćemo biti 'troduplo jači’, tamo su stigli Danijel Pranjić (Sporting Lisabon) i Matej Delač (Vitoria Guimaraes).

- Prezadovoljan sam u Portugalu. Grad je fantastičan, suigrači su mi stvarno super. Zadovoljan sam svime, samo da još počnem braniti. Ali, tako je to u nogometu, posebice na vratarskim pozicijama. Stalna borba i stalno dokazivanje – kazao je novi član Vitorije Guimaraes Matej Delač, te započeo s svojom vizijom portugalske lige:

- Benfica i Porto su veliki favoriti za osvajanje naslova prvaka, no Sporting Lisabon se vrhunski pojačao s Boulahrouzom i Pranjićem, a i Braga je strašno moćna momčad. U svakom slučaju bit će iznimno zanimljivo.

A kako bi ocijenili portugalsku ligu?

- Nije slučajno od prošle sezone ta liga upala među liga Petice. Portugalci mnogo ulažu u Omladinske škole, a oni najbolji klubovi poput Porta ili Benfice imaju financijsku moć kupiti i strance za 10-ak milijuna eura.

Nogomet u kojem posljednjih godina nema mnogo Hrvata? Zašto?

- Stvarno ne znam. Znam, sada smo ovdje samo Školnik, Pranjić i ja, to je premalo. A čini mi se kako bi Hrvatima ova liga mogla biti vrlo zanimljiva. Igra se tehnički nogomet, a bar nas diljem Europe gledaju kao vrsne tehničare. Evo, nadam se da ćemo Pranjić i ja otvoriti vrata Portugala i drugim Hrvatima – završio je Matej Delač, čija će se Vitoria Guimaraes već danas sučeliti Sporting Lisabonu. I Danijelu Pranjiću.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
24. rujan 2024 01:19