Lovro Zvonarek (lijevo) na Maksimiru
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
GOLEMI TALENT

‘Pred njim je blistava perspektiva!‘: Tko je 16-godišnjak koji se ravnopravno nosio sa zvijezdama Dinama

Dinamo je srušio trener osebujne biografije: vodio je žene, Goricu, u Poljskoj uzeo duplu krunu...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 17. srpanj 2021. 22:22

Jedan dobro očuvan “oldtimer”, jedan 16-godišnji klinac bez respekta za starije i jedan trener koji ih zna ukomponirati u istu momčad. Tako ukratko izgleda pobjednička formula Slavena Belupa koji se na odmah startu nove sezone u 1. HNL pobrinuo za senzaciju godine otrgnuvši bodove prvaku.

38-godišnji Ivan Krstanović, strijelac protiv Dinama, ne može se umoriti od zabijanja golova i uskoro će na vječnoj golgeterskoj ljestvici 1. HNl ispred njega ostati još samo Vugrinec (146) i Cvitanović (126). Mogao bi biti otac Lovri Zvonareku, 16-godišnjem “wunderkindu” koji je u vode profi nogometa utrčao kao svojedobno Wayne Rooney, s krilaticom “hoću sve i hoću sad”. U Maksimiru je ovaj talentirani ofenzivni veznjak odigrao 86 minuta.

Gol Krstanovića za 0:1:

Kontra kao po špagi

Osvježavajući koktel smiksao je Dean Klafurić, 49-godišnjak neobične trenerske biografije. Od ženskog nogometa do drugoligaške Gorice, od Dinamove omladinske škole do dvostruke krune s Legijom iz Varšave.

- Bio sam u drugoligaškoj Gorici, moj klub i moj grad, kad je stigao poziv iz Legije. Riječ je o ogromnom klubu u Poljskoj, taj poziv nisam mogao odbiti. Osvojio sam dva trofeja u Varšavi i tamo stekao veliko iskustvo. Sada sam sretan što sam dobio priliku u 1. HNL. Kao domoljubu čast mi je raditi u hrvatskom nogometu, a osim toga vjerujem da se u ovom okruženju gdje poznajem mentalitet i kulturu mogu najbolje izraziti - protrčao je Klafurić stanicama svoje trenerske priče.

Slaven Belupo je do jučer u Tomislavu Stipiću imao osebujnog trenera. Od danas ima trenera koji zna kako uzeti skalp serijskom šampionu. Kako ste iznenadili Dinamo?

- Prvi gol nas je ohrabrio i napunio energijom. Krstanović uvijek dobro reagira u takvim situacijama, budan je i spreman iskoristiti poklon. Ali da bi dobio Dinamo u gostima, moraš imati i malo sreće, a nije naodmet niti ovakav raspored u kojem prvenstvo otvaraš u Maksimiru. U takvoj situaciji 'momentum' je na tvojoj strani, računali smo u pripremi utakmice na tu malu prednost jer Dinamo je okupiran europskim obvezama. Vidjelo se to i po sastavu koji je Krznar izveo na teren, štedio je najbolje igrače za Omoniju i tek ih je u drugom poluvremenu uvodio u igru – objašnjava Klafurić.

image
Dean Klafurić
RANKO SUVAR/CROPIX

Nešto se pitalo i vaše nogometaše čim se nisu uplašili vodstva?

- Naravno. Borili su se lavovski, pokazali veliko zajedništvo, pravi momčadski duh, a bogme i znanje. Kako su samo složili kontranapad kada je Bogojević zabio za 2-0, odigrali su akciju kao po špagi. I kako su se nakon toga rutinski branili i obranili… Veliki plus za nas na startu sezone, ali odmah i upozorenje. Ovo je samo prva od 36 bitaka koje nas čekaju.

Gol Bogojevića za 0:2:

Javnost intrigira priča mladog Zvonareka. Vaš prethodnik ga je bacio u vatru, a evo mjesec-dva poslije on je u sastavu, na pripremama je zabijao golove…

- U Slaven sam došao sa zadatkom da afirmiram mlade igrače, po mogućnosti iz klupske škole i iz podravske regije, te da zadržim klub stabilnim, izvan borbe za opstanak. Zvonarek je jedan od igrača koje je Slaven prepoznao kao svoju budućnost. Ne treba oko njega praviti euforiju nakon nekoliko utakmica, puno je rada pred njim, ali istina je da ima blistavu perspektivu. On sa 16 godina već posjeduje tjelesne sposobnosti za igranje nogometa na visokoj razini, ali ono što ga izdvaja od vršnjaka, pa i mnogih 19-godišnjaka, jest njegova emocionalna i psihološka čvrstina.

Pobijedio i Omoniju

A koliko je čvrst Slaven Belupo? Čitamo posljednjih dana da Podravkini ljudi izlaze iz uprave…

- Mislim da je riječ o samo rutinskim promjenama, ali nije to moja domena… Bavim se trenerskim poslom, tu sam da razvijam mlade igrače i isporučim rezultat.

Vodeći klubovi lige su se dobro naoružali u prijelaznom roku. Kako ocjenjujete konkurenciju?

- Nikad 1. HNL nije bila jača nego danas. Osijek je već lani pokazao da se planira umiješati u borbu za trofeje, a u međuvremenu je dodatno pojačao momčad. Nenad Bjelica je veliki adut u toj priči, ne samo zato što kao trener-sportski direktor ima potpunu kontrolu nad momčadi, nego i zato što kao Osječanin donosi neku dobru kemiju između kluba i navijača. I Hajduk će biti bolji nego prethodnih sezona, slaže se na Poljudu ozbiljna momčad. Ipak, Dinamo ostaje glavni favorit jer ima najveću kvalitetu i najširi roster.

Prošle godine je Klafurić upoznao ciparski nogomet. Kao trener Ethnikosa pobijedio je Omoniju s 2-1.

- Ozbiljna momčad s ozbiljnim trenerom, ali Dinamo ima i bolje igrače i boljeg trenera.

Linker
25. travanj 2024 09:44