VLADO KOS/CROPIX
TRANSFER SVE BLIŽE

Pred Osijek bačeni milijuni eura: Za najboljeg strijelca stigla ponuda dvostruko veća od one rekordne!?

Vrijeme rastanka će prije ili kasnije doći, u nekom trenutku stići će ponuda koju je nemoguće odbiti
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. srpanj 2021. 13:52

Pet utakmica tijekom priprema odigrao je Osijek, a iz njih je nemoguće “pročitati” tko će biti u najboljih 11 Bijelo-plavih na početku sezone koja je pred vratima. Nenad Bjelica u svakoj od provjera promiješao je karte u odnosu na prethodnu, a k tome se Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler tek trebaju priključiti ostatku momčadi nakon što su u lipnju bili zauzeti nastupima na Euru.

- Udarnih 11 imam u glavi, ali moram dati šansu svim igračima da me demantiraju. Tijekom sezone morat ćemo puno kombinirati. Nadam se kako ćemo imati puno utakmica i imati potrebu za odmaranjem igrača i korištenjem preko 20 nogometaša. Zbog toga i koristim pripreme da se svi adaptiraju. moram ih kombinirati, navikavati jednog na drugoga, pa kada se dogode situacije da netko ispadne imam kvalitetne opcije. Ovako i pokazujemo svakome od igrača da računamo na njih - kaže trener Osijeka.

image
IVAN PERIC/CROPI

Dvije pobjede (obje protiv trećeligaša, Čepina i Poleta), dva remija (protiv mađarskih MOL Fehervara i ZTE-a), te poraz od Slaska u čudnoj utakmici u kojoj su Bijelo-plavi s obzirom na silne zicere do vrha mogli napuniti mrežu poljske momčadi, ne odaju sliku što očekivati od Osijeka u idućoj sezoni.

- Meni su pripreme da pripremim momčad za ono što slijedi. Ne pripremamo momčad za prijateljske utakmice, već za ono što nam dolazi, dugačka jesen s nadam se jako puno utakmica... Predobro izgledati na pripremama za mene je znak da nismo radili dovoljno. Nikad ne dajem prioritet rezultatima u pripremama, ono što je važno je prva utakmica sezone protiv Šibenika, potom europske utakmice i sve ono što nam slijedi u idućih pet mjeseci. Trebat će nam dosta energije i snage koje u ovom trenutku skupljamo da bi izdržali cijelu jesen - veli Bjelica.

Nema popuštanja

A jesen će biti lakše izdržati ostane li momčad na okupu...

- Ima ponuda za naše igrače, ali nisu takve da nas zadovoljavaju. Ako nas netko od stožernih igrača napusti, onda ćemo im tražiti zamjenu. Zasad smo zadržali sve i nismo ih pristali prodati na prvu ponudu. Još su dva mjeseca prijelaznog roka ispred nas...

Za Ramona Miereza, kako vrijeme odmiče, stižu sve lukrativnije ponude. Počelo je s pet milijuna eura, nastavilo se sa šest, pa sedam, navodno je došlo i do devet milijuna (što je dvostruko više od trenutno rekordnog transfera Osijeka), no Argentinac je i dalje u Gradskom vrtu.

Vrijeme rastanka će prije ili kasnije doći, u nekom trenutku stići će i ta ponuda koju je nemoguće odbiti, ali rezultatska dobit koju Osijek ima od Argentinca trenutno je puno veća od one financijske jer Europa je pred vratima, odnosno, prilika za povijesni plasman u skupinu nekog od euro-natjecanja koja je s El Torom u momčadi puno realnija. Mierez, inače, ima ugovor na još tri godine.

image
VLADO KOS/CROPIX

Nije Bjelica popustio ni pred upornim pokušajima jednog francuskog prvoligaša koji je tri puta dolazio po Igora Silvu i vraćao se “praznih ruku”. Pred Francuze je postavio iznos kojem se oni nisu ni približili, iako su dva puta dizali svoju početnu ponudu i nudili postotak od idućeg transfera. Osijek je jednostavno danas u situaciji da može držati cijenu svojim nogometašima i prodavati ih tek za pravu cijenu.

Bjelica je istovremeno više-manje doveo pojačanja koja je i želio, ali nije završio s dolaznim transferima. Potpisali su Šime Gržan, Slavko Bralić, Amer Hiroš (u kojem trener Osijeka vidi sebe, odnosno igrača kakav je bio prije dvadesetak godina).

Brojne špekulacije

Potpis Darka Nejašmića ostavljen je za iduće ljeto. Na Poljudu neželjeni mladi nogometaš doveden je na posudbu uz opciju otkupa. Klauzula iznosi oko milijun eura, a s Nejašmićem su već i dogovoreni uvjeti trogodišnjeg ugovora odluči li se za godinu dana Osijek aktivirati tu opciju. S obzirom na potencijal U-21 hrvatskog reprezentativca, takav je rasplet i više nego izvjestan.

Bilo je puno špekulacija koje se nisu ostvarile iz raznih razloga. Poljski internacionalac Damian Kadzior igrač je kojeg Bjelica zna “u dušu”, ali španjolski prvoigaš Eibar čak i za jednogodišnju posudbu Poljaka traži prevelik iznos. Od Denija Jurića se odustalo i prije nego što je napadač Šibenika ušao u završne dogovore s Dinamom. Pregovori su se, naime, zakomplicirali u toj mjeri da je Bjelica odlučio kako mu je bolje jednostavno “dići ruke” od transfera. Dan-dva kasnije Jurić je stavio potpis na ugovor s Dinamom.

Intenzivna potraga

“Desetku”, odnosno, igrača koji će u sezoni zbirno moći isporučiti dvocifreni broj pogodaka i asistencija, Osijekov šef struke i dalje traži. Jedno vrijeme je bila aktualna opcija s negdašnjim kapetanom Hajdukovih nogometaša Mijom Caktašem, pred kojeg je Osijek iznio svoju financijsku ponudu, no od igrača koji je nedavno izašao iz ugovora sa Splićanima u bijelo-plavom dresu zasad nema ništa, a vjerojatno i neće biti s obzirom na koliko se otegla njegova odluka o tome gdje će nastaviti svoju profesionalnu karijeru.

Osijekova “desetka” vlasnika bi ipak mogla dobiti u idućih nekoliko dana.

- Tražimo ofenzivnog veznog. Imamo dvije-tri opcije, razgovaramo i vidjet ćemo hoće li se u idućem tjednu to i realizirati... Radimo na tome intenzivno, volio bih takvog igrača dovesti čim prije da ga imamo već i za prve utakmice u novoj sezoni - poručio je Bjelica.

Linker
08. svibanj 2024 02:54