PAU BARRENA Afp
OPET O SUPERLIGI

Predsjednik Barcelone malo okrenuo ploču: ‘Odigravanje utakmica samo velikih klubova postalo bi dosadno‘

‘Vjerujem u ligu svake zemlje i za mene bi bila greška da Superliga zamijeni nacionalne lige‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. listopad 2022. 15:39

Sjećate se vjerojatno ideje o Superligi. Natjecanju doista samo elitnih nogometnih klubova, zatvorenoj ligi koja bi bila samo "igralište" klubova poput Juventusa, Real Madrida, Barcelone, PSG i sličnih. To je ona ideja koja neće kao natjecanje nikada zaživjeti jer su je kritizirali, napali, popljuvali (kako god želite svi). Od UEFA-e, medija, navijača, a ogradili su se i mnogi klubovi. Jedan od nositelja projekta, odnosno klub koji je zagovarao takvu ideju bila je Barcelona. Sudeći po intervjuu koji je Joan Laporta, aktualni predsjednik katalonskog diva dao za španjolski sportski dnevnik Marca, tomu više nije tako.

- Ušao sam u cijeli projekt Superlige kao predstavnik Barcelone i sve je već poprilično napredovalo. Moj kriterij je bio, moj prijedlog, da moramo napraviti otvorenu Super ligu, da postoji protočnost. I još nešto što moramo zajedno, Superliga s ligama svake zemlje. Za mene je to vrlo važno. Vjerujem u ligu svake zemlje i za mene bi bila greška da Superliga zamijeni nacionalne lige.

image
MARCO BERTORELLO Afp

To je značajno drukčije viđenje od onog što je dosad medijski predstavljano, a u konačnici ideja Superliga nije posve zamrla. Ona je samo utihnula, ali i dalje stoji na papiru. Laporta međutim sada tvrdi da bi ona, onako kako je predložena, zamorila!?

- Mislim da bi međusobno odigravanje utakmica samo velikih klubova, bilo zamorno. Na kraju bi postalo zamorno, dosadno. Oni od nas koji vole nogomet na kraju bi se umorili. Lijepo je i zdravo da manja momčad pobjeđuje veliku. Ono kada je recimo Grčka osvojila naslov prvaka Europe je nešto neuobičajeno i stoga lijepo. Kad je Leicester postao prvak Engleske, bilo je posebno. To je nogomet - veli danas prvi čovjek Barcelone.

Inzistirajući na važnosti nacionalnih natjecanja, Laporta ipak brani konkurenciju koju na životu drže samo Barcelona, ​​​​Madrid i Juve.

- Treba nam međutim Superliga kao poboljšana Liga prvaka. S vrlo dobrim formatom natjecanja, to će sigurno biti najatraktivnije natjecanje na svijetu. Istodobno morate biti vješti kako biste održavali državne lige, to je bitno - zaključuje Joan Laporta, čelnik sportskog ponosa Katalonije.

Linker
26. travanj 2024 05:22