Gianni Infantino
 DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp
NEZAKONITE RADNJE

Predsjedniku FIFA-e prijeti zatvor zbog spreja za suce?! Priča je puna skandala, uključeno i brdo novca

Spekulira se da će se "autorima" pjene morati isplatiti ogroman novac ili će Infantino iza rešetaka.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 28. listopad 2021. 12:26

"Revolucionarni izum, kršenje patentnih prava, zatvor za predsjednika FIFA-e Giannija Infantina". Pod tim radnim naslovom može se najaviti i prenijeti tekst kojeg je objavio argentinski "La Nacion", a odnosi se na novu rundu navodnog kriminala u koji je upletena krovna svjetska nogometna federacija. Konkretno, riječ je primjeni aerosola, spreja koji koriste nogometni suci da bi obilježili udaljenost na kojoj se postavlja živi zid pri izvođenju slobodnih udaraca. Kakve sad veze ima taj "izum" koji je u dobroj mjeri promjenio sliku modernog nogometa s optužbom koja navodno prijeti Infantinu, kako tvrdi La Nacion?!

Priča je u osnovi vrlo jednostavna. Ovaj je izum još 2007. na osnovu pronalaska stanovitog argentinskog novinara Pabla Silve na utakmicama druge argentinske lige eksperimentalno izveo tadašnji predsjednik Argentinskog nogometnog saveza Julio Humberto Grondona. Patent se "uhvatio" preko noći, postao je sastavni i neizostavni dio nogometa jer je onemogućeno varanje od strane igrača koji su sastavljali živi zid. Ono što sada u inkriminirajuću ulogu stavlja Infatina je sljedeće: brazilski vrhovni sud donio je presudu u vezi tužbe koja je aktualna već godinama, a u njoj su Silva i njegov brazilski partner Haine Alemagne tražili odštetu zbog povrede patentnog prava kojeg je FIFA nezakonito preuzela.

image
Sprej za suce
MARCO BERTORELLO Afp

La Nacion navodi da je sud donio odluku u korist tužitelja i samo je pitanje iznosa kojeg će FIFA morati platiti spomenutim "autorima" tog revolucionarnog izuma. Govori se o cifri od čak 100 milijuna eura koje bi morala platiti kao odštetu za ukradeno autorsko dobro.

No, tu se ne radi samo o novcu, kazne u Brazilu za ovaj zločin mogu se kretati od jedne do četiri godine zatvora. Kako je tu upleten Infantino?!

Priču treba malo proširiti na 2014., u predvečerje SP-a u Brazilu kad je Silva teoretski, a zatim i praktično vršio obuku za korištenje spreja za 42 međunarodna suca koji su sudili utakmice SP-a. Silva i Allemagne su tvrdili, a sud je to sada i potvrdio da su njih dvojica nakon SP-a imali dogovor s bivšim čelnicima FIFA-e Juliom Humbertom Grondonom i Josephom Blatterom o službenoj upotrebi aerosola u zamjenu za 40 milijuna dolara, ali je nakon "Fifagate skandala" i smrti Grandone problem zastao s ovjerom na zakonskoj razini. Fifa je unatoč svemu nastavila koristiti sprej tijekom utakmica.

Tada je došlo do parnice na prvoj instanci uoči SP-a 2018. u Rusiji. Unatoč presudi brazilskog suda koji je još tada spriječio korištenje aerosola, Fifa je, tada već pod vodstvom Infantina, odlučila upotrijebiti aerosol i tu je Infantinov krimen. FIFA je promijenila komercijalni naziv, ali je izum u osnovi ostao isti. Kako to obično biva, Infantino vjerojatno ipak neće u zatvor, nagodba u višemilijunskom iznosu sigurno će zadovoljiti tužitelje...

Linker
23. travanj 2024 17:52