Darijo i Mirela; Eduardo da SIlva i Darijo; naslovnica knjige

‘ZAŠTO TE ZOVU SRNA‘

Predstavljena autobiografija Darija Srne, legenda Vatrenih u više navrata brisala suze: ‘Nemam se čega sramiti‘

‘Shvatio sam - ako želiš pisati autobiografiju, onda se moraš razgolititi do kraja...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. studeni 2022. 20:50

Darijo Srna predstavio je autobiografiju u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade “Zašto te zovu Srna” koju je napravio u suradnji sa spisateljicom Milanom Vlaović, a u izdanju VBZ-a.

Na 270 stranica nekadašnji kapetan Vatrenih podsjeća na priče koje mnogi njegovi obožavatelji i nogometni zaljubljenici znaju, ali i otkriva manje poznate i sasvim nepoznate zgode i nezgode, knjiga dubinski oslikava Darijev život.

Potpuno razotkrivanje

Na promociju su došli izbornik Zlatko Dalić i bivši izbornik Miroslav Blažević, izbornici mu u mlađim kategorijama Ivan Gudelj i Martin Novoselac, Srnini suigrači Stjepan Tomas, Ognjen Vukojević, Mario Carević, Vedran Ćorluka, Goran Sablić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, tehnički direktor UEFA-e Zvonimir Boban...

image

Darijo i Mirela; Eduardo da SIlva i Darijo; naslovnica knjige

- Izborniče, ako popis nije gotov, i Čarli, moj prijatelju, nakon ovog videa razmislite još jednom - našalio se Srna nakon što su prikazane brojne izjave ljudi koji su ga pratili kroz karijeru i pokazani golovi koje je zabijao za Vatrene. Dirnut emotivnim riječima Darijo je u više navrata morao brisati suze...

Priča kreće s bolešću oca koji je preminuo tijekom Eura 2016. godine, nastavlja se sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje, obuhvaća klupsku i reprezentativnu karijeru, prošarana je anegdotama s izbornicima, suigračima i prijateljima, donosi brojne detalje iz života sa suprugom Mirelom, od upoznavanja u narodnjačkom klubu u kojem je bitnu ulogu odigrao Boško Balaban, preko života u Ukrajini, dva tamošnja rata, sreće i boli... Prva ideja bila je da knjiga izađe ujesen 2021. godine, na kraju je morao dodati još jedno poglavlje Epilog: Čovjek bez adrese, u kojem se referira na rusku agresiju i bijeg pred granatama...

image

Darijo Srna i Milana Vlaović

LIVIO ANDRIJIC Cropix

- Knjigu je počeo pisati Šahtar prije četiri godine, međutim, nakon dva sata razgovora s čovjekom koji je to trebao uraditi shvatili smo da on nije za to. Uzeli smo pauzu dok me supruga nije nazvala i kazala: “Znam tko treba pisati tvoju knjigu – Milana Vlaović”. Ona je iz Metkovića odakle potječe puno uspješnih ljudi, prije toga nismo se poznavali, priključili smo njezinu sestru Branku da je nagovori i nakon jedne večeri dogovorili smo se. Prepričao sam svoj život, nemam se čega sramiti. Iako, recimo, kad je Dario Zahora otkrio kako smo napisali da smo pobjegli iz mlade reprezentacije u noćni klub, pitao je: “Ti ćeš to objaviti?” Pročitao sam puno autobiografija i shvatio da ako želiš pisati autobiografiju, onda se moraš razgolititi do kraja. Jedino nisam pročitao knjigu Zlatka Dalića jer nisam bio tamo u Rusiji - ne skriva koliko mu je krivo što nije odigrao i to srebrno Svjetsko prvenstvo. Pa se prisjetio:

image

Dario Srna, Euro 2016, Turska - Hrvatska

KENZO TRIBOUILLARD Afp

- Kad vidim Čarlija, proleti mi slika iz Beča 2008. iz četvrtfinala Eura kad sam trčao prema njemu i vikao: “U polufinalu smo, večeras slavimo”. On je kazao: “Ima još minuta”. Odgovorio sam: “Ma koja minuta, ti ne razumiješ nogomet”. Završilo je 1:1. “Rekao si da ćemo slaviti”, otpovrnuo mi je. Eto, ja sam kriv. No, Čarli je to nadoknadio u Rusiji.

image

Darijo Srna, Luka Modrić

FC SHAKHTAR/TWITTER Fc Shakhtar/twitter

Iskren i autentičan

Milana Vlaović je otkrila kako su ušli u posao s njim:

- Kad me je Darijo zvao, bilo je to iznenađenje, trebalo mi je vremena da ga upoznam, njegove ideje i motive. Rekao mi je: “Želim to ostaviti jednog dana svojoj djeci”. Osjetila sam želju da bude iskren i autentičan. To smo postigli.

image

Darijo i Mirela Srna

Mario Stanić govorio je o njihovom prijateljstvu, a u videu je objavljena i izjava Slavena Bilića, koji mu je dao kapetansku vrpcu:

- Darijo ulazi u sam vrh velikana hrvatskog nogometa. Izvanredan igrač, fenomenalan kapetan i prije svega sjajan čovjek. Lojalan svima, eto primjer Ukrajine, gdje je i danas u Šahtaru.

image

Darijo Srna

LIVIO ANDRIJIC Cropix

Na promociji su bili Darijeva braća i majka, a knjiga na poseban način tumači njegov odnos s ocem.

- Kad imam takve ljude iza sebe, spreman sam se boriti sam protiv svih - zaključio je.

Linker
25. travanj 2024 16:38