Na fotografiji: Petar Krpan,Dominik Livaković, Mateo Kovačić,Stipe Pletikosa, Marijan Kustić, Ivan Krakan i Domagoj Vida.
 

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
HRVATSKA ŠKOLA NOGOMETA

Predstavljena knjiga koja je sažela način rada u HR klubovima: ‘Kako napraviti boljeg igrača od Modrića?‘

Petar Krpan i Ivan Krakan su autori stručnog djela koji prikazuje način rada u četiri velikana
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2022. 14:10

U hotelu Sheraton predstavljena je knjiga Hrvatska škola nogometa napravljena u organizaciji HNS-a, a čiji su urednici Petar Krpan, instruktor HNS-a i Ivan Krakan, instruktor za kondicijsku pripremu. Radi se o stručnom djelu, u izradi su sudjelovale akademije četiri najveća kluba Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka. Prikazan je način rada u njihovim školama s idejom da po njemu rade i svi ostali od prvoligša do niželigaša.

"Cilj je da klubovi na županijskog razini dobiju smjernice kako raditi s djecom. Stalno sam se susretao sa zahtjevima da im dostavim stručne materijale, zato sam rekao – ajmo napraviti knjigu u kojoj će sve biti na jednom mjestu. Četiri najveća kluba su odmah pristali, godinu i pol dana smo radili, vjerujem da će pomoći", kazao nam je Krpan i dodao:

"Svako je dao svoj način rada u klubu, a mi smo to spojili u jedno."

image

Petar Krpan,Marijan Kustić i Ivan Krakan.

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Koliko se sustavi rada po klubovima razlikuju?

"Sve je slično."

Govorilo se o sustavu hrvatskog nogometa, na što se misli?

"Imamo 21 instruktora po županijama, u svakoj po jednog, pet instruktora središta, to je naš sustav."

Može li se očekivati i jedinstven model igre hrvatskih reprezentacija u mlađim uzrastima, kao što su prepoznatljive škole portugalska, španjolska, njemačka, talijanska...?

"I mi igramo stalno 4-2-3-1 ili 4-3-3, ali prilagođavamo se sukladno tome kakve imamo igrače u pojedinoj kategoriji. Nemamo veliku bazu pa moramo biti malo elastičniji."

image

Na fotografiji: Zlatko Dalić,Petar Krpan,Stipe Pletikosa, Marijan Kustić, Ivan Krakan, Stipe Pletikosa,Mario Manđukić i Ivica Olić

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Na promociji knjige govorio je i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, a nazočili su izbornik Zlatko Dalić i članovi stožera, kapetan Luka Modrić i dio igrača Kovačić, Vida, Gvardiol, Livaković... Mnogi su tražili Modrićev autogram u toj knjizi. On je zlatni primjerak igrača iz hrvatskih škola. Boro Primorac, šef Hajdukove akademije, našalio se:

"Kako napraviti boljeg igrača od Modrića? Na to treba dati odgovor..."

Prisutni su bili i čelni ljudi ostalih škola najvećih klubova...

Krpan je u utorak zajedno s Robertom Jarnijem, izbornikom U-17 reprezentacije, vodio U-23 vrstu koja je u Wiener Neustadtu svladala Katar 3:0.

"Za Katar je igralo devet igrača koji će biti akter Svjetskog prvenstva. Utakmica je bila iza zatvorenih vrata, Katarani nisu dopustili prisustvo gledatelja niti televizijski prijenos, a čak nam niti nakon utakmice nisu dali snimku. Oni se pripremaju za SP i služila im je u tu svrhu. Imali su dugu seriju bez poraza koju smo im mi prekinuli. Bilo je fenomenalno. U prvom poluvremenu pogotovo. Koliko smo dominirali, to je bilo sjajno. Ponosan sam na sve dečke, njih 18. Gro ekipe su igrači od kojih još desetak može igrati za U-21. Kad pogledam takvu utakmicu nemam zamjerke. Žao mi je što nije bila na TV-u, ali oni sve skrivaju. Bitno je da smo pokazali kako i u HNL-u imamo kvalitetu. Primjerice dečki u veznoj liniji Nejašmić, Žaper, Teklić... demonstrirali su vrijednost. Nama je to lijepa poruka da imamo kvalitetu iako stalno nešto osporavamo kod naših igrača. Neki su igrali u nedjelju prvenstvenu utakmicu i ponovno u utorak. Nije bilo priče o umoru, pokazali su, kad su glave unutra nema problema."

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Strijelci su bili Tonio Teklić iz kaznenog udarca, Josip Mitrović i Sandro Kulenović.

Što očekuje od U-21 vrste koja igra play-off za Euro s Danskom?

"Nismo mogli dobiti težeg protivnika. Normalno da se nadam prolazu, ali nedostaje nam dosta kvalitetnih igrača. Kačavenda je ozlijeđen, nema Šutala i Stanišića, neki nisu u formi", rekao je Krpan.

image

Ivica Olić

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

image

Na predstavljanju knjige bio je i Vedran Ćorluka

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

image

Pojavio se i Stipe Pletikosa

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

image

Na fotografiji: Damir Krznar i Zlatko Dalić

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

image

Na fotografiji: Marko Cvijanović,Marijan Kustić, Petar Krpan i Ivan Krakan.

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Linker
03. svibanj 2024 07:48