JAVIER SORIANO/Afp
POD OGROMNIM PRITISKOM

Preko noći je postao superzvijezda: Za Barçino nogometno čudo otimaju se dvije reprezentacije

‘On je izuzetan, nevjerojatan. Zreo je, inteligentan i gotovo uvijek donosi prave odluke, bira prave opcije‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 10:42

Lamine Yamal (16) tek je napunio 16 godina, ali već je sada pod golemim pritiskom. U samo 10 dana postao je najveća priča Barcelone, veća od Lewandowskog, Gündogana, ili Gavija. Yamal ih je zasjenio fantastičnim igrama.

Dva starta u udarnoj postavi, dvije izravne asistencije, nekoliko sjajnih udaraca, dvije vratnice te pregršt driblinga i prodora frapirali su nogometni svijet i ovaj je mladić preko noći od velikog dragulja izrastao u superzvijezdu. Koju su krenuli opsjedati sa svih strana...

Yamal s Barcelonom ima ugovor samo do ljeta sljedeće godine. I ne postoji klub na svijetu koji ga ne bi želio dovesti. Međutim, Yamal nije samo pod pritiskom menadžera i skauta klubova diljem svijeta, nego je već krenula i utrka dvije reprezentacije koje ga žele imati u svojim redovima.

Mladi Yamal rođen je u Barceloni, cijeli je život tamo. Yamal je u svibnju vodio Španjolsku do polufinala Europskog prvenstva do 17 godina. Zabio je četiri gola, bio najbolji strijelac a po mnogima i daleko najbolji igrač turnira. Cijela Španjolska već navija da odmah bude pozvan i u seniorsku reprezentaciju.

Međutim, Yamalov je otac Marokanac, a i čelnici tamošnjeg saveza dobro znaju kakav izvanserijski potencijal ima ovaj krilni napadač. Maroko je poslao jasnu poruku preko svog izbornika Walida Regraguija, koji ga želi pozvati za susrete s Liberijom i Burkinom Faso koje Maroko igra sljedeći mjesec.

Španjolski izbornik Luis de la Fuente se jednako tako odmah javio i također želi staviti Yamalovo ime u svoju momčad za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Euro 2024., koje Furija igra protiv Gruzije i Cipra.

image
JAVIER SORIANO/Afp

Dilema za Yamala nije malena. Bira selekcije koju je Regragui doveo do polufinala i četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Maroko je tamo oduševio igrama. Španjolska je trenutno u stanju pravog kaosa. Nakon suspenzije predsjednika Nogometnog saveza Luisa Rubialesa, zbog njegovog "poljupca" koji se dogodio neposredno nakon što je španjolska ženska reprezentacija osvojila Svjetsko prvenstvo. Izbornik De la Fuente je također na udaru kritika zbog svoje prešutne podrške Rubialesu, koji se suočava sa zahtjevima iz cijelog sporta da podnese ostavku nakon što je poljubio Jenni Hermoso u usta tijekom ceremonije dodjele medalja.

Španjolska se ipak čini prvim favoritom za "osvajanje" Yamala, koji je igrao za sve selekcije Furije od 15 do 19 godina, a i razvio se kao nogometaš u Barceloni, u kojoj je i odrastao.

"To je njegova osobna odluka", rekao je Xavi Hernandez, Barcelonin menadžer. "Zaista ne znam što će izabrati. Iznad svega, želim da provede mnogo godina u Barceloni. On ovdje može definirati eru."

Xavi je promovirao Yamala u momčad još u travnju, omogućio mu debi u La Ligi kada je još imao samo 15 godina. Xavi priznaje da je ipak "iznenađen onim što radi u svojoj dobi."

"On je izuzetan, nevjerojatan. Zreo je, inteligentan i gotovo uvijek donosi prave odluke, bira prave opcije."

Kad je Yamal napustio teren 14 minuta prije kraja utakmice, navijači Villarreala stojeći su pljeskali njegovoj izvanrednoj izvedbi, toliko je i njih oduševio.

Sada mora birati između Maroka i Španjolske. Već sa 16 godina! Dečko je drugi razred srednje, a mora donijeti tako tešku odluku. Španjolci su uvjereni da će izabrati Furiju, tu je odrastao, to je njegov dom, tu su mu prijatelji. Maroko se pak jako uzda u oca i njegovu ljubav prema Maroku...

Linker
04. svibanj 2024 14:01