DOUGLAS MAGNO Afp
ZABIO I UŠAO U LEGENDU

Prekrasna priča kluba koji je nakon 50 godina do titule došao na krilima odavno prekriženog veterana

Točno pola stoljeća čekali su navijači Atletico Mineira iz Belo Horizontea naslov prvaka Brazila
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. prosinac 2021. 08:09

Posljednji i prvi proslavili su 1971. U međuvremenu su imali sjajne momčadi s pregršt velikih igrača, reprezentativaca Brazila, ali druge titule nije bilo. Sve do četvrtka...

Momčad je gostovala kod Bahije, koja se žestoko bori za ostanak u ligi. U 66. minuti Bahia je povela 2:0, a gostujući navijači čupali su kosu, iako je - treba to naglasiti - naslov prvaka već bio u torbi, jer Atletico je imao veliku prednost u utrci za naslov. Flamengo je iza njih zaostajao osam bodova, a tri su kola ostala do kraja prvenstva. Međutim, Atleticovi igrači bili su odlučni posao riješiti odmah, uslijedilo je pet čarobnih minuta u kojima su zabili tri gola za veliko slavlje. Bojeći se nesreće, navijači Atletica nisu bili voljni slaviti prerano, ako su mogli čekati 50 godina, čekali su i taj četvrtak i gostovanje kod Baije. Premda je naslov ustvari bio osvojen kolo ranije, u domaćoj pobjedi protiv Fluminensea. Atletico je i u toj utakmici gubio, ali je na kraju pobijedio 2:1, uz dva pogotka veterana Hulka, neupitno najboljeg igrača sezone i junaka kojeg navijači Atletica slave kao malo koga u dugoj povijesti svog kluba...

Najbolji strijelac lige

Hulk je Brazil napustio još koncem 2004.godine, kao potpuno anoniman talent koji je sreću otišao potražiti u Japan. Europa ga je upoznala u Portu iz kojeg je otišao u Zenit, pa i Kinu, da bi se u veljači ove godine nakon gotovo 17 godina izbivanja vratio u Brazil, u Atletico.

image
YURI EDMUNDO Afp

Godinama ga nije bilo u reprezentaciji Brazila, godinama je bio kritiziran zbog loših igara, te nesportskog načina života. Međutim, vrativši se u domovinu uspio je pokazati da je “živ”, da je spreman trenirati i igrati i biti toliko dobar da je s 35 godina na leđima ponovno zaslužio poziv u reprezentaciju u kojoj ga nije bilo gotovo šest godina. U kvalifikacijama za Katar dobio je Hulk šest minuta protiv Perua.

Hulk je najbolji strijelac brazilske lige, redovito je zabijao kad je bilo najvažnije. I prošle godine Atletico je bio u borbi za naslov prvaka, ali nije uspio. Tada je trener bio kontroverzni Argentinac Jorge Sampaoli - koji je u međuvremenu zbrisao na poziv Marseillea - ali im je nedostajao centarfor. U ovoj sezoni to nije bio problem. Hulk ga je riješio. Kad bi se on malo i umorio, tu bi se našao Diego Costa, kojeg je klub u međuvremenu doveo. Hulk je zabio 18 golova uz sedam asistencija, dok je Costa pridodao četiri gola. Brazilska sezona je naporna, s 38 utakmica i puno putovanja. Hulk je sve to izdržao, u 36 odigranih kola upisao je čak 34 nastupa.

Navijači likuju

Međutim, kad se priča o Atletico Mineiru, mnogi se pitaju je li klub u stanju održavši visoku razinu na duže staze. Flamengo ima nenadmašnu bazu obožavatelja diljem zemlje, tako da se za Flamengo novac uvijek pronađe. Palmeiras ima bogate sponzore. Atletico ima velike ambicije, u to su uključeni i planova za novi stadion. No, mnogi u Brazilu misle da je to neostvarivo. Iz cijelog grada stižu oštra upozorenja. Atleticov lokalni rival je Cruzeiro, koji je osvojio ligu 2013. i 2014. te kup 2017. i 2018. No, sve se čini kao davno kad je Cruzeiro u pitanju. Prekomjerna potrošnja klub je gurnula u tešku krizu. Cruzeiro se sada priprema za svoju treću godinu u drugoj ligi.

Navijači Atletica se trenutačno na to ne obaziru, zaslužili da se neko vrijeme samo slave i likuju, da gledaju s visine na svoje velike rivale.

Čekanju koje trajalo 50 godina došao je kraj. Došao je Hulk i razbacao sve oko sebe. Za Atlético Mineiro odigrao je ukupno 64 utakmice i postao legenda. Hulka nikada ne smiješ prekrižiti...

Linker
26. travanj 2024 11:09