Sir Alex Ferguson

 STEPHEN DOBSON Dppi Via Afp
TUŽNE VIJESTI IZ ENGLESKE

Preminula ‘Gibraltarska stijena‘ vrijedna 200 mil. eura! Bio je jedan od ključnih razloga raskola u Man. Unitedu

Bio je u središtu svađe između Sir Alexa Fergusona i biznismena čiji je udio pripao Glazerima
Piše: Ivan AlaupovicObjavljeno: 24. listopad 2022. 21:28

‘‘Gibraltarska stijena‘‘ trkaći konj u vlasništvu Sir Alexa Fergusona i Sue Magnier koji je na kraju postao glavni razlog dolaska američkih vlasnika, obitelji Glazer u klub, umro je u 23. godini života. Radi se o jedinom konju koji je sedam godina zaredom osvajao natjecanje Groupe One, koji je preminuo zbog zatajenja srca.

Legendarni Unitedov menadžer Sir Alex Ferguson vjerovao je da posjeduje dio vlasništva nad spomenutim konjem; Irski biznismeni koji su u tom trenutku posjedovali gotovo 30 posto vlasništva u Manchester Unitedu, John Magnier i JP McManus nisu se s time složili. Nakon što je Gibraltarska stijena završila svoju trkaču karijeru 2003. godine, s konjem prema nekim procjenama vrijednim do 200 milijuna funti zbog skupih naknada za njegov uzgoj, Ferguson je pokušao pokrenuti pravni postupak protiv Magniera za kojeg je vjerovao da mu uskraćuje njegov dio zarade.

Tako je započeo niz događaja koji su na kraju doveli do prekida odnosa između Fergusona, Magniera i JP McManusa. Koliko su iza umirovljenog škotskog trenera stali navijači Uniteda iskazuje se u tome da su sami prijetili prosvjedima na Cheltenham Gold Cup-u 2004.

-Za ljubitelje konjskih utrka to je zapravo ekvivalent finalu FA kupa i ne bih želio da se ovaj poseban festival na bilo koji način pokvari - stoji u Fergusonovoj izjavi za DailyMail.

Pojavio se tada američki poduzetnik Malcolm Glazer koji je ponudio Magnieru i McManusu otkup njihovog postotka u klubu, a nakon što su prihvatili njegovu ponudu, Glazer je nekoliko mjeseci kasnije postao kompletan vlasnik kluba.

Linker
04. svibanj 2024 19:09