Duško Popovski (lijevo)
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
IN MEMORIAM

Preminuo je velikan hrvatskog malog nogometa, istinska legenda i prvi kapetan naše reprezentacije!

‘Ovo mi je jedan od najtežih dana u životu‘, shrvan je bio i slavni dinamovac Marko Mlinarić.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. veljača 2021. 15:09

U nedjelju navečer u Zagrebu je, nakon duge i teške bolesti, preminuo Duško Popovski (61), jedan od najboljih hrvatskih igrača maloga nogometa. Popovski je bio i prvi kapetan naše malonogometne reprezentacije, istinska „haklerska” legenda, osvajač šest naslova prvaka na našem najjačem i najprestižnijem turniru, „Kutija šibica”. U tri je navrata bio prvak ovoga natjecanja s Uspinjačom, kojoj je, od 1982. godine, bio i prvi kapetan, dok je po jednom osvajao trofeje sa Controm, Charlijem i Termotehnom Šela.


Obilježio je zlatne godine ovoga turnira, a svojim je sjajnim igrama i uvijek korektnim ponašanjem, bio uzor mnogim mlađim igračima. Popovski je bio inteligentni šef obrane, imponirao je sigurnošću i jednostavnošću, njegov je nogomet bio pragmatičan i nadasve gospodski...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


- Ovo mi je jedan od najtežih dana u životu... Duško je bio moj najbolji prijatelj, još smo u subotu razgovarali, no dan kasnije izgubio je najtežu životnu bitku. Dugo je bio bolestan, na žalost pomoći više nije bilo – rekao nam je legendarni bivši „dinamovac”, Marko Mlinarić, istaknuvši:


- „Pop” je bio genijalan čovjek i fantastičan igrač. Gotovo smo cijeli život bili zajedno, na nogometnom terenu i izvan njega, budući da smo s 12 godina počeli igrati u Dinamovim pionirima. Nezaboravni su bili naši malonogometni dani u Contri, koja je bila sastavljena od mladih i nadarenih Dinamovih igrača, cijeli nas je grad volio i bili smo atrakcija i jedna od najboljih momčadi u povijesti „Kutije šibica” - sjetno je govorio Mlinarić.


Jedan od osnivača Uspinjače, Boris Durlen, također nije krio tugu zbog velikog gubitka...


- Strahovito me pogodila ova vijest. Iako smo znali da je „Pop” teško bolestan, nadali smo se da će se izvući. Na žalost, nije uspio... Bio je jedan od „senatora” Uspinjače, da nije bilo njega, ne bismo osvojili sve te trofeje, siguran sam u to – rekao je Durlen. A u jednom od posljednjih intervjua, u prosincu 2019. godine, na okupljanju veterana Uspinjače, Popovski, nam je rekao:


- Postoji li malonogometni krov, onda je to svakako bila Uspinjača! Institucija „hakla” na koju smo svi ponosni, san svakoga zagrebačkog „španera” bio je odjenuti majicu Uspinjače. Sretan sam što sam bio među „haklerima” koji su godinama nosili dres Uspinjače – rekao nam je „Pop”, koji nas je oduševljavao svojim igrama, živeći malonogometnu romantiku.
Počivao u miru...

Linker
18. travanj 2024 06:26