Danilo Popivoda
 TWITTER SCREENSHOT
ODLAZAK LEGENDE

Preminuo jedan od najvećih slovenskih igrača svih vremena, bio je i najbolji strijelac jugoslavenske lige

Bio je prvi Slovenac koji je igrao na SP-u. Osim u domovini, kultni status imao je i u Njemačkoj
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. rujan 2021. 16:55

Slovenska sportska javnost žaluje za jednim od najvećih nogometaša svih vremena u toj zemlji. Umro je Danilo Popivoda, u 75. godini svijet je napustila legenda ljubljanske Olimpije i izabrane vrste bivše Jugoslavije. Za nju je nastupio 20 puta i zabio pet pogodaka. Zajedno uz Branu Oblaka, bio je prvi nogometaš iz Slovenije koji je nastupio na jednom Svjetskom prvenstvu, bilo je to 1974. godine.

Po povratku s Mundijala iz tadašnje Zapadne Njemačke, Popivoda u sezoni 1974/75 postaje najbolji strijelac Jugoslavenske lige sa 17 pogodaka, nakon čega ostvaruje transfer u redove njemačkog Eintrachta iz Braunschweiga.

U Olimpiji je zaigrao 261 put i zabio 66 pogodaka, a osim uloge središnjeg napadača, volio je igrati i prodirati po desnom krilu. Kultni status dosegao je i u njemačkom Eintrachtu iz Braunschweiga u kojem je nastupio 129 puta i zabio 30 golova. Dvaput je izabran za najboljeg stranog igrača Bundeslige. Po povratku u Olimpiju 1982. godine odigrao je oproštajnu utakmicu.

Između 1998. i 2002. bio je pomoćnik tadašnjeg slovenskog izbornika Srećka Kataneca. Tada je Slovenija nastupala i na EP-u 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, kao i na dvije godine kasnije održanom Mundijalu u Japanu i Koreji.

Linker
14. travanj 2024 04:18