Roberto Dinamite je obilježio brazilski nogomet

 Agif/ddp Usa/profimedia
TUGA U BRAZILU

Preminuo još jedan velikan, najbolji strijelac u povijesti brazilske lige izgubio bitku s teškom bolesti

Postigao je čak 708 golova i još uvijek drži rekord postignutih golova u nacionalnom prvenstvu
Piše: HinaObjavljeno: 08. siječanj 2023. 19:32

Bivši brazilski nogometni reprezentativac i najbolji strijelac u povijesti brazilskog prvenstva Roberto Dinamite (68), preminuo je u nedjelju nakon duge i teške bolesti, objavio je njegov bivši klub Vasco da Gama.

"S velikom boli i neizmjernim žaljenjem moramo priopćiti smrt najvećeg idola u povijesti kluba, Carlosa Roberta de Oliveire, Dinamita, u 68. godini života od raka crijeva. Napustio nas je najveći od svih," objavio je klub iz Rio de Janeira.

Dinamite je od svojih 68 godina, čak 29 posvetio Vasco da Gami. Dres kluba je nosio više od 20 godina, bio je i predsjednik kluba, a bavio se i politikom.

Postigao je čak 708 golova za klub iz Rija i još uvijek drži rekord postignutih golova u nacionalnom prvenstvu (190) ispred Freda (158), Romarija (154) i Edmunda (153) i Zica (135).

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva oprostio se na društvenim mrežama od "velikana u povijesti Vasca da Game i brazilskog nogometa".

"Divio sam se njegovom napadačkom nogometu, s tako snažnim udarcem lijevom nogom po kojem je i dobio nadimak," napisao je šef države.

Rođen u Duque de Caxiasu, siromašnom predgrađu Rija, De Oliveira je dobio je nadimak Dinamit sa 17 godina, nakon što je postigao sjajan gol u svom debiju za profesionalnu momčad protiv Internacionala na stadionu Maracana.

Okušao se i u Europi, 1979. je potpisao za Barcelonu, ali se nakon samo jedne sezone vratio u domovinu.

U brazilskoj reprezentaciji je zabio 20 golova u 38 utakmica, igrajući na Svjetskim prvenstvima 1978. i 1982.

Posljednjeg dana proše godine objavio je tweet u znak počasti Peleu, svom "vječnom idolu", koji je preminuo 29. prosinca, također od raka.

Linker
16. travanj 2024 05:04