Slavlje nakon legendarnog gola Radforda

 SCREENSHOT TWITTER
TUŽNA VIJEST

Preminuo ‘ubojica divova‘, čovjek koji je kreirao najveću senzaciju u povijesti engleskog nogometa!

Njegova golčina s 30 metara u rašlje pamtit će se zauvijek: ‘Mogla je otići na parking, ali nije...‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. studeni 2022. 20:05

U veljači 1972. godine, Hereford United, koji se natjecao u petom razredu engleskog nogometa, izbacio je Newcastle u trećem kolu FA Kupa rezultatom 2-1 i tako priredio najveću senzaciju u povijesti tog natjecanja. BBC javlja kako je strijelac izjednačujućeg pogotka na toj utakmici, Ronnie Radford, preminuo u 79. godini života.

"Slomljeni smo kada čujemo da je legenda kluba, Ronnie Radford, preminuo. Želimo izraziti najdublju sućut obitelji i prijateljima u ovom vrlo tužnom trenutku", objavio je Hereford na svojim društvenim mrežama, dodavši kako "Ronnie nije samo dio folklora Hereford Uniteda, nego je dio nogometne povijesti". Počast mu je odao i Newcastle:

"Iako ga je zabio protiv nas, njegov gol ostat će zauvijek zapisan u folkloru FA kupa. Počivaj u miru, Ronnie", objavile su "svrake" na Twitteru.

Toga dana na Edgard Streetu, Newcastle je vodio do 85. minute, a onda je Radford osvojio loptu na sredini blatnjavog i izrovanog terena, odigrao dupli pas s Brianom Owenom i s tridesetak metara majstorski pogodio rašlje suparničkog gola.

- Okrenuo sam se, ugledao Owena i odigrao loptu prema njemu. Vratio mi je i sjela je kako treba. Nisam razmišljao o udaljenosti, samo sam pomislio: ‘Moram ovo pogoditi.‘ Mogla je otići na parkiralište, ali nije... – komentirao je Radford svoju majstoriju za BBC Sport 2015. godine.

Hereford je tim pogotkom izborio produžetke, u kojima je, na koncu, i slavio zahvaljujući pobjedničkom golu Rickyja Georgea u 103. minuti. To je do danas ostala najveća senzacija u FA Kupu, ali i u engleskom klupskom nogometu uopće, budući da je Hereford najniže rangirana momčad koja je pobijedila engleskog prvoligaša u nekoj natjecateljskoj utakmici.

Engleski nogometni savez 2010. godine pokrenuo je i nagradu FA Kup Giant-Killing Award za najveća iznenađenja u FA Kupu. Nagrada je originalno nosila Radfordovo ime, a on ju je osobno i dodjeljivao tijekom poluvremena finalne utakmice FA Kupa.

Linker
07. svibanj 2024 23:33