BRUNO FAHY
UNOSNI TRANSFER

Preokret u posljednji tren: Ivan Leko odlazi u veliki i moćni klub, ulazi u impresivno trenersko društvo

Belgijski su mediji objavili nove informacije koje kažu da je Leko čak triput odbijao Kineze, ali...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. prosinac 2020. 17:43

Hrvatski trener Ivan Leko (42) u nedjelju je posljednji put vodio belgijskog prvoligaša Royal Antwerp. Belgijski mediji tvrde da tu nema prostora za promjene, iako je Leko ugovorom još uvijek vezan za taj klub.

Belgijski zakoni su, naime, takvi da treneru koji u ugovoru nema definiranu odštetnu klauzulu - a Leko je nema - omogućavaju da napusti klub uz plaćanje određenih ‘penala’, čiji iznos definira visina ugovora. Stoga će se Leko i Antwerp rastati čak i ako ne postignu dogovor, što je ipak najrealnija opcija.

Leko, međutim, ne odlazi u Guangzhou R&F, što su prošli tjedan tvrdili svi belgijski mediji. Novi klub trebao bi mu biti Shanghai SIPG, veliki i moćni klub iz Šangaja. Doduše, na klupi Shanghai SIPG-a službeno još uvijek sjedi Vitor Pereira (52), portugalski trener koji je vodio klubove kao što su Porto, Fenerbahče i Olympiacos.

Prije njega na klupi Shanghai SIPG-a sjedio je Andre Villas-Boas (43), još jedan portugalski trenerski velikan koji sada vodi Marseille, a prije toga je vodio Porto, Inter, Chelsea, Tottenham, Zenit... Leko bi s preuzimanjem kluba iz Šangaja doista ušao u impresivno trenersko društvo.

Belgijski su mediji također otkrili i pozadinu Lekina odlaska iz Antwerpena. Pišu da je čak tri puta odbio poziv iz Šangaja, a kada je ljudima u klubu rekao da ima bogatu ponudu, oni nisu pokazali nikakvu želju da ga zadrže. Što je bila samo potvrda da nešto nije u redu na relaciji sportski direktor Luciano D’Onofrio - trener Ivan Leko.

Premda je Leko u proteklih šest mjeseci napravio odličan posao osvojivši Kup, prošavši skupinu Europske lige, te ostavivši momčad na 5. mjestu u prvenstvu, samo dva boda od trećeg.

U Belgiji posebno podvlače činjenicu da su igrači u oproštajnoj Lekinoj utakmici ostavili srce na terenu kako bi pobijedili (2:1) Charleroi. Svlačionica je tako do zadnje sekunde stala iza Leke.

Cijela bi se priča trebala rasplesti u sljedećih nekoliko dana. Do tada bi se Shanghai SIPG trebao zahvaliti Pereiri, a Antwerp i Leko pronaći model za miran raskid suradnje.

Linker
27. travanj 2024 02:13