Mario Vušković

 FRANK RUMPENHORST Dpa Picture-alliance Via Afp
IMA NADE

Preokret u slučaju Vušković? Nijemci pišu: Žalba će uspjeti, ta će suspenzija biti ukinuta!

Nekoliko je spornih odluka koje se navode u tekstu, Savez mu je sve servirao na pladnju...
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 31. ožujak 2023. 14:23

Sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) u četvrtak je Marija Vuškovića proglasio krivim za uzimanje dopinga te mu izrekao suspenziju u trajanju od dvije godine.

Podsjećamo, još prošle godine mu je uzorak bio pozitivan na dva testa na doping. Cijeli slučaj bio je prožet nejasnoćama i nepravilnostima, a Vuškovićevi odvjetnici i HSV su već najavili žalbu na presudu.

Ako je vjerovati pisanju njemačkog Abendblatta, postoji velika šansa da će mu žalba uspjeti te da će presuda biti ukinuta. Naime, Nijemci navode i da presuda sadrži nekoliko čudnih detalja.

Nijemci kao prvu spornu odluku navode suspenziju u trajanju od dvije godine. Kazna te duljine nije propisana pravilima Njemačkog nogometnog saveza, već u slučaju osuđujuće presude pravilnik propisuje kaznu od isključivo četiri godine.

Sudac Stephan Oberholz je izrekao presudu manje od propisane zbog toga što Vušković ima tek 21 godinu, zbog izrazito male količine zabranjene tvari u krvi te zbog toga što mu je ovo bio prvi prekršaj.

No, Abendblatt tvrdi da je Njemački nogometni savez time Vuškoviću servirao zlatnu mogućnost da se obori presuda.

Podsjećamo, Vuškoviću je ponuđena nagodba prema kojoj bi suspenzija trajala samo godinu dana ako prizna krivnju, koju je on odbio.

Možda nije riječ o Vuškoviću, nego se pokušava zaštititi sustav, jer je zarada Svjetske antidopinške organizacije (WADA) u milijardama, pa je Hrvat jednostavno iskorišten kao žrtveno janje, zaključuje autor.

Linker
17. travanj 2024 14:53