Anadolu Agency via AFP
TUČNJAVA SUIGRAČA

Pretrčao 20 metara kako bi prebio suigrača! Legenda u totalnom šoku: ‘Ovako nešto još nikada nisam vidio‘

Na dvoboju Giresunspora i Galatasaraya fizički su se sukobili dva igrača turskog velikana
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 22:28

Utakmicu prvoga kola turske Süper Lige između Giresunspora i Galatasaraya zasjenio je incident koji se rijetko viđa na nogometnim terenima. Naime, igrač Galatasaraya, Brazilac Marcao izgubio je kontrolu nad sobom i fizički nasrnuo na suigrača Kerema Akturkoglua usred drugog poluvremena zbog čega je zaradio izravno isključenje. Što je dovelo do takvog izlijeva bijesa zasad nije jasno, postoje spekulacije, ali činjenica je da je Marcao s ovim nasilnim ponašanjem sigurno zaradio ozbiljnu suspenziju od strane turske lige, a isto tako i sankcije od strane kluba. Sudac utakmice Erkan Ozdamar bio je blizu incidenta, ali se svejedno konzultirao s VAR-om te je nakon pregleda snimke bez previše oklijevanja Brazilcu pokazao crveni karton. Na snimci je sve bilo jasno, Marcao je dotrčao sve iz obrane do napadača Akturkoglua pa prvo uputio udarac glavom, a onda su uslijedile i šake.

Sankcija će biti

Turski mediji pišu kako je Marcao izgubio živce nakon što mu je Akturkoglu rekao da umukne. Mladi turski krilni napadač nije najbolje iskoristio dobru priliku koju je ranije imao zbog čega ga je Marcao kritizirao. Sve to skupa je dovelo do incidenta. Evo što je o svemu rekao slavni trener Galatasaraya Fatih Terim:

- Ovo je nešto što se baš i ne viđa često. Ovakve se stvari događaju u svlačionici i na treninzima, ali ovo je prvi put da sam svjedočio nečemu ovakvom tijekom utakmice - rekao je 67-godišnji Terim pa progovorio o mogućim sankcijama:
- Riješit ćemo ovaj problem. Ako budemo smatrali da su sankcije potrebne, onda će ih biti, ali nije dobro donositi takve odluke odmah nakon utakmice. Vodstvo našeg kluba će obaviti što je potrebno. Marcao će se ispričati svima uključenima: Keremu, navijačima Galatasaraya i cijelom sportskom svijetu.

image
Anadolu Agency via AFP

U turskoj se spekulira o suspenziji na pet do deset utakmica, kako nalaže pravilnik. Međutim, za umirovljenog dugogodišnjeg vratara Fenerbahčea i turske reprezentacije Volkana Demirela, to nije dovoljno.

- Ovo je neoprostivo, poput boksačke borbe. To što je Marcao napravio je nerazumljivo. Sprint ao je više od 20 metara kako bi prebio igrača koji je Galatasarayeva budućnost. Trebali bi ga odmah poslati natrag u svoju državu. Suspenzija na sedam, osam utakmica nije dovoljna. Marcao nikada više ne bi smio nastupiti u Süper Ligi - oštro je komentirao Demirel.
Marcao je inače ključan igrač istanbulske momčadi koji prošle sezone nije propustio niti minute izuzev suspenzija kojih je u tri navrata služio i jedne utakmice u kojoj je u prvoj minuti pocrvenio. Govorimo o temperamentnom igraču koji u prosjeku u 36% utakmica odigranih u Galatasarayu zaradi karton. U Tursku je stigao u siječnju 2019. i do sada je prikupio 107 nastupa.

Iako rijetki, sukobi između dva ili više suigrača se svako malo pojave u medijima, no najčešće govorimo o sukobima na treninzima i svlačionicama a ne na travnjaku. Od ovih koji su se odvili na travnjaku, najpoznatiji je onaj incident iz 2005. između dva Newcastleova igrača. Ako pitate znalce Premier lige o tome, imat će mnogo toga za ispričati jer je cijela utakmica po mnogočemu specifična. Naime, Newcastle je usred loše forme tražio bodove protiv Aston Ville. Newcastle koji je imao ambicije plasmana u Europu mučio se po sredini tablice unatoč zavidnom napadu kojeg su činili Alan Shearer i Patrick Kluivert. Aston Villa je tog dana bila bolja i rano povela, da bi kasnije Newcastle ostao i s igračem manje nakon što je branič Steven Taylor rukom zaustavio loptu koja je išla u prazan gol, a onda komično pokušao odglumiti da je pretrpio težak udarac lopte u leđa. Nama je međutim zanimljiva tučnjava koja se odvila pri kraju utakmice između Lee Bowyera i Kierona Dyera. Dyer je odbijao dodati loptu Bowyeru, kojemu je rekao da je preloš da bi mu se dodala lopta, nakon čega je uslijedio incident. Newcastle je do kraja igrao s osam igrača nakon što ih je sudac obojicu isključio.

Tučnjava ih zbližila

Poznata je i priča o Arjenu Robbenu i Francku Riberyju, krilne partnere Bayerna Munchena koji su dominirali europskim nogometom. Njih dva su se, naime, u polufinalu Lige prvaka 2012. potukli u svlačionici zbog svađe koja se prenijela s terena. Doznalo se kasnije da su se prepirali oko izvođenja slobodnog udarca i da je u svlačionici Francuz nasrnuo na Nizozemca. Obojica danas tvrde da je taj incident samo ojačao njihovo prijateljstvo i suradnju na terenu.

Igrač kojeg bi mnogi očekivali u ovakvim pričama, Joey Barton je također imao iskustvo tučnjave sa suigračem. Kao igrač Manchester Cityja, Barton je 2007. u svlačionici prebio suigrača Ousmanea Daboa, toliko da je Dabo kasnije završio u bolnici s ozljedama glave i oka. U situaciju se uključila i policija te je pokrenut sudski proces protiv Bartona. Priznao je krivnju i dobio suspendiranu kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Što se današnjeg nogometa tiče, na sreću ne viđamo više takve situacije s izuzetkom ovoga što se u ponedjeljak dogodilo u Turskoj, ali možemo spomenuti incident između Tottenhamovih zvijezda Son Heung-mina i Huga Llorisa iz srpnja prošle godine. Kapetan Lloris je prigovarao Sonu što se ne vraća u obranu što je Korejca izbacilo iz takta. Došlo je do ozbiljne svađe usred utakmice koju su igrači morali smirivati, a na sreću za momčad poluvrijeme je bilo blizu. Na poluvremenu su se tenzije malo smirile, do kraja utakmice su već bili zagrljeni, a tadašnji je trener Jose Mourinho umjesto kritika imao samo pohvale za svoje igrače. Incident je nazvao predivnim.

Linker
19. travanj 2024 11:31