Predrag Mijatović

 JAKOV PRKIC/CROPIX
SJAJAN POSAO

‘Prijatelji smo 30 godina. Napravio je nešto ključno‘: Mijatović hvali čovjeka koji je preporodio Srbiju

‘Mi nemamo limit. Sve što smo napravili, napravili smo perfektno. Imamo potencijal za mnogo više‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. studeni 2021. 07:04

Ogroman pothvat napravila je reprezentacija Srbije, koja u svojoj povijesti u kvalifikacijama još nije uspjela pobijediti velikog protivnika. Sve je to preokrenuo Dragan Stojković Piksi, koji se nakon bogate igračke karijere posvetio trenerskom poslu, te nedjeljnom pobjedom kod Portugala (2:1) izborio SP u Kataru.

- Mislim da smo po onome što smo prikazali u potpunosti zaslužili pobijediti. Momci su odigrali natjecateljsku utakmicu s dubokim uvjerenjem da možemo dobiti, bez obzira na to što smo igrali protiv jedne sjajne reprezentacije. Ovo je velik uspjeh za srpski nogomet, svi zaslužuju čestitke - izjavio je Stojković nakon trijumfa u Lisabonu.

Dugo su srpski ljubitelji nogometa 'plakali' kako ne postoji kult reprezentacije kao primjerice u Hrvatskoj, no novi izbornik je posložio stvari na idealan način.

- Mi smo govorili od početka da će utakmica u Lisabonu biti finale, to se i dogodilo. Znalo se da nas samo taj rezultat vodi na željeno mjesto. Mentalna snaga, zrelost, ponašanje, požrtvovnost, poštovanje svih principa koje sam tražio... To je sve donijelo da Srbija treba biti ponosna. Ništa se ne bi promijenilo niti da je ostalo neodlučeno - dodao je Stojković.

Naravno, reakcije u Srbiji bile su na granici ekstaze. Navijači slave plasman na veliko natjecanje, a mediji su se natjecali u hvalospjevima... ''Ronaldo mora na popravni, a Aleksandar Mitrović je narodni heroj'', jedan je od naslova u Blicu, koji ističe kako je ''Srbija pokazala klasu, znanje i umijeće", a Mitrović je "postao ikona svih Srba".

image

Aleksandar Mitrović

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

- Velika pobjeda. Ostvarili smo plasman s jednom velikom debelom točkom. Igrali smo nogomet, bili bolji. Nadigrali smo Portugal i zasluženo slavili. Vratilo se sve s kamatom. Kad si pošten, kad radiš vrijedno, kad si iskren, vrati se sve, pitanje je samo vremena. Vjerovao sam u ekipu, u nas. Igrali smo sa samopouzdanjem. Svi smo presretni zbog nas i cijele nacije. Znamo koliko smo sreće i radosti donijeli našem narodu, ovo je drugo svjetsko prvenstvo zaredom. Plakao bih, smijao se, sve je pomiješano - rekao je Mitrović.

Srpski je napadač u sjajnoj formi. Za Srbiju je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo postigao osam pogodaka u isto toliko utakmica. No, nije imao punu minutažu, i u Lisabonu je ušao s klupe, te je u prosjeku zabijao svakih 67 minuta. Od 1. rujna ove godine Mitrović je zabio 19 golova i dodao tri asistencije za Fulham i Srbiju, sve to u 17 nastupa. Kad se gleda samo klupski učinak, u 17 odigranih utakmica Mitrović je zabio 20 golova i pet puta asistirao, a mrežu je tresao svake 74 minute. Protiv Portugala je u igru ušao u 46. minuti, pri rezultatu 1:1, a konačnih 1:2 postavio je pogotkom u 90. na asistenciju Tadića.

- Moj posao je da osmislim, da im prenesem, da ih uvjerim da mogu, sve je to na kraju rezultiralo ovako kako se završilo. S taktičke strane smo odradili posao i objasnili igračima što trebaju raditi na terenu. Prelijepa igra i zaista smo vjerovali u to, ja sam stalno govorio da nitko od protivnika nema krila da leti, to je igra 10 na 10 na terenu, pokazali smo veliko srce, veliku volju i motivaciju. Vratilo se onako kako treba. Ovo je velika stvar - naglasio je Stojković.

image

Dragan Stojković

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Rad srpskog izbornika pohvalio je i njegov veliki prijatelj Predrag Mijatović.

- Dragan Stojković je napravio sjajan posao. Napravio je nešto ključno, a to je da svojim ambicijama uvjeri igrače da mogu učiniti što se od njih očekuje. S njim sam već 30 godina veliki prijatelj, znam kako razmišlja i kako priprema utakmice. Bio sam siguran da će ići istom linijom, da neće biti varijacija na tu temu od početka do kraja. Ambicija je bila jasna, da idemo izravno na Svjetsko prvenstvo. Igrači su ispunili sve njegove zahtjeve, odradili sjajan posao. Probudio je inat, pripremio ekipu taktički i fizički - istaknuo je Mijatović.

Nije zanemariv ni financijski aspekt ovog velikog uspjeha, jer će Nogometni savez Srbije od FIFA-e dobiti 12 milijuna dolara kao nagradu za plasman na SP, od čega su dva milijuna namijenjena za organizaciju priprema. Naravno, dodatne nagrade slijede u slučaju prolaska skupine.

- Mi nemamo limit. Poslije ovoga ćemo sve analizirati, a sve što smo napravili, napravili smo perfektno. Pokazali smo na kraju da smo mi bolji. Za kasnije ćemo vidjeti, imamo potencijal za mnogo veće stvari - poručio je Dragan Stojković.

Linker
06. svibanj 2024 04:13