TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
RADOVI JOŠ U TIJEKU

Prizemljenje i hladan tuš na Poljudu uoči početka sezone, a za vrat velikom pojačanju puše - tinejdžer

Poraz od mostarskog Zrinjskog u posljednjoj utakmici pred početak prvenstva prizemljio raspoloženje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2021. 14:40

Iz Slovenije se Hajduk vratio pun optimizma, ali ako je netko i poletio na krilima visokih ambicija poslije pobjeda u pripremnim dvobojima u Deželi, poraz od Zrinjskog u posljednjoj utakmici pred početak prvenstva sve je lagano prizemljio.

- Imamo još posla do početka prvenstva - poručio je Gustafsson s velikom dozom osjećaja za realni trenutak.

Očekivali smo puno više, dobili malo, gotovo ništa, ali postoji dakako i olakšavajuća okolnost.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

- Moramo što prije izbaciti taj susret iz naših glava i okrenuti se Lokomotivi. Počinju utakmice za bodove - naglasio je Gustafsson.

Hladan tuš

Premijera nije bila na nivou, to je svima jasno. Hladan tuš, neočekivani poraz... možemo epilog generalke pred početak prvenstva titulirati raznim sintagmama, beskrajno opisivati, ali činjenica jest da se od subote igra “za ozbiljno”. Gustafsson je pomalo iznenadio ostavljanjem prve postave na klupi, ali i to pokazuje da je Zrinjski bio samo test. Ispit koji nije položen, ali još uvijek ima Gustafsson vremena za popravljanje pogrešaka.

Tanko u sredini

U igri s formacijom 4-2-3-1 evidentan je manjak kvalitete u sredini terena na poziciji korektora vezne linije. Hajduk je u prvom poluvremenu, kada su na toj poziciji igrali Atanasov i 18-godišnji Čubelić, suparniku ostavljao previše prostora u sredini, Zrinjski je lakoćom dolazio pred kazneni prostor Bijelih. U nastavku su Vuković i Čuić uspjeli igru premjestiti na protivničku polovicu, zatvorili su prostor u defenzivnom segmentu, ali nedostajala je kvalitetnija kreativna dimenzija u trenucima kada se jurio rezultatski zaostatak.

- Bili smo bolji u nastavku, ali nismo stvorili šansi koliko smo željeli - dodao je strateg Bijelih.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Svjestan je Gustafsson manjkavosti koje ima aktualna momčad. Hajduk je evidentno “tanak” u sredini, a igra prema naprijed uglavnom je oslonjena na Livaju. U pokušaju da raširi igru Hajduk se koristio Lovrencsicsem, koji je na premijeri potvrdio klasu. Nije jedna utakmica generalno mjerilo, ali mađarski reprezentativac je pokazao zašto je doveden. Desna strana napada s Lovrencsicsem i Sahitijem nametnula se kao kvalitetna alternacija kada suparnik u gustom rasporedu zaustavi Livaju u distribuciji lopti u središnjici napada. Ali, s obzirom na to da Hajduk na lijevom krilu ima sjajnog driblera Biuka, koji je u završnici prošlog prvenstva potvrdio o kakvom se potencijalu radi, jasno je da je golem prostor za kreativni napredak.

Do subote stoga Gustafsson ima još nekoliko treninga za uštimavanje, pritom i za donošenje odluke o početnom sastavu.

- Moramo još neke igrače dovesti u pravu formu - kazao je švedski trener.

Ako i nije imenovao koga treba uvesti u pravu formu, jasno je da je Mlakar u toj kategoriji. S velikim očekivanjima stigao je u Hajduk, ali na pripremnim utakmicama još nije zabio pogodak. Jasno, sve se promijeni u trenu ako Mlakar počne tresti mreže u službenim dvobojima, a prilika će biti napretek u sljedećih mjesec i pol dana. Ali, dok Mlakar traži formu, Ljubičić mu “puše za vratom”, jer 19-godišnjak trenutno pruža najviše u ofenzivnoj liniji. Nema spora da će Ljubičić u novoj sezoni dobivati veliku minutažu jer onim što je pokazao na pripremama zaslužuje takav status.

Koje je pravo lice?

Pitanje centarfora za startnu postavu jedna je od rijetkih dvojbi jer Gustafsson ima gotovo posloženu momčad za subotnju premijeru. Ostale su tek nijanse poput izbora drugog veznjaka u tandemu s Vukovićem i jedanaestorica je spremna za Lokomotivu. Sastav s Kalinićem, Elezom, Livajom i Biukom, koji bi nam u subotu ipak trebao pokazati pravo lice ambicioznog Hajduka.

Za kraj i nekoliko rečenica o pobjedniku. Zrinjski je slavio na Poljudu pokazavši kako iskusni golgeter lakoćom radi razliku. Nemanja Bilbija, kapetan Mostaraca, iskoristio je pogreške obrane Hajduka rutinski pospremivši dvije lopte iza leđa 17-godišnjeg vratara Silića. U suradnji s lukavim znalcem Kamenarom i zanimljivim desnim bekom Ćorlukom, stigli su Plemići golovima Bilbije do pobjede koja ih puni samopouzdanjem pred njihov nedjeljni start Premier lige u Širokom brijegu. Ali, i Jakirović zna da je važnija utakmica na Pecari, nego pobjeda nad Hajdukom.

TRI PLUSA

1. LOVRENCSICS

Mađarski reprezentativac ima "palac gore" za debi u bijelom dresu, krasi ga odličan centaršut, pridodaje se napadu i ako je suditi po premijeri predstavljat će pojačanje za Hajduk

2. LJUBIČIĆ

Nastavio je i protiv Zrinjskog potvrđivati formu s priprema, nema spora da je trenutno najopasniji napadač Bijelih, premda je 19-godišnjak sa skromnim iskustvom pokazao je više od starijih konkurenata.

3. EDUOK

Vratio se pogotkom, baš kako zna i umije podsjetivši na ljeto 2019. kada je pri dolasku u Hajduk nemilosrdno tresao suparničke mreže. Bude li Nigerijac u svom najboljem izdanju, Hajduk će u njemu imati najveći bonus kvalitete.

TRI MINUSA

1. MLAKAR

Još uvijek čekamo da nam opravda dolazak u Hajduk, a pritom nisu u pitanju samo zgodici, već i kompletna igra, Osjećaj dolaska u prilike, šutevi prema vratima, svega smo željni vidjeti od 22-godišnjeg slovenskog špica.

2. DIMITROV

Pogreška kod drugog zgoditka Zrinjskog jednostavno je nedopustiva za igrača koji pretendira biti standardni prvotimac, ali nažalost Bugarin već dulje vrijeme nije u formi koja bi mu jamčila ulazak u usku konkurenciju za prvu postavu.

3. ZADNJI VEZNI

Kvartet igrača dobio je prigodu na ovoj poziciji u oba poluvremena, no Hajduk nije kroz igru u sredini terena pokazao nadmoć i sigurnost, kako u defenzivnom dijelu u prvom poluvremenu, tako i u ofenzivnom u nastavku.

Linker
19. travanj 2024 19:56