Marijan Kustić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
OPORAVAK JOŠ TRAJE

Problem koji je zahvatio HNS bio je golem, Savez ispao kolateralna žrtva, a meta je bila tvrtka iz inozemstva

Sad je već daleko bolja situacija, ali problem nije još do kraja riješen
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. srpanj 2023. 20:57

Danima su stranice HNS-a i Supersport HNL-a bile potpuno nedostupne, sada su ih djelatnici u uredu Saveza zajedno sa stručnjacima uspjeli dijelom osposobiti, mogu se vidjeti vijesti i dio dokumenata, ali problem koji je nastao bio je golem, arhiva je u času nestala. Dio je vraćen, a postoje obećanja da će se vratiti sve, na tome se radi...

Zašto stranice HNS-a i Supersport HNL-a nisu u pravoj funkciji? HNS je objavio:

”Tijekom ovoga tjedna internetske stranice Hrvatskog nogometnog saveza i SuperSport Hrvatske nogometne lige nisu bile dostupne zbog tehničkog problema sa serverima tvrtke na kojima su, među ostalim web stranicama, bile smještene internetske stranice HNS-a i SuperSport HNL-a.

Unatoč uloženom trudu brojnih informatičara te nekoliko informatičkih tvrtki, problem još nije u potpunosti otklonjen te je značajan dio podataka još uvijek nedostupan.

Hrvatski nogometni savez uložio je maksimalne napore kako bi u kratkom roku korisnicima i čitateljima omogućio funkcionalnu i približno jednaku razinu dostupnosti rezultata, dokumenata i informacija, a svim posjetiteljima zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju dok obnavljamo značajan dio arhivskog materijala”.

Na pitanje radi li se o hakerskom napadu na HNS i HNL, u Kući nogometa odgovaraju kako nema govora o tome, da nije napadnut HNS nego serveri tvrtke koja se nalazi u inozemstvu, po informacijama koje smo dobili u Danskoj, te je HNS samo kolateralna žrtva. Koliko će vremena trebati da stranice prorade u punom obujmu tek će se vidjeti...

Uoči starta nove sezone HNL-a jako je dobra vijest što se Comet, sustav kojim se služi HNL, nalazi na drugom serveru, kod druge tvrtke, te potpuno normalno funkcionira. No, to što se dogodilo ujedno je i pokazatelj nogometnim djelatnicima da treba zadržati zapisnike na papiru, kao što ih HNS i ima i dalje, budući da se nikad ne zna što se s digitalnom arhivom može dogoditi.
Nekoliko dana stranica HNS-a i HNL-a uopće nije bilo, sad je već daleko bolja situacija, ali problem nije još do kraja riješen.

Linker
09. prosinac 2023 22:39