Igor Štimac

 JOHN THYS/AFP
NEKI SU ŠOKIRANI

Procurile inkriminirajuće poruke, Štimac uz pomoć astrologa sastavljao momčad?! ‘Preporučili su ga‘

Afera je razotkrivena u trenucima kada se Indija probija među 100 najboljih na svijetu
Piše: SNObjavljeno: 12. rujan 2023. 10:25

Uoči utakmice Indije protiv Afganistana u ključnom kvalifikacijskom ogledu za Azijski kup u Kalkuti, hrvatski izbornik na indijskoj klupi Igor Štimac navodno se u vezi sastava konzultirao s Bhupeshom Sharmom, astrologom iz Delhija, doznaje Indian Express.

Štimčeva je poruka tome astrologu sadržavala imena mogućih 11 prvotimaca koje je razmatrao za navedeni susret. U roku od nekoliko sati astrolog je odgovorio svojim opaskama za svako od spomenutih imena: "Dobro"; “Može, jako dobro”; “Ispodprosječan dan”; “Vrlo dobar dan za njega, ali bi mogao postati agresivniji”; “Ne preporučuje se za taj dan” i sl.

Sat vremena prije početka utakmice, kada su proglašeni sastavi, dvojica standardnih prvotimaca kojima, prema astrologu, zvijezde očigledno nisu bile naklonjene - otpala su u završnom izboru.

image

Igor Štimac s trofejem pobjednika Južnoazijskog prvenstva

FACEBOOK SCREENSHOT

Čini se da je ovakvih poruka bilo mnogo. Navodno postoji blizu stotinu poruka koje su, kako izvještava indijski portal, razmijenili bivši hrvatski izbornik Štimac i Bhupesh Sharma u svibnju i lipnju 2022. Indija je odigrala četiri utakmice u tom razdoblju: prijateljsku protiv Jordana nakon koje su uslijedile tri kvalifikacijske utakmice za Azijski kup protiv Kambodže, Afganistana i Hong Konga.

Prije svake utakmice Štimac je, čini se, bio u kontaktu sa Sharmom. Navodne poruke, koje je otkrio Indian Express, otkrivaju znakovit obrazac, imena svih igrača cenzurirana su kako bi se zaštitio njihov identitet. Uoči svakog dvoboja Štimac je tražio informacije od astrologa prije nego što bi kompletirao svoj sastav i dijelio ažurirane informacije o ozljedama kao i strategije zamjene.

image
SCREENSHOT/INDIAN EXPRESS

U jednom razgovoru Štimac je napisao: “Bok, dragi Bhupesh, bilo je zadovoljstvo upoznati te i razgovarati o budućoj suradnji! Ljubazno bih te zamolio za mišljenje o sljedećim igračima.” Zatim je podijelio datum, vrijeme i mjesto rođenja četvorice igrača, od kojih su trojica predstavljala Indiju na Svjetskom prvenstvu u nogometu U-17 2017.

Štimac je proslijedio popis od 24 člana momčadi, sa sličnim detaljima, prije prijateljske utakmice protiv Jordana 28. svibnja 2022. Nakon što je Sharma poslao svoje preporuke, Štimac je podijelio podatke o fizičkoj spremi dvojice igrača, izražavajući zabrinutost zbog njihovih ozljeda.

U drugom, pak, razgovoru astrolog Sharma rekao je Štimcu da nije ‘idealan dan ili period‘ za jednog ofenzivnog veznjaka. Štimac je potom zatražio od Sharme da usporedi zvijezde ovog igrača s onima trojice drugih napadača. Sharma je odgovorio u roku od nekoliko minuta, a dotični je igrač rangiran kao treći u njegovu redoslijedu prednosti. Taj igrač nije započeo utakmicu protiv Jordana i ušao je kao zamjena u drugom poluvremenu.

image
PRIVATNA ARHIVA Privatna Arhiva

Nakon poraza Indije u toj utakmici 28. svibnja, Štimac je razgovarao o pojedinačnim nastupima nekoliko igrača, nagovijestio promjenu sastava za kvalifikacije za Azijski kup.

12. lipnja, dan nakon druge utakmice protiv Afganistana, koju je Indija s mukom dobila s 2-1, Sharma je poručio Štimcu: "Javi mi koliko smo blizu bili u analizi igrača ove utakmice prema grafikonima."

Štimac je odgovorio: "Sve je bilo na mjestu, objasnit ću ti kad se vidimo." Sljedećeg poslijepodneva Štimac i Sharma sastali su se kako bi razgovarali o početnoj postavi za utakmicu protiv Hong Konga. Indija je pobijedila u toj utakmici i kvalificirala se na Azijski kup.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Na pitanje zašto je koristio astrologa i postupio po njegovim savjetima, Štimac je rekao: “Bhupesh mi je preporučen i neki su me ljudi od povjerenja uputili da provjerim njegove moguće učinke u sportu... Ništa više od toga."

Sadašnji predsjednik AIFF-a Kalyan Chaubey nije odgovorio na poruku u kojoj se tražio njegov komentar, dok je glavni tajnik Shaji Prabhakaran, upitan o razgovorima izbornika Štimca i astrologa, također odbio komentirati.

Ova afera razotkrivena je upravo u trenucima kada se indijska reprezentacija probija među 100 najboljih na svijetu.

Linker
17. svibanj 2024 13:18