Maradona, Pele, Ronaldo, Messi, C. Ronaldo
 Afp
SVEVREMENSKA RASPRAVA

Profesor s Oxforda uz pomoć matematike ‘odredio‘ najboljeg nogometaša u povijesti, pogledajte TOP 10

Maradona je tek deveti u ovom poretku, a to je već loša vijest za Toma Crawforda...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. rujan 2021. 09:52

Tko je najbolji nogometaš svih vremena? Rasprava koja se vodi nekoliko puta godišnje, ili čim neki igrač - Messi ili Ronaldo - sruše neki statistički rekord. Prošlog je tjedna Ronaldo postao najbolji reprezentativni strijelac u povijesti, zabivši 111 golova za Portugal. Messi mu je odgovorio nekoliko dana kasnije, kad je sa 79 golova postao najbolji reprezentativni strijelac u povijesti Južne Amerike. Ronaldo je srušio Iranca Ali Daeija, a Messi - Pelea! Dovoljno da krene lavina rasprava na nogometnim forumima diljem svijeta.

Raspravu koja nikada neće završiti i koja nikada neće imati konačnog pobjednika - za razliku od košarke u kojoj je Michael Jordan nedodirljiv u glavnini velikih anketa - prije nekoliko dana pokušao je razriješiti doktor Tom Crawford, zaposlen na prestižnom sveučilištu u Oxfordu. Crawford se poslužio matematičkom metodom, koristeći poseban algoritam, a veliki pobjednik u toj nogometno-znanstvenoj metodi je - Cristiano Ronaldo! Premda u nogometnim krugovima portugalski Ronaldo nema težinu Pelea, Maradone, Messija, pa čak i ‘pravog’ Ronalda, onog iz Brazila.

Sedam kategorija

Algoritam dr. Toma Crawforda sastoji se od sedam pomno odabranih kategorija.

1. Klupski trofeji, domaći i međunarodni, bodovani ovisno o razini UEFA -nih koeficijenta vezanih uz ta natjecanja. Osvojena Liga prvaka donosi najviše bodova.

2. Trofeji na reprezentativnoj razini - 150 bodova za Svjetsko prvenstvo, 100 za Europsko prvenstvo ili Copa Americu, te individualni dodaci za postignute golove.

3. Svi klupski golovi.

4. Svi reprezentativni golovi.

5. Glasovi dobiveni u anketama za Zlatnu loptu. Broj glasova dodijeljenih pobjedniku Ballon d’Ora podijeljen s ukupnim brojem glasova dodijeljenih trojici najboljih igrača. Pa se sve to pomnoži sa 100 kako bi se dobio traženi postotak.

6. Individualni rekordi svakog igrača (najviše golova u klubu, ligi, reprezentaciji...).

7. ‘Z-Factor’ sezone - golovi koji su imali najveći utjecaj na trofeje momčadi za koje su ti nogometaši nastupali.

Ronaldo je sa sedam naslova prvaka u tri različite zemlje plus pet naslova u Ligi prvaka završio neposredno ispred Messija u prvoj kategoriji. U drugoj je Brazilac Ronaldo (dva svjetska prvenstva i dvije Copa America) bio ispred svih. Pepe i Puskas slavili su u trećoj kategoriji klupskih golova. Mađar je zabio 625 golova u 629 utakmica, a Pele za u Santosu u 659 utakmica zabio 643 gola.

image
CARLOS COSTA Afp

Zabavno do rezultata

Cristiano Ronaldo slavio je u četvrtoj kategoriji, s najviše golova za reprezentaciju. Portugalac je slavio i u šestoj kategoriji. Ipak je zabio najviše službenih golova, kako za klubove tako i za reprezentaciju. Messi je slavio u sedmoj kategoriji, jer su njegovi golovi imali najviše utjecaja u 10 osvojenih naslova Barcelone te u četiri slavlja u Ligi prvaka.

- Kao veliki ljubitelj nogometa, naravno da sam i dugo raspravljao sa svojim prijateljima tko je najveći igrač svih vremena. Kako obožavam matematiku, tako sam je stavio u službu nogometa te je bilo jako zabavno doći do ovih rezultata. Cristiano Ronaldo je najbolji u mom algoritmu, ali siguran sam da će se rasprava nastaviti - svjestan je i doktor Tom Crawford.

Brojke su u nogometu iznimno važne, ali daleko od toga da moraju biti presudne. Cristiano Ronaldo je po izračunima dr. Crawforda najbolji u povijesti, Messi je drugi, a Pele treći. Maradona je tek deveti u ovom poretku, a to je već loša vijest za Toma Crawforda, koliko god njegovi algoritmi bili precizni te apsolutno imaju nogometnog smisla. Međutim, teško ćete u svijetu pronaći igrača ili stručnjaka koji Maradonu neće staviti u Top 5 svih vremena.

Baš kao što će se i Cristiano Ronaldo kod istih teško probiti u sam vrh. Koliko god golovi, trofeji i nagrade čvrsto stajali kao njegov matematički argument.

TOP 10 PO MATEMATIČKOM IZRAČUNU DOKTORA CRAWFORDA

1. Cristiano Ronaldo 537
2. Lionel Messi 507
3. Pele 459
4. Ferenc Puskas 305
5. Ronaldo Nazario 281
6. Marco van Basten 237
7. Alfredo di Stefano 201
8. Michel Platini 177
9. Diego Maradona 169
10. Johan Cruyff 163

Linker
11. rujan 2021 09:52