JAVIER SORIANO Afp
EMOCIJE NA VRHUNCU

Prokletstvo je konačno skinuto, navijači su ovaj pothvat čekali 40 godina: ‘Ispisali smo povijest‘

‘Ova titula je drugačija od bilo koje druge‘, rekao je Valverde nakon utakmice
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 07. travanj 2024. 23:25

Pravu dramu gledali smo u utakmici finala Copa del Reya, španjolskog Kupa Kralja. Nogometaši Athletic Bilbaa i Mallorce priredili su u Sevilli meč dostojan važnosti jedne takve utakmice, a na kraju je bolje izvođenje jedanaesteraca 24. titulu prvaka ovog natjecanja dodijelilo momčadi iz Bilbaa.

Navijači Athletica čekali su 40 godina ovaj trenutak, od davne 1984. U tom razdoblju pretrpjeli su razne nevjerojatne poraze, prije tri godine su u dva tjedna dva puta poraženi u finalu ovog natjecanja, prvobitno u odgođenom finalu iz 2020. protiv regionalnog rivala Real Sociedada, a zatim od Barcelone za Messijev posljednji trofej u Španjolskoj.

Nije bajno krenulo za Athletic niti u Sevilli, momčad Ernesta Valverdea se ubrzo nakon uvodnih 20 minuta našla u rezultatskom deficitu zahvaljujući pogotku Danija Rodrígueza. Veznjak Mallorce okrunio je tim pogotkom bolji uvodni period svoje momčadi, i tako dodatno isprofilirao ostatak ove utakmice. Meksički trener Mallorce Javier Aguirre veliki fokus kod svojih momčadi stavlja na dobru i čvrstu obranu, koja se u ostatku cijele utakmice grčevito branila od pokušaja Baska.

Kod Athletica posebno raspoložen bio je njihov najveći prospekt, Nico Williams, momak za kojega je zainteresiran velik broj najvećih svjetskih klubova. Perspektivni 21-godišnjak pokazao je zašto mu španjolski izbornik daje veliko povjerenje na lijevoj krilnoj poziciji, imao je mnoštvo pozitivnih napadačkih akcija, a u 39. minuti je i nakon odličnog duplog pasa postigao pogodak koji je poništen zbog zaleđa. Williams je bio zaslužan i za izjednačujući gol Athletica, sjajno je u 50. minuti proigrao Oihana Sanceta, koji je utrčao iza obrane Mallorce i lijepo pospremio u suprotni kut za poravnanje rezultata. Do kraja utakmice Athletic je tražio drugi pogodak, a najkonkretniju šansu imao je upravo Williams u produžetku, njegov pokušaj iz blizine ostao je blokiran u posljednji trenutak.

Slijedila je lutrija jedanaesteraca, u kojima je Athletic pružio znatno uvjerljiviju predstavu. Nakon uvodnih 1:1 vratar Athletica Julen Agirrezabala obranio je udarac Morlanesa, dok je sljedeći pokušaj Radonjića otišao iznad gola. "Točku na i" za konačnih 4:2 stavio je Álex Berenguer sigurno plasiranim udarcem u sami kut.

image
SAMUEL CARRENO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Samuel Carreno/imago Sportfotodienst/profimedia

- Tako sam sretan što sam ispisao povijest u ovom klubu, klubu mog života! Dugo sam sanjao o tome. Dao sam sve za svoju obitelj, prijatelje... Navijači su uvijek bili uz nas i to zaslužuju, uživajmo. San mi je pobijediti s klubom mog života. Sada svi mogu uživati ​​i slaviti! - rekao je emotivni Nico Williams nakon utakmice.

Pred kamere je stao i trener Athletica, Ernesto Valverde.

- Ova titula je drugačija od bilo koje druge. Morate samo vidjeti kakav je bio stadion, navijači koji su došli ovdje. Odbijao sam razmišljati o (slavlju) prije finala, sada ću razmišljati o tome... Što ću?

Svojom 24. titulom Kupa Kralja Athletic se približio Barceloni, koja je i dalje uvjerljivo najtrofejniji klub ovog natjecanja s 31 titulom.

Linker
27. travanj 2024 21:10