Screenshot: Facebook
TRAGEDIJE U SUSJEDSTVU

PROKLETSTVO U ŠIROKOM: PETA SMRT NOGOMETAŠA U POSLJEDNJIH 19 GODINA Mladi sportaši odlaze u cvijetu mladosti, što je teško prihvatiti i objasniti

KREŠIMIR BANDIĆ Iznenadna smrt 23-godišnjeg mladog mostarskog vratara Širokog Brijega potresla je cijelu BiH
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 08. ožujak 2019. 19:38

Tema svih razgovora u Širokog Brijegu i Mostaru je iznenadna smrt mladog, 23-godišnjeg vratara Širokog Brijega Krešimira Bandića. U prvom trenutku ljudi su s nevjericom primili tužnu vijest. U utorak navečer mladi se vratar u stanu prijatelja jednostavno srušio. Brzo je stigla Hitna pomoć, pokušali su ga reanimirati u Centru urgentne medicine SKB u Mostaru. No, nažalost, mladi sportaš je preminuo od posljedica srčanog udara. Ubrzo je stigla i potvrda tužne vijesti s Pecare na službenoj klupskoj stranici:

“S velikom tugom i boli potvrđujemo iznenadnu smrt našeg dragog suigrača, prijatelja i kolege Krešimira Bandića i upućujemo najdublju sućut njegovoj obitelji, suigračima i prijateljima. Njegov neosporni vratarski talent, vedri duh i pozitivno raspoloženje koje je unosio među suigrače i prave ljudske kvalitete koje su ga krasile neizmjerno će nam nedostajati u danima koji slijede.”

Počivaj u miru, anđele!

Već u utorak navečer do klupskih prostorija na Pecari stigli su suigrači, potreseni, bez daha i riječi. Ubrzo je na igralištu, pred vratima zapaljena svijeća. Pred stadionom su se počeli skupljati navijači, palili su svijeće u tišini i tuzi.

“Počivaj u miru anđele!”, napisao je trener Širokog Brijega Goce Sedloski.

Vrlo brzo su s društvenih mreža počele stizati poruke suigrača, ali i nogometaša iz drugih klubova, koji su Bandića poštovali i cijenili kao mladoga vedrog sportaša, uvijek nasmiješenog, primjerena ponašanja na terenu i izvan njega.

“Postoje osobe koje zavoliš nakon prvog dana, osobe s kojima ne trebaš pričati, nego se razumijete pogledom. Onda dođe trenutak kada gledaš sliku i ne vjeruješ da te osobe nema. Sretni su oni koji su te poznavali. Zbogom prijatelju, nadam se da ćemo se opet nekada sresti!”, emotivno je napisao fizioterapeut Širokog Brijega Dragan Mijatović, koji je upravo zadnjih mjeseci bio često s mladim vratarom, vodio je njegov oporavak nakon operacije ramena koje mu je jesenas stradalo. Upravo zbog pozitivne vedrine kojom je zračio, trener Sedloski vodio ga je na pripreme u Antalyu, kako bi osjetio bliskost s momčadi, iako još nije bio spreman za utakmice.

Na Pecaru je stigao u siječnju prošle godine iz Zrinjskog, u kojemu je prošao omladinski staž, bio je nekoliko sezona pričuvni vratar. Tadašnji trener Goran Sablić šest puta ga je slao među vratnice. Ostale su posebno upamćene njegove obrane protiv Zrinjskog na Pecari. Sedloski mu je jesenas tri puta dao dres prvog vratara.

Sućut Želje i Sarajeva

Od obitelji Bandić i NK Široki Brijeg stižu izrazi sućuti. Među prvima sućut su izrazili Željezničar i Sarajevo, nedjeljni suparnik Širokog Brijega. No, o predstojećem derbiju nitko ne priča. Iznenadna smrt mladog vratara potresla je cijelu BiH. Nogometni savez odlučio je da svi susreti 22. kola Premijer lige BiH počnu minutom šutnje u spomen na Bandića.

U NK Široki Brijeg, nažalost, to nije prva tragična smrt mladih nogometaša. Godine 2000. u klupskom kampu na Blatu na kraju treninga je od udara groma stradao 15-godišnji Josip Musa. Sedam godina kasnije na treningu je smrtno pao 19-godišnji Ivo Karačić, obdukcija je kasnije pokazala, od posljedica koje liječnički pregledi nisu mogli otkriti. Član juniorske momčadi Stojan Gagro stradao je u prometnoj nesreći 2010. godine dok se vraćao kući s maturalne zabave. Dvije godine kasnije, od posljedica infarkta preminuo je Pero Bilać, nogometaš koji je prošao sve klupske mlađe uzraste. Smrt je prekjučer uzela vratara prve momčadi Krešimira Bandića. Mladi sportaši odlaze u cvijetu mladosti, što je teško prihvatiti i teško objasniti. Na Pecari će vječno čuvati uspomenu na njih i - moliti za svoje anđele!

Peta smrt nogometaša u posljednjih 19 godina

2000.

- u kampu stradao od groma Josip Musa

2007.

- na treningu smrtno stradao Ivo Karačić (19)

2010.

- u prometnoj nesreći stradao Stojan Gagro (19)

2012.

- od infarkta stradao bivši igrač Pero Bilać (23)

2019.

od infarkta preminuo vratar Krešimir Bandić (23)

Linker
21. travanj 2024 06:48