Maradona s kćerkama Dalmom i Gianninom

 ALI BURAFI Afp
NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Prošla je godina dana kako nas je napustio neponovljivi Maradona: Ovo je 10 najvećih trenutaka Malog zelenog

Maleni Argentinac bio je sposoban proizvesti trenutke čarolije kao malo tko u povijesti nogometa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. studeni 2021. 16:42

Diego Maradona preminuo je na današnji dan prošle godine. Izdalo ga je srce u 60. godini. Čudesan igrač, osebujan čovjek. Voljeli ga ili ga mrzili, Diego Maradona je nedvojbeno bio: genije. Maleni Argentinac bio je sposoban proizvesti trenutke čarolije kao malo tko u povijesti nogometa. Mnogi će reći da je bio najbolji svih vremena. Evo njegovih 10 trenutaka za pamćenje.

1. Svjetsko prvenstvo za mlade (1979.)

Smatran premladim za pobjedničku momčad Carlosa Menottija na Svjetskom prvenstvu 1978., unatoč tome što je debitirao 1977., sa 16 godina, Maradona je 1979. u Japanu propisno terorizirao svoje suparnike na SP-u za mlade. Argentina je odigrala šest utakmica, Maradona je zabio šest golova. Zabio je i u finalu protiv SSSR-a (3:1). Maradona je osvojio Zlatnu loptu kao najbolji igrač turnira.

image
JUAN MABROMATA Afp

2. Argentinos Juniors - Boca Juniors 5:3 (1981.)

Maradona je imao samo 15 godina kada je debitirao za Argentinos Juniors u listopadu 1976., te je ostao u svom prvom klubu pet godina prije nego što je 1981. prešao u Bocu Juniors. No, četiri mjeseca ranije u Campeonato Nacionalu, Maradona je zabio četiri gola Boca Juniorsima pobjedi 5:3. Bio je posebno motiviran i potaknut komentarima njihovog vratara Huga Gattija, koji je prije utakmice pričao o "malim debelima".

3. Argentina - Engleska 2:1 (1986.)

Peter Beardsley zasigurno bi poželio da je "sasjekao" Maradonu nakon što ga je Argentinac izdriblao na svojoj polovici. Trčanje pored napuhanog Petera Reida pokazalo se ne iznenađujuće lakim, a užasnija je bila lakoća s kojom se izrugivao tvrdoglavom čovjeku Terryju Butcheru, kojeg je bio zaobišao kao da ga nema. Svojim sljedećim dodirom prevario je nesretnog Terryja Fenwicka, a zatim zaobišao Petera Shiltona. Butcherov klizeći izazov bio je uzaludan: Maradona je zabio jedan od najvećih golova u nogometu ikad, a Argentina je povela s 2:0 u četvrtfinalnoj utakmici SP-a u Meksiku koja je završila 2:1. Maradonin drugi gol bio je famozna "Božja ruka".

4. Argentina - Zapadna Njemačka 3:2 (1986.)

Nakon što je vidjela kako je Maradona osramotio i Englesku i Belgiju, Zapadna Njemačka nije bila nimalo raspoložena uoči finala Mundijala u Meksiku. Bojali su se Maradone kao vraga. Nije im zabio, ali je zato imao sjajnu asistenciju Jorgeu Burruchagi koji je zabio gol za svjetski naslov Argentine.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

5. Napolijeva dvostruka kruna (1987.)

Svjež od dominacije u Meksiku, Maradona je odlučio odvesti i Napol ina vrh. Napoli nije izgubio nijednu od svojih prvih 12 utakmica u sezoni 1986./87., pobijedio je i kod Juventusa i kod Rome, prvaka prethodne sezone i drugoplasirane momčadi. Maradona je bio jedini stranac u Napolijevoj momčadi. Sezonu iz snova završio je naslovom za Napoli, njihovim prvim u Serie A. Kad su potom osvojili i Coppa Italie - Maradona je postigao dva gola u finalnoj pobjedi (4:0) protiv Atalante - Napulj je postao njegov grad. Doslovno.

6. Napoli Juventus (3:0) (1989.)

Napoli je 1989. osvojio Kup UEFA-e. U to je malo tko vjerojatno nakon što su izgubili 2-0 u prvoj utakmici četvrtfinala od velikog rivala Juventusa. No, Maradona je u uzvratu zabio za 1:0, Andrea Carnevale za 2:0 pa se ušlo u produžetke. Alessandro Renica zabio je za 3:0.

7. "Zabava" u Münchenu (1989.)

Video koji će zagrijati i najhladniju dušu. Maradonin pristup zagrijavanju za Napolijevo polufinale Kupa UEFA protiv Bayerna u Münchenu oduševio je gledatelje na tribinama, a onda i milijune njih na YouTubeu. Pogledajte taj video...


8. Napolijev drugi Scudetto (1990.)

Nakon što je dvaput pokušao povratiti naslov, Napoli je ponovno krenuo s idejom da se osveti gradu Milanu. Završili su drugi iza Milana u sezoni 1987./88., a potom iza Intera 1988./89. Maradona je bio fantastičan cijelu sezonu.

image
STAFF Afp

9. Brazil - Argentina 0:1 (1990.)

Čak je i polu-sposoban Maradona bio je prevaga na Svjetskom prvenstvu. Polufinale protiv Brazila, moćnog, favoriziranog... No, Maradonin bljesak i savršeno dodavanje Claudiju Caniggi, koji je hladno zaobišao Claudija Taffarela, riješili su utakmicu.

10. Argentina - Grčka (1994.)

Maradona je sramotno poslan kući iz SAD-a, nakon što je pao na testu na droge. No, prije toga se uspio "ukazati". Argentina je u prvoj utakmici srušila Grčku 4:0, Gabriel Batistuta je zabio hat-trick, ali jedino čega se ljudi dosita sjećaju je Maradonin gol, te proslava koja je uslijedila uz urlanje u kameru koja je bila ispred njega. Maradona!

Linker
26. travanj 2024 03:10