ANTE CIZMIC Cropix
ČEFERIN ŽELI OSTATI NA VRHU

Protivio se Superligi i SP-u svake dvije godine, uveo financijski fair play, a sad kreće po novi mandat

Aleksander Čeferin kreće po novi mandat na čelu krvovne europske nogometne organizacije
Piše: HinaObjavljeno: 08. listopad 2022. 19:35

Slovenac Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e od rujna 2016., bit će 2023. kandidat za treći uzastopni četverogodišnji mandat na čelu europskog nogometa, priopćio je sam Čeferin u subotu uoči ždrijeba kvalifikacija za Euro-2024. u Frankfurtu.

"Osobno bih se zahvalio 55 saveza članica na njihovim pismima podrške primljenim posljednjih tjedana uoči nadolazećih izbora, te ovime službeno potvrđujem da ću se kandidirati za još jedan mandat na sljedećem Kongresu UEFA", objavio je Čeferin.

Izborni kongres zakazan je za 5. svibnja 2023. u Lisabonu.

Čeferin, koji će sljedećeg četvrtka proslaviti 55. rođendan, prethodno je od 2011. do 2016. godine vodio Slovenski nogometni savez.

Diskretan i manje karizmatičan od svog prethodnika Michela Platinija, Čeferin se čvrsto protivio projektima predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, posebice njegovu projektu dvogodišnjeg Svjetskog prvenstva umjesto četverogodišnjeg ritma.

Veliki Čeferinov izazov bio je prije svega pojava disidentskog europskog natjecateljskog projekta, Super lige, u proljeće 2021. godine. Pokrenut od strane dvanaest velikih europskih klubova, plan za zamjenu unosne UEFA Lige prvaka propao je zbog bijesa mnogih navijača i prijetnje političkom akcijom.

Drugi projekt koji je pokrenuo Čeferin tiče se financijskog fair playa (FPF), koji je osmišljen kako bi se izbjeglo prekomjerno trošenje klubova. UEFA je reformirala taj projekt u proljeće, uvodeći neku vrstu gornje granice potrošnje raspoređene na plaće, naknade za transfere i agentske provizije.

Linker
27. veljača 2024 20:59