FILIPPO MONTEFORTE Afp
GOLEMI PROPUSTI

Protivnik Vatrenih na Euru doživio debakl od kojeg će se teško oporaviti: ‘Dobili smo šamarčinu...‘

Fijasko u Italiji vratio loše uspomene, izbornik i igrači vrlo zabrinuti uoči Europskog prvenstva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. lipanj 2021. 08:10

Znalo se da je Italija jak suparnik, da sedam utakmica nije primila pogodak, no malo tko je u taboru reprezentacije Češke Republike očekivao takav potop u Bologni. Zabili su Azzurri četiri laka komada i razotkrili sve slabosti hrvatskog suparnika u skupini Europskog prvenstva. Immobile, Barella, Insigne i Berardi bili su strijelci za konačnih 4:0, s tim da je konačni omjer mogao biti i veći u korist domaćina. S druge strane, vratar Donnarumma ostao je bez posla, niti jedna lopta nije upućena u okvir njegovih vratiju.

- Naravno da je ovo velika pljuska za nas. Smeta me što smo izgubili s tako velikom razlikom. Vjerojatno smo odigrali najgoru utakmicu otkako sam na izborničkoj poziciji. Slaba igra donosi loš rezultat, to je prirodno - kazao je Jaroslav Šilhavy, izbornik Češke od rujna 2018.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Tek u uvodnih 10 minuta njegova je momčad izgledala korektno, nakon toga Italija je diktirala ritam igre, u potpunosti kontrolirala zbivanja na terenu. I to s lakoćom, dok je Češka bila na velikim mukama.

- Moram pohvaliti suparnika jer je odigrao sjajno. Uz iznimku prvih 10 minuta, kasnili smo na sve. Primili smo i dva glupa gola, prilikom kojih smo se ponudili protivniku, a oni su te poklone rado prihvatili. I u drugom poluvremenu su nam održali lekciju.

Malo je Česima nedostajalo da izjednače drugi najteži poraz kojeg su doživjeli prije godinu dana kad ih je Engleska pomela s 5:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Uspjeli su se nakon toga podići i značajno popraviti igru i rezultate, no gostovanje u Italiji vratilo je te loše uspomene.

- Priznajem da mi je to prolazilo kroz glavu. Naravno da nismo ovo učinili namjerno, ali pretpostavljam da je bolje dobiti ovakav šamar sad nego na turniru. Moramo ovo prihvatiti, izvući pouke i krenuti dalje. Pred nama je posljednja provjera s Albanijom, a nakon toga kreće Europsko prvenstvo. Vjerujem da ćemo se oporaviti od ovoga te da ćemo već u utorak biti u pravom izdanju - poručio je češki izbornik.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Za zaborav

Kapetan Vladimir Darida odigrao je utakmicu za zaborav, s neuobičajeno velikim brojem pogrešaka.

- Nećemo si lagati, ovo nije bilo dobro. Imali smo problema s talijanskim napadačima. Nismo mogli razvijati našu igru zbog njihovog presinga, a često smo nepotrebno gubili lopte - rekao je Darida.

Alex Kral, kolega iz veznog reda, nije bio previše razočaran.

- Bila je to teška provjera, ali ne trebamo biti previše nesretni. Upravo su to suparnici s kakvima se trebamo uspoređivati, samo će nas takve utakmice pomaknuti prema naprijed. Otvorili smo susret dobro, ali smo brzo posustali. Italija je preuzela kontroli i bilo je praktički nemoguće zaustaviti ih ili prenijeti loptu pred njihov kazneni prostor. Ranije smo odigrali dobrih utakmica protiv jakih suparnika, ali danas nije bilo tako. Raspravljat ćemo o tome, definitivno imamo na čemu raditi uoči Eura i nadam se da će nam ovo iskustvo pomoći da na turniru budemo pravi.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Malo toga bilo je kako treba i u obrani.

- Niti jedan od stopera nije odigrao dobro. Igrali smo loše kao momčad, takva je bila i obrana - podvukao je izbornik.

Desni stoper Jakub Brabec bio je na sto muka.

- Pripremamo se za Euro, a Italija je bila sjajan test. Znali smo što nas čeka. Naravno da su očekivanja bila veća, i da smatramo da sigurno možemo odigrati bolje. Primili smo pogotke nakon pogrešaka, a Talijani su potvrdili svoju kvalitetu. Međutim, ako se to već trebalo dogoditi, onda je bolje da je to bilo sad, u pripremnoj utakmici, a ne na turniru, Euro je za tjedan dana i imamo dosta posla do premijere sa Škotskom - upozorio je Brabec.

ČEŠKI plus

Kad izgubiš utakmicu 4:0 i pritom ne stvoriš ozbiljniju priliku, imaš razloga za zabrinutost. Teško je u tom moru sivila bilo pronaći neku svijetlu točku. Česi se samo mogu nadati da je to bio jedan iznimno loš dan i da takve partije neće ponavljati na Europskom prvenstvu jer bi to bio siguran put u debakl.

ČEŠKI minus

Pluseva se baš i nije moglo pronaći, ali je zato bez ikakve dvojbe minusa bilo na izvoz u mizernoj češkoj prezentaciji u Bologni. Napad je bio sterilan, vezni red bez dovoljno ideje i kreacije, ali i bez čvrstog bloka. Talijani su bili najopasniji iz kontri i polukontri, a u takvim situacijama češki su braniči (pre)lako ispadali.

Nemali problemi s ozljedama stopera

Evidentni su češki problemi u obrani, no pitanje je kako će ih izbornik Šilhavy riješiti. Čelustka, Brabec i Zima ne ulijevaju povjerenje, možda bi situacija bila drugačija da su na raspolaganju Tomaš Kalas i Adam Hložek. Međutim, obojicu muče ozljede. Kalas će u Pragu obaviti dodatne preglede, a k tome se u Bologni ozlijedio i Čelustka, muči ga koljeno. - Teško je kad na tim pozicijama igrači ovako otpadaju, ali vjerujem da će biti na raspolaganju za Euro. Postoji mogućnost i da pozovemo nekog drugog umjesto ozlijeđenog igrača, ali ne želim žuriti s tim - rekao je češki izbornik.

Blagajna saveza u minusu

U izborima za predsjednika Nogometnog saveza Češke Republike Petr Fousek (58) pobijedio je bivšeg reprezentativca Karela Poborskog u drugom krugu glasovanja na glavnoj skupštini. Fousek je dobio 106 glasova te će zamijeniti dosadašnjeg čelnika Martina Malika, dok je Poborsky prikupio nedovoljnih 91 glas. Češki su mediji objavili i financijsko izvješće Saveza koje je daleko od idealnog. Naime, u prošloj godini NS Češke poslovao je s minusom koji iznosi 40 milijuna kruna, odnosno oko milijun i pol eura. Naravno, sudjelovanje na europskoj smotri bit će dovoljno za pokrivanje tog minusa...

Češki veznjaci na mukama

Probleme u veznom redu opisao je Antonin Barak. - Koliko smo samo puta morali odigravati teške lopte. Ulazili smo u teške situacije u kojima smo bespotrebno gubili lopte. Taktički smo to loše odradili, Talijani su nas izdominirali - smatra veznjak Verone.

Linker
16. svibanj 2024 10:08