VLADIMIR ASTAPKOVICH Sputnik Via Afp
SUSPENDIRAO UGOVOR

Prvi hrvatski nogometaš koji je napustio Rusiju! ‘Ne vrijedi tugovati za njim, nije on Messi ili Ronaldo‘

‘Radi se o igraču iz početne postave i to što smo ga izgubili utječe na cijelu ekipu, ali...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. ožujak 2022. 10:00

Filip Uremović jedini je hrvatski nogometaš koji je dosad suspendirao ugovor u ruskom prvoligašu, no do 7. travnja to imaju vremena učiniti i drugi. Pitanje je tko će se odlučiti na takav potez jer sezona je u finišu i pametnije im je odraditi je do kraja, pa potom vidjeti što dalje. U ruskoj Premier ligi su Dejan Lovren, Nikola Moro, Silvije Begić, Tin Jedvaj, Danijel Miškić, Mateo Barać, Zoran Nižić i Filip Mrzljak.

Oporavak u Hrvatskoj

Lovren se u Hrvatskoj oporavlja od ozljede, najavljeno je da će u ponedjeljak biti na okupljanju reprezentacije, koja potom u utorak leti u Dohu na prijateljske utakmice sa Slovenijom i Bugarskom. Pojedini ruski mediji tvrde kako ga Hrvatski nogometni savez nagovara da se nakon Katara ne vrati u Sankt Peterburg, nego “zaledi” ugovor sa Zenitom do 30. lipnja što mu omogućava FIFA. HNS je to oštro demantirao.

S druge strane, Uremović je, dakle, suspendirao ugovor do 30. lipnja. Iako ima potpisano s Rubinom iz Kazanja još dvije godine, pitanje je želi li se vratiti tamo… Njegov trener Leonid Sluckij ovako je odgovorio na pitanje hoće li mu nedostajati:

- Naravno. Radi se o igraču iz početne postave i to što smo ga izgubili utječe na cijelu ekipu. Međutim, postoji širina igračke kompozicije, imamo duplirane pozicije. U Rubinu će sigurno netko stasati za njegovu ulogu, ako to još nije. Unatoč kvalitetama koje ima, on je zamjenjiv igrač. Ne vrijedi tugovati što je Uremović otišao - nije Messi ili Ronaldo.

image
ANATOLIY MEDVED/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Anatoliy Medved/Zuma Press/Profimedia

No, u prvoj utakmici bez njega izgubili su od Rostova 2:1. Krilja Sovjetov osvojili su bod protiv Zenita, što je iznenađenje, a donio ga im je hrvatski stoper Mateo Barać golom u sudačkoj nadoknadi. Njegov menadžer Stipe Lapić izjasnio se da Mateo ostaje u Rusiji.

Jedvaj i Barać ostaju

- Rat je, svi su pod stresom, tako i igrači, nema vjerojatno nijednoga tko ne poznaje nekoga iz Ukrajine i nikome nije lako. Međutim, rusko prvenstvo se igra, kako bi i zašto otišao? Kad se ne bi igralo, to bi bilo drugo, ali normalno ide dalje, on je spreman, u formi, gdje bi se sada žurio. Do ljeta sigurno ostaje, a tada će analizirati situacija jer ima ugovor još dvije godine. Ne vidim smisla da u Samari suspendira ugovor dva mjeseca do kraja sezone. Trebalo bi mu barem dva tjedna dok ne dogovori novi klub, dođe tamo, riješi registraciju…

Iako, zanimanja ima...

- Kako ne, Barać sad igra jako dobro, zvali su me klubovi iz Španjolske, Izraela, Poljske, Belgije, Austrije… Međutim, nema logika da napusti Krilja Sovjetov.

Lapić je osam i pol godina skaut Šerifa, kluba iz Pridnjestrovlja, dakle, zapravo ruskog kluba u Moldaviji. Kaže da ga zovu mnogi ruski novinari i pitaju radi li HNS pritiske na igrače da napuste Rusiju.

- Meni je to nevjerojatno. Non-stop mi zvoni telefon, novinari pitaju traži li HNS od hrvatskih igrača da napuste Rusiju. Ma, tko traži? To nema veze s istinom. Nitko ništa ne traži. Istina, neki drugi nacionalni savezi, koliku čujem, to su predložili svojim igračima. Ne znam konkretno za Dejana Lovrena, koji je reprezentativac, ili Nikolu Mora, ali ove druge sigurno nitko nije zvao.

Tin Jedvaj igra prvu sezonu u Lokomotivu i ostaje do kraja. I on je, kao i Barać, tako odlučio. I njega ugovor veže još dodatne dvije godine...

Linker
12. travanj 2024 08:46