VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PORUKA IZBORNIKU

‘Pusti im snimku Hrvatske da vide kako se bori za državu koju voliš!‘: Bivši vratar Dinama ljut na igrače

U našem susjedstvu puni su hvale na račun Vatrenih, Poljuda i, osobito, izbornika Dalića
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 15. studeni 2021. 19:24

Velika pobjeda reprezentacije Hrvatske na Poljudu i izravni plasman Vatrenih na SP 2022. odjeknuli su i u susjednoj BiH. Velik broj navijača iz Hercegovine i dijelova Bosne zbog blizine Poljuda pohrlio je u nedjelju prema Splitu, a oni koji su ostali doma drhtali su uz “male ekrane”. Travnjak na Poljudu podsjetio ih je na nogometne terene u BiH, no vjerovali su da trud Dalićevih izabranika mora biti nagrađen. To se i dogodilo. Medije iz BiH preplavili su naslovi tipa:

”Poljud eksplodirao - Rusi ugurali loptu u svoju mrežu!”

”Krcati Poljud i kišni spektakl na tribinama: Ruski harakiri odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo!”

Naslovi su to portala Sportsport.ba, koji osobito ističe kapetana Luku Modrića, za kojeg tvrdi da je više od kapetana. Pohvaljena je i atmosfera na tribinama Poljuda za vrijeme i nakon završetka utakmice pod naslovom: ”Da se naježiš”.

Dijele se karte

Sarajevski mediji uz veliki uspjeh Hrvatske pišu i o plasmanu reprezentacije Srbije na SP nakon velikog preokreta protiv Portugala, te o uspjehu izabrane vrste Sjeverne Makedonije, koja je izborila dodatne kvalifikacije za plasman na SP u Kataru iduće godine. Ti uspjesi triju reprezentacija s prostora bivše zajedničke države stavljaju se u kontekst neuspjeha reprezentacije BiH.

Sve do subote tinjala je nada da bi BiH mogla izboriti dodatne kvalifikacije jer je dvije odlučujuće utakmice igrala doma, protiv Finske i Ukrajine. No nakon poraza od Finaca u Zenici (1:3) susret s Ukrajinom samo je formalnost, a navijači koji su kupili ulaznice u paketu za dvije utakmice sada ih nude po cijeni od dvije marke (osam kuna) ili besplatno onima koji žele doći na utakmicu. A takvih je vrlo malo.

Kritike su na društvenim mrežama doživjeli svi reprezentativci osim Dinamovih igrača Amera Gojaka i Luke Menala, koji su kreirali jedini pogodak za BiH. Najveće zamjerke idu izborniku Ivajlu Petevu. Bivši trener Dinama od dolaska na kormilo reprezentacije nije prihvaćen jer su navijači željeli Sergeja Barbareza.

image

Ivajlo Petev

ANADOLIJA

- Ne želim kritizirati nikoga poslije katastrofalne igre i zalaganja na terenu gdje su završili svoj pohod ka baražu. Samo bih savjetovao gospodinu Petevu da pusti snimku utakmice Hrvatska - Rusija i da naši igrači vide kao se bori svih 90 minuta za svoju državu koju vole. Veliki respekt za igrače i stručni stožer. Sretno Vatreni u Kataru! - poruka je Slobodana Janjuša iz SAD-a, nekadašnjeg vratara Željezničara, Sarajeva, Vojvodine i Dinama, a koju prenose Sportske.ba i drugi mediji.

Dnevni avaz pod naslovom “Vatreni su pobjedom nad Rusijom zaradili pravo bogatstvo” piše kako je Hrvatska plasmanom na SP osigurala 12 milijuna dolara, a taj iznos u Kataru može i rasti jer plasman u osminu finala donosi još dva milijuna, a u četvrtfinale šest milijuna dolara... Ukupni nagradni fond je 700 milijuna dolara, što je za 22 posto više nego prije tri godine u Rusiji, kada se Hrvatska okitila srebrom.

Mostarski Bljesak pun je hvale za izbornika Zlatka Dalića:

”Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio. Njegov život je posvećen nogometu. Iza njega nema ekscesa i afera, uvijek je smiren i staložen, posebice u razgovoru s novinarima. Pod njegovim vodstvom Vatreni su zadivili svijet i 2018. u Rusiji osvojili srebro, da bi ove godine na Euru prošli skupinu i u ludoj utakmici ispali od Španjolske. Sad je na trećem velikom natjecanju, čime je nadmašio Miroslava Ćiru Blaževića i Slavena Bilića. M. Karačić

Linker
26. travanj 2024 08:26