Lucescu vjeruje svojim pomoćnicima i daje im velike ovlasti
 dynamo kijev
BIVŠI VATRENI ZA SN

‘Radim s Fergusonom istočne Europe! Prvi smo, igramo proljeće u Europi, zaradili smo 38 milijuna eura‘

‘Želimo se pojačati, pratimo i neke hrvatske igrače. Možemo kupiti i Dinamove igrače...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. prosinac 2020. 23:21

U nedjelju je naš bivši reprezentativac, Ognjen Vukojević, u obiteljskom krugu u Bjelovaru proslavio 37. rođendan. Prošloga je tjedna došao iz Kijeva na odmor u Hrvatsku, nakon uspješne jeseni koju je odradio na klupi Dynama, kao pomoćnik Mircee Lucescua...

- Iza nas je doista uspješna jesen, prvi smo na ljestvici ispred Šahtara, nakon šest godina Dynamo je prvi dio prvenstva okončao na vodećoj poziciji. K tome, plasirali smo se u skupinu Lige prvaka, potom smo izborili proljeće u Europi osvajanjem trećega mjesta u toj skupini, a istodobno smo promovirali niz mladih igrača (Cigankov, Mikolenko, Šaparenko, Supriaga, Zabarnji...) i zaradili velik novac, u klupsku je blagajnu sjelo oko 38 milijuna eura. Gazda kluba, Hrihorij Surkis, vrlo je zadovoljan i opet želi stvoriti europski jaki Dynamo - rekao je Vukojević.

Ferguson istočne Europe

Nastavio je...

- Neprocjenjivo je iskustvo raditi s Lucescuom, on je Alex Ferguson istočne Europe! Svakodnevno učim od tog legendarnog trenera, koji cijeloga dana živi nogomet. Svaku utakmicu pripremi do najmanje potankosti, uvijek ima u pričuvi plan B, čak i plan C. Stanujemo u Dynamovu kampu i stalno smo zajedno, nezaboravni su i poučni događaji iz njegove bogate karijere, koje nam prepričava kad opušteno sjednemo za stol. Bolji početak trenerske karijere nisam mogao ni zamisliti - kaže Vukojević, koji je ujedno i izbornik naše mlade reprezentacije (do 20 godina).

image
Mircea Lucescu radi odličan posao u kijevskom klubu, a Ognjen Vukojevič jedan je od njegovih asistenata
privatni album

Kakve vam je ovlasti dao Lucescu?

- Trojica nas je pomoćnika i svakodnevno vodimo treninge i individualno radimo s igračima, po programu i planu kojeg je sastavio Lucescu. Često razgovaramo, analiziramo brojne situacije i oduševilo me što Lucescu traži naše mišljenje i uvažava ono što kažemo. Jasno je da je na kraju njegova zadnja, ali je sklon razgovoru i prihvaća sugestije.

Planira li Dynamo dovesti pojačanja ove zime?

- Da. Pokušat ćemo dovesti dvojicu-trojicu igrača i bude li tako, tada ćemo definitivno sa Šahtarom ući u utrku za naslov do samoga kraja. A bili bismo konkurentni i u Europskoj ligi, suparnik u 16-ini finala nam je belgijski Brugge i smatram da su u ovome trenutku šanse za prolaz 55:45 za nas. Pojačamo li se, naravno da nam izgledi skaču...

Hrvate stalno pratimo

Hoćete li u toj potrazi za pojačanjima možda pogledati i prema Prvoj HNL?

- Uvijek je naša liga zanimljiva Ukrajincima, pa i ja sam, do ovoga posla kojeg sad radim, bio Dynamov skaut za Hrvatsku, kao i za susjedne zemlje. Iskustvo govori da su se igrači s ovog područja dosad pokazali najisplativijima za Dynamo. I sad se prate neki hrvatski igrači, ali ne mogu govoriti o imenima.

Možete li, primjerice, platiti nekog igrača zagrebačkog Dinama?

- Kad Dynamo Kijev želi kupiti nekog igrača, onda je gotovo sigurno da će ga i kupiti!

A kako ste doživjeli Dinamove jesenske utakmice u Europskoj ligi?

- Sve sam, dakako, pratio, Dinamo je moj klub i to će zauvijek i ostati. Plavi imaju nekoliko vrsnih igrača koji donose prevagu, poglavito mislim na Livakovića, Ademija i Petkovića. Mali Gvardiol je izvanredan, opipljiva je reprezentativna vrijednost i perspektiva, treba očekivati da će već na proljeće biti u krugu A reprezentativaca, baš kao i Moro, koji dobro igra u moskovskom Dinamu. Ugodno me iznenadio Moharrami, pokazao je nemali potencijal, a pozorno sam pratio i Jakića, budući da igra na mojoj poziciji zadnjeg veznog. Brzo se prilagodio i od njega očekujem još bolje igre. Dinamo je pokazao snagu, posebno me impresionirala utakmicu u Rotterdamu, kad je deklasirao Feyenoord. A spoznaja da su Plavi tek u zadnjoj utakmici u skupini primili pogodak, dovoljno govori o zrelosti ove iskusne momčadi. Istaknuo bih i dobre igre Rijeke u skupini Europske lige, očito je da mladi trener Simon Rožman radi dobar posao na Rujevici.

Nisam želio Dinamo

U ždrijebu za 16-inu finala mogli ste igrati i sa Zagrepčanima. Jeste li priželjkivali tu utakmicu?

- Ma ni slučajno! Da se to dogodilo, da su nas kuglice spojile, meni bi neprijeporno bilo najteže. Uvijek, naime, govorim da je Dinamo Zagreb moja najveća ljubav, klub u kojem sam se afirmirao, a Dynamo Kijev moj je život, dao mi je egzistenciju. I stoga mi je drago mi je što se nećemo susresti, najveći bi pritisak bio na meni...

Dinamo igra protiv ruskog Krasnodara. Poznajete li tu momčad?

- Dobro ih poznajem, to je klub koji ulaže mnogo novca, ima bogatog predsjednika i žele napraviti zvučni rezultat. Krasnodar je odigrao ozbiljne utakmice i sa Chelseaom i sa Sevillom, pokazali su da jednako dobro mogu igrati i doma i vani. Bolja su momčad od CSKA i procijenio bih da su izgledi za prolaz podjednaki - smatra Vukojević.

Linker
20. travanj 2024 10:49