Dražen Biškup
 RONALD GORSIC/CROPIX
OPET ISTA PRIČA?

Rana iz ‘97. još je živa: ‘U Zagrebu smo imali 3:0, da smo prošli - igrali bi protiv Chelseaja...‘

‘Bili smo šokirani! Kad se sjetim svega i sad me taj poraz peče. Bio bi nam to vrhunac karijera...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. srpanj 2021. 19:41

Nogometaši Zagreba imali su loše iskustvo na europskom sjeveru u jesen 1997. godine. U 1. kolu sad nepostojećeg Kupa pobjednika kupova, zagrebašima je suparnik bio norveški Tromsö, klub iz istoimenog grada, udaljenog 350 kilometara od Arktičkog kruga. Tromsö, inače, nazivaju “glavnim gradom Arktika”, a u turističkim ga brošurama Norvežani predstavljaju kao “Pariz sjevera”. No, Zagrepčanima nije ostao u dobrom sjećanju...

Prva utakmica u Kranjčevićevoj (18. rujna) podsjetila je na dvoboj Dinama i Valura, Zagreb je, naime, pobijedio 3:2, iako je u 52. minuti, zgodicima Lalića, Sopića i Baturine, imao golemih 3:0, baš kao i Dinamo protiv Islanđana! No, tada su borbeni i uporni gosti iskoristili opuštenost zagrebaša, pa su Johansen (56) i Arst (80) zatresli mrežu vratara Sandra Tomića i Tromsö je vratio nadu u prolaz, osiguravši aktivan rezultat uoči uzvrata. Trener Zagreba tada je bio Branko Tucak, evo i sastava koji je odigrao prvu utakmicu s Norvežanima (3-5-2): Tomić – Galič; Sabitović, Osibov – Keqi, Čižmek, Sopić (od 71. Milić), Lalić, Vukić – Bule (od 85. Perić), Baturina (od 66. Vukas).

Jedna od najbolnijih

U Norveškoj se igralo dva tjedna kasnije (2. listopada) i Zagreb je pokleknuo u produžecima. Domaćin je poveo u 15. minuti autogolom Zagrebova srednjeg braniča Jasenka Sabitovića, no u nastavku dvoboja hrvatski su nogometaši u samo četiri minute preokrenuli rezultat, Vukić (53) i Bule (57) postigli su pogotke za 2:1 vodstvo.

A onda su se opet ukazali Arst i Johansen, zgodicima u 74. i 90. minuti osigurali su 3:2 pobjedu i produžetke, u kojima je Zagreb posrnuo u 115. minuti - Lange je odveo Tromsö u 2. kolo KPK. Na tom je uzvratu Zagreb igrao u ovom sastavu (3-5-2): Tomić – Dr. Biškup; Sabitović, Osibov – Keqi, Čižmek (od 46. Šašivarević), Sopić, Škrinjar (od 78. Kurtović), Vukić – Bule (od 86. Domjanić), Baturina.

image
Dražen Biškup
NENAD DUGI/CROPIX

- Zbog ozljede sam preskočio prvu utakmicu, ali sam igrao na uzvratu. I taj je poraz i eliminacija jedna od najbolnijih rana u mojoj igračkoj karijeri - rekao nam je Dražen Biškup i pojasnio:

- Da smo prošli Norvežane, igrali bismo protiv Chelseaja! Bio bi to vrhunac karijere za sve nas, imali smo dobru momčad i nadali smo velikim utakmicama s engleskim klubom! Ali, nismo prošli Tromsö u dvobojima u kojima smo bili favoriti - rekao je Biškup i prisjetio se potankosti sa spomenutih utakmica:

- Na oba smo dvoboja bili bolji, nadigrali smo Norvežane, imali smo još niz prilika na obje utakmice koje nismo iskoristili i to nam se na kraju obilo o glavu. Doma smo držali 3:0 u 52. minuti i nismo to znali sačuvati, na uzvratu smo također imali vodstvo 2:1 pola sata prije kraja, ali ni tamo nismo izdržali i otišli smo u produžetke. Bili smo šokirani tim primljenim trećim pogotkom u zadnjoj minuti, sve nas je to poremetilo i Norvežani su iskoristili naš manjak dekoncentracije i zabili su nam i četvrti pogodak. Uh, kad se sjetim svega i sad me taj poraz peče - kaže Biškup.

Kakvo je vrijeme bilo na uzvratu u Norveškoj?

- Jako hladno, dočekalo nas je manje od deset stupnjeva Celzija, doživjeli smo pravi temperaturni šok. Stalno je padala kiša, puhao je jak vjetar, smrznuli smo se. Sjećam se da smo gledali Polarnu svjetlost, domaćini su nam rekli da smo došli u pravo vrijeme, jer se Polarna svjetlost najbolje vidi u listopadu, veljači i ožujku. No, slaba je to bila utjeha, Tromsö ću pamtiti po bolnoj rani zbog eliminacije iz Europe, svi smo bili uvjereni da ćemo igrati protiv Chelsea, ali ostao je to nedosanjani san, ispali smo od Norvežana, od kojih smo objektivno bili bolji - kaže Biškup.

Linker
23. travanj 2024 03:57