Ivan Toney dobio je barem malu zadovoljštinu

 ADRIAN DENNIS Afp
PRESEDAN NA OTOKU

Rasistički vrijeđao nogometaša na internetu pa dobio brutalnu kaznu, sada ne smije niti na jedan stadion

Mladi navijač Brentforda je ubrzo požali zbog svoje zaostale poruke upućene nogometašu
Piše: SNObjavljeno: 15. ožujak 2023. 07:01

Čovjek koji je maltretirao Ivana Toneyja na društvenim mrežama je dobio zabranu dolaska na sve stadione u Engleskoj, objavio je Brentford čiji je igrač i bio žrtva nasilja. Nasilje se dogodilo 14. listopada kada je 24-godišnji Antonio Neill poslao rasističku poruku Toneyju.

Nakon što je Toney to slikao i objavio javno na Instragramu policija je pokrenula istragu i ubrzo pronašla krivca za ova zloćin iz mržnje. Neill je priznao krivnju za slanje uvredljive poruke, a sada je dobio i paprenu kaznu.

Ako u iduće dvije godine napravi nešto slično, morat će četiri mjeseca provesti u zatvoru za ovaj zločin iz mržnje. Uz to, dobio je i trogodišnju zabranu odlaska na sve nogometne utakmice što je privi put da je donesena ovakva odluka od pojave novog zakona 2022. godine.

Bez nogometa u iduće tri godine

Načelnik Scot Cowie zadužen za ovaj slučaj u policijskoj postaji Northumbria rekao je kako mržnji nije mjesto u zajednici.

- Diskriminacija nema apsolutno nimalo mjesta u bilo kojem društvu, bilo da se radi o našim zajednicama ili o internetu. Zato sam oduševljen da je ozbiljnost Neillovog nedjela očitovana u ovoj zabrani odlaska na nogometne utakmice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nadam se da će nas ovo još više ojačati u borbi protiv zločina iz mržnje. Nećemo to tolerirati i napravit ćemo sve da počinitelje izvedemo pred sud - rekao je Cowie.

Neill u iduće tri godine ne smije niti na jednu nogometnu utakmicu u Ujedinjenom Kraljevstvu što uključuje sve utakmice Premier lige, Championshipa, League One i Two, National League, kao i domaće utakmice engleske nogometne reprezentacije. Ova zabrana znači da ne smije ni putovati u inozemstvo kako bi pogledao međunarodne prijateljske, kvalifikacijske ili turnirske utakmice.

Šef policije zadužene za nogometna pitanja, Mark Roberts, istaknuo je da zločin iz mržnje ima posljedice.

- Ova presuda jasno pokazuje da postoje stvarne posljedice za ljude koji misle da se mogu skrivati iz tipkovnice i objavljivati komentare iz mržnje. Sretan sam zbog novog zakona koji je donio mogućnost izricanja ovakvih zabrana. Policija Northumbrije je bila proaktivna i to pokazuje da svemu pristupamo ozbiljno. Pozivam sve koji su žrtve internetske mržnje da prijave svoje slučaje kako bi bili istraženi i kažnjeni počinitelji.

Brentford: ‘Izbacite rasizam s društvenih mreža‘

Načelnica Kim McGuinness je također komentirala ovaj slučaj.

- Internetski rasizam je pronađen u našoj regiji i ovime smo poslali jasnu poruku da to nećemo tolerirati. Ako odaberete mržnju i maltretiranje drugih, to što to radite iza kompjuterskog ekrana ili sa svojeg mobitela ne znači da ćete se izvući s time, daleko od toga - rekla je McGuinness pa dodala:

- Ovaj slučaj pokazuje da vas policija može pronaći, a nadam se da će ova zabrana pokazati koliko ozbiljno pristupamo zločinu iz mržnje. Ovo je putokaz za buduće slučajeve.

Iz Brentford FC-a poručuju kako im je drago vidjeti da je policija riješila ovaj slučaj i da postoje ovakve posljedice.

- Ivan Toney je žrtva bolesnih rasističkih uvreda na dnevnoj bazi i želimo vidjeti kazne za sve koji su krivi za tako nešto. Klub čvrsto vjeruje da nema mjesta za rasizam u nogometu i nastavljamo podržavati i implementirati politiku nulte tolerancije prema svim oblicima diskriminacije. Još jednom apeliramo na vlasnike društvenih mreža da svoje platforme naprave sigurnima za sve i izbace sadržaj koji širi mržnju - poručili su iz kluba.

Linker
27. travanj 2024 17:14