FOTOARENA/DDP USA/PROFIMEDIA
OGROMAN POTENCIJAL

Realovo čudo ruši rekorde i moglo bi šokirati Europu: ‘Nadmašit će Ronalda, Romárija i Peléa!‘

Igra tolikom lakoćom da njegovi prodori, driblinzi i pogoci izgledaju suludo jednostavno
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 14. studeni 2023. 14:10

Čestitam Fernandu Dinizu, ovo je prvi njegov poziv kojem ću zapljeskati. Morate pozvati najbolje, a u ovom trenutku najbolji je Endrick. Po meni će on biti bolji od Ronalda. Unutar šesnaesterca nitko nije bio bolji od Romárija, čak ni Pelé, ali Endrick će ih sve nadmašiti, u to ne sumnjam. Nemate pojma što će ovaj dečko raditi u Europi. Dio je ovo upečatljivog monologa kojeg je nekadašnji brazilski reprezentativac, a danas televizijski voditelj, José Ferreira Neto, održao u posljednjoj epizodi svoje emisije "Os Donos da Bola" inspiriran činjenicom da se 17-godišnji napadač našao na popisu Seleçãa za kvalifikacijske utakmice (SP 2026) s Kolumbijom i Argentinom.

Velike riječi i bombastične prognoze kroz prošlost su se nerijetko ispostavljale kontraproduktivnima kad su u pitanju mladi igrači, no čini se Palmeirasov "wunderkind" - koji će od sljedećeg ljeta nositi dres Real Madrida (transfer od 37,5 milijuna eura) - doista ima "ono nešto", onaj magični faktor koji čini razliku između dobrih, vrlo dobrih i izvanserijskih nogometaša. U njegovim igračkim kvalitetama, statistici i ukupnom nogometnom putu, već sada se mogu pronaći argumenti za usporedbe čak i s najvećim ofenzivcima koji su ikada nosili dres Brazila.

‘Čudo od djeteta‘

Povijesne knjige kažu kako je Endrick prvi 17-godišnjak nakon velikog Ronalda Nazárija koji je pozvan u brazilsku seniorsku reprezentaciju. "Il Fenomeno" se A selekciji najveće južnoameričke zemlje prvi puta pridružio krajem ožujka 1994., te je sa 17 godina, šest mjeseci i dva dana, odigrao posljednjih deset minuta u pobjedi Brazila nad Argentinom u prijateljskoj utakmici (2-0) zamijenivši tada dvostrukog strijelca Bebeta. Gotovo tri desetljeća kasnije, svoje prve minute u čuvenom žutom dresu mogao bi dobiti još jedan talentirani i hitronogi centarfor, vrhunskog driblinga i elitne završnice, od kojeg brazilska, ali i svjetska, nogometna javnost imaju vrlo visoka očekivanja. Ako nastupi u utakmicama protiv Kolumbije (sa 17 godina, tri mjeseca i 26 dana) ili Argentine (sa 17 godina i četiri mjeseca), Endrick će, ukupno gledajući, postati četvrti najmlađi Brazilac koji je ikada zaigrao za nacionalnu selekciju - i u tom pogledu nadmašiti Ronalda.

image
YURI MURAKAMI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Listu predvodi Pelé koji je u srpnju 1957. (sa 16 godina, osam mjeseci i 14 dana), ušao u igru početkom drugog poluvremena utakmice "Copa Roce" s Argentinom (1-2) da bi, nakon pola sata provedenih na travnjaku - postigao i izjednačujući pogodak. Slijedi ga Edú koji je početkom lipnja 1966. (sa 16 godina, devet mjeseci i 14 dana), u prijateljskom susretu protiv Poljske (4-1), bio dijelom brazilske početne postave. Treću poziciju zauzima Coutinho, koji je u srpnju 1960. (sa 17 godina i 28 dana), također u prijateljskom ogledu, startao za Brazil u porazu od Urugvaja (0-1).

Svi navedeni igrači, dakle, debitirali su u utakmicama bez realnog natjecateljskog značaja, dok će Endrick konkurirati za nastup u važnim kvalifikacijskim susretima za Svjetsko prvenstvo, i to protiv reprezentacija Kolumbije i Argentina. Upravo Lionel Messi i ostatak družine koja je osvojila katarski Mundijal trenutno zauzima čelno mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama, s 12 osvojenih bodova u dosadašnja četiri susreta, odnosno pet više od drugoplasiranog Urugvaja, trećeplasiranog Brazila i četvrtoplasirane Venezuele.

Ogroman potencijal

Za razliku od svojih prethodnika, Endrick bi, dakle, odmah mogao biti bačen "u vatru", a ako tu priliku iskoristi na željeni način, višestruko će osnažiti svoju postojeću auru, ali i narativ europskih i svjetskih medija u kojem je već sada postavljen kao "odabrani" - onaj koji će dominirati travnjacima u narednom razdoblju i nastaviti tradiciju briljantnih brazilskih napadača.

Poziv u reprezentaciju došao je nakon što je mladi golgeter zabio pobjednički pogodak Athletico Paranaenseu u 32. kolu brazilske Serie A, odnosno dva pogotka utakmicu ranije u trijumfu nad Botafogom. Sva tri navedena gola zasigurno će, s obzirom na atraktivnost, pronaći svoje mjesto u budućim video kompilacijama i "highlightsima" posvećenim Palmeirasovom - odnosno Realovom - dijamantu. Endrick je Athletico PR-u presudio 30-metarskim sprintom i elegantnim potkopavanjem lopte preko vratara Benta, dok je protiv Botafoga najprije odvezao slalom u maniri Ingemara Stenmarka, nanizao četvoricu suparničkih igrača i lijevom nogom probio Lucasa Perrija, da bi potom ponovno poentirao preciznim projektilom s vrha kaznenog prostora. Svakako valja spomenuti da je Palmeiras utakmicu protiv Botafoga gubio s 0-3 na poluvremenu, a upravo su Endrickovi golovi bili kamen temeljac za nevjerojatan preokret koji se dogodio u nastavku (4-3).

image
LIAMARA POLLI/SPP/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- On je igrač koji ima potencijala postati jedan od najvećih svjetskih talenata. Ne znamo hoće li to uspjeti, a ovaj poziv nije pritisak nego je nagrada, vizija budućnosti i svega što ovaj dječak može postati. Rođen je 2006. godine i već dugo privlači moju pažnju onime što kontinuirano isporučuje, a u najboljoj formi uživa upravo sada - rekao je brazilski izbornik Diniz nakon što je u ponedjeljak objavio popis za nadolazeći kvalifikacijski ciklus.

Rekordi padaju

I doista, Endrickov "show" u posljednje dvije ligaške utakmice definitivno nije "izolirani slučaj". Mladi Brazilac, koji igra tolikom lakoćom da njegovi prodori, driblinzi i pogoci izgledaju suludo jednostavno, isporučuje izvedbe na visokoj razini još od prošle sezone - kada se pojavio u brazilskom seniorskom nogometu. U listopadu prošle godine postao je najmlađi debitant i strijelac u povijesti Palmeirasa, a od tada do danas postigao ukupno 11 prvenstvenih pogodaka i tako postao najefikasniji maloljetni igrač u povijesti Brasileirãa, detroniziravši Neymara koji je do svoje 18. godine za Santos zabio deset golova.

ESPN je istaknuo još jedan zanimljiv podatak, a on kaže da je Endrick drugi najbolji strijelac svijeta u kategoriji igrača mlađih do 18 godina - ispred njega je samo Miloš Luković, koji je za seniorsku momčad IMT Novog Beograda do svog debija zabio 26 golova. Srpski centarfor će 18. studenog zakoračiti u punoljetnost, dok će Endrick sve do 21. srpnja sljedeće godine imati "fore" zauzeti čelnu poziciju i na toj tablici - a onda slijedi preseljenje na Santiago Bernabéu i europsko poglavlje njegove nogometne priče.

Linker
10. svibanj 2024 00:17