Florentino Perez

 PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA
VELIKA OČEKIVANJA

Realu stiže ‘čudo‘ od igrača, evo kako je Perez preduhitrio konkurenciju u velikoj borbi za napadača

Kraljevski klub osigurao usluge ofenzivca Palmeirasa, kojeg su htjeli mnogi veliki klubovi
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. prosinac 2022. 10:40

Florentino Perez, predsjednik Real Madrida i jedan od najvećih moćnika svjetskog nogometa, mnogo je toga naučio iz neuspjelog pothvata od prije nepunih 10 godina, kada je Barcelona preduhitrila Kraljevski klub i potpisala najperspektivnijeg mladića planete, tada 20-godišnjeg Neymara. Da se takvo što ne bi ponovilo, Madriđani su odlučili budno i neumorno pratiti talente diljem Južne Amerike, te dosad s tih prostora doveli danas dokazane majstore poput Viniciusa, Rodryga ili Valverdea. Ovaj trojac otklonio je svaku bojazan po pitanju budućih rezultata kluba s Bernabeua, a na ljeto 2024. stiže još jedan nelimitirani dragulj - Endrick Sousa, polivalentni napadač, no primarno centarfor.

Endrick je ljetos napunio 16 godina, a Kraljevi su njegovom Palmeirasu isplatili 35 milijuna eura da bi ga "zakaparili" prije svih i osigurali njegovu pojavu pod bijelim dresom čim napuni 18. Budući da FIFA-ina pravila ne dozvoljavaju ugovor u inozemstvu sve do punoljetnosti, Endrick nikako ne može ranije kročiti u Madrid. Na spomenutih 35 milijuna, brazilski klub mogao bi zaraditi još 25, što će ovisiti o uspjesima njihovog nebrušenog dijamanta, odnosno o broju nastupa, individualnih te klupskih ostvarenja.

- Kako bih se opisao? Ja sam igrač s karakterom koji uvijek pokušava napraviti najteže stvari. Moj cilj je odlučiti utakmice i što je najvažnije, povezati se sa suigračima. Nikad ne stajem, uvijek želim više. Ako postignem gol, želim dva, a kad postignem dva, želim i treći. Ljudima koji me ne poznaju rekao bih da sam jako uporan - poručio je Endrick u jednom od prvih velikih javnih istupa, za Marcu u veljači, nedugo nakon što je njegov Palmeiras osvojio Copa Sao Paolo, najprestižnije natjecanje brazilskog klupskog nogometa u konkurenciji nogometaša do 20 godina.

image

Endrick

RONALDO BARRETO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Upravo na tom turniru, popularno zvanom Copinha, Endrick je na sebe usmjerio poglede velikana. I ranije se šuškalo o jednom sposobnom 15-godišnjaku koji kao od šale lomi protivnike, pa su na četvrtfinale Copinhe stigli skauti najuglednijih klubova svijeta. Liverpool, Arsenal, Manchester City, Barcelona, PSG, Ajax, Benfica... Svi oni poslali su predstavnika na ogled Palmeirasa i Oeste. I imali su što za vidjeti - Endrick je u 13. minuti poentirao škaricama, što je bio samo jedan od zgoditaka kojima je doveo svoj tim do prvog ovakvog trofeja, a zabio je i u finalu. Bilo je pitanje vremena kada će krenuti pomama za mladićem koji je, "zaklinju" se brazilski analitičari, bolji nego što je Neymar bio u njegovim godinama.

- Zaista se ne mogu sjetiti nijednog nogometaša koji je u dječačkoj dobi radio ovo što Endrick radi danas. Osim toga, nikada nisam doživio da klubovi pregovaraju za igrača dvije godine prije nego što se uopće može iseliti, to govori sve o njegovom potencijalu - BBC-u je kazao Frederico Pena, izvršni direktor TMF.a, agencije koja pod sobom drži Viniciusa Juniora i Gabriela Martinellija, proslavljene Brazilce u Europi.

Osim s Neymarom, mladog Endricka uspoređuje se s mnogim velikanima nogometne igre - svjetski mediji naslovljavaju ga novim Peleom, visinom podsjeća na Romarija, a nerijetko ga stavljaju u kontekst Ronalda. Nije novost da se mlade nade neumorno kiti ovakvim usporedbama, no Endrick ponajviše ‘vuče‘ na Robinha, koji je svojevremeno također stigao u Real kao obećani nositelj buduće generacije. I nije se baš proslavio, stoga možemo razumjeti zašto Endrick ne želi biti novi Pele, Romario, Robinho ili tko već, on želi biti - Endrick.

- Svaki mladi sportaš inspiriran je igračima koji su ostavili traga u povijesti brazilskog nogometa. Želim osvojiti isto ono što su oni osvojili, ali moj cilj je izgraditi vlastitu putanju, biti poznat po svojoj priči - rekao je za magazin The Week u listopadu, a onda otkrio da mu je pored svih legendarnih Brazilaca uzor netko drugi:

- Moj idol je Cristiano Ronaldo, inspirira me njegova posvećenost sportu i to što daje cijelog sebe svaki dan. Divim se svim sportašima koji traže savršenstvo. Volim njegov način igre, ali ne želim ni tu raditi usporedbe, smatram da svaki igrač ima svoje karakteristike.

image

Endrick

ETTORE CHIEREGUINI Agif Via Afp

Možda je baš zato Endrick odabrao Real Madrid, iako su Paris Saint-Germain, Chelsea i Barcelona bili ozbiljna konkurencija. No, lukavi madridski skaut Juni Calafat prije svih je uspostavio temelje, da bi postigli dogovor sredinom prosinca. Dario SPORT piše da je Calafat ključne razgovore obavio tijekom Svjetskog prvenstva, dok su moćnici iz PSG-a bili zaokupljeni smotrom u svojoj zemlji, a AS tvrdi da je Xavi razgovarao s Endrickom još u veljači, no Barcina loša financijska slika predstavljala je poteškoće.

Endrick je za prvi sastav Palmeirasa zaigrao u srpnju, čim je napunio 16 godina, te postigao tri gola i jednom asistirao u sedam nastupa, što je ravno startu iz snova. U razgovoru za The Week rekao je da će zauvijek biti zahvalan tom klubu, jer uzeo ga je pod svoje još kao 10-godišnjaka te zaposlio njegova oca kao čistača. I Endrick je, poput mnogih Brazilaca, u trikovima s loptom želio pronaći bijeg od neimaštine i gladi.

Nisu vjerovali u rodni list

Nakon što je osvojio Copinhu početkom godine, Endrick je završio na naslovnicama Marce, koja je naznačila da su postojale sumnje u njegove godine jer po prikazanom na terenu nadareni Brazilac djelovao je mnogo starije od 15-godišnjaka. Endrick je otkrio da mu to nije prvi susret s tavkim optužbama.

- To mi govore još od malena. No, takve stvari daju mi samo još više energije jer očito ih impresioniram. Zato stavljam kažiprs na usta kada proslavljam golove, da pokažem da ljudi govore laži. Potom i napinjem mišiće, da im ukažem na dodatnu snagu koju mi daju tim lažima - poručio je Endrick.

Detalji ugovora

AS prenosi da je Endrick potpisao na tri godine, maksimalno koliko je dozvoljeno jednom nepunoljetnom igraču. Real je već dogovorio i produljenje ugovora za dodatne tri godine, dakle Endrick će na Santiago Bernabeuu biti od 2024. do 2030. godine.

Osnovni iznos transfera je 35 milijuna, još 25 Palmeiras će zaraditi ovisno o Endrickovim individualnim i klupskim uspjesima, a 12 odlazi u vidu poreza, tako da bi transfer mogao doseći 72 milijuna eura cijene. Jedna od stavki je i pravo na imidž - Real će imati 50 posto Endrickovih prihoda od raznih ugovora s marketinškim agencijama.

Brazilac ‘na čekanju‘

Vinicius Tobias 18-godišnji je desni bek Šahtar Donjecka kojeg je Real Madrid doveo na posudbu u travnju ove godine te poslao na brušenje u Castillu, svoju drugu momčad. Jedan je od tri igrača koji je startao u svih 12 ligaških (Primera Federacion) utakmica Castille u ovoj sezoni.Carlo Ancelotti vodio ga je na pripreme u Sjedinjene Američke Države uoči početka sezone, rekavši da je "ažuran na treninzima i jako dobar mladi potencijal". No, MARCA prenosi da u klubu još nisu sigurni hoće li otkupiti Tobiasa, jer smatraju da je 18 milijuna eura tražene odštete više nego što su spremni izdvojiti.

Linker
20. travanj 2024 08:27