Zvonimi Boban

 Screenshot
KOMEMORACIJA U SARAJEVU

Regija se oprašta od legendarnog Ivice Osima, Baždarević zaplakao, dirljiv govor Bobana: ‘Šefe, neka vam je laka...‘

‘Napravio je od nas dobre ljude, velike profesionalce koji misle i na druge‘, kazao je Zvone Boban.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. svibanj 2022. 12:43

Tužan je dan u sportskoj Bosni i Hercegovini i cijeloj nogometnoj regiji. U prostorijama Narodnog pozorišta Sarajevo održana je komemoracija povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog nogometa Ivice Osima.

Na oproštaj s legendarnim trenerom stiglo je mnoštvo nogometnih i sportskih djelatnika, bivših i sadašnjih nogometaša, te naravno, obiteljii prijatelji legendarnog Švabe, koji je preminuo 1. svibnja, u 81. godini.

Komemoraciji su prisustvovali Osimovi nekadašnji igrači Dragan Stojković, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Srečko Katanec, Safet Sušić, legende jugoslovenskog nogometa Dušan Bajević, Nenad Bjeković, Baka Slišković, te Zvonimir Boban.

Iz dalekog Japana stigao je tehnički direktor reprezentacije Yasuharu Sorimachi, a među prisutnima su bili i predsjednik NS BiH Vico Zeljković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Bakir Izetbegović...

image

Ivica Osim

LIU JIN Afp

"Bio je sjajan igrač, veliki trener, ali je prije svega bio iznimno dobar čovjek, bio je naš čovjek. Ostao je čovjek raje. U svojoj poemi. Jedinstven. Ostao je takav, smiren. Vjerujem da niko od nas nije siguran da li ćemo se sresti negdje gore. Svi imamo odgovornost da njegov nauk i poruka žive i dalje. Bio mi je prvi trener u reprezentaciji Jugoslavije. Sve naše desetke učio je i naučio trčati. Napravio je od nas dobre ljude, velike profesionalce koji misle i na druge", rekao je u emotivnom obraćanju Zvonimir Boban.

Velikan hrvatskog nogometa prenio je pozdrave i saučešće od predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina i Arsena Wengera, inače velikog Osimovog prijatelja.

"Čeferin je veliki poštovatelj Ivice Osima. Ivicu sam spominjao i s Wengerom. Molio me da vas pozdravim, da vam kažem da je Ivica bio briljantan. Mislio je da će vam značiti njegova poruka. Rekao je da je učio od njega iz njihovih malobrojnih razgovora. Švabo, hvala vam na svemu, neka vam je šefe laka sarajevska i bosanska zemlja", rekao je Boban.

Posebno je dirljiv bio govor slavnog bivšeg BiH reprezentativca Mehmeda Baždarevića, koji nije mogao zadržati suze.

"Imam veliku tremu, jer je riječ o čovjeku s kojim sam živio 40 godina. On je obilježio naše živote, karijere, svog Želju, ovaj grad i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac i učitelj. Znao je da pravi dobre nogometaše i ljude, vizionar ispred svog vremena. Nogometu je bio odan i vjeran, volio je nogomet i ljude. Hvala ti u ime svih nas. Nedostajaćeš nam i počivaj u miru", kazao je kroz suze Baždarević.

Pogreb Ivice Osima bit će obavljen danas u 14 sati na Gradskom groblju Bare.

Linker
19. travanj 2024 00:38