ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Rekonstrukcija srca momčadi na Bernabeuu! Njegov dolazak zaokružio je novu trojku koja će naslijediti legende

Prije dva dana je Real Madrid i službeno objavio da je potpisao ugovor s Aurelienom Tchouamenijem
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. lipanj 2022. 19:04

U slavlju na terenu Olimpijskog stadiona u Kijevu, svibnja 2018. godine, Cristiano Ronaldo odlučio je biti partibrejker nakon rušenja Liverpoola u finalu Lige prvaka.

- Hvala svima, bila je čast igrati za Real i ova treća Liga prvaka zaredom ostat će mi u posebnom sjećanju - rekao je Portugalac.

Svima je tada bilo jasno da Cristiano Ronaldo odlazi i ubrzo su analitičari raširili pesimizam u kontekstu perspektive Blancosa. Tvrdilo se da pravih nasljednika nema, da su neki drugi igrači prilično ostarjeli (među inima Luka Modrić, Sergio Ramos...) i da je vjerojatno fantastični hat-trick Liga prvaka zaključenje jedne od dvije najboljih trofejnih era Kraljevskog kluba. Kada se još doznalo da odlazi i trener Zinedine Zidane stekao se uvjerljiviji dojam da Blancosima slijede sezone prosječnosti...

image
FRANCK FIFE Afp

Bez sedmorice

U onoj postavi koja je prije četiri godine u Kijevu svladala Liverpool 3:1 igrali su Navas, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Modrić, Isco, Benzema, Ronaldo, uz doprinos s klupe Balea s dva mega pogotka. U nedavnom ponovljenom finalu istih suparnika madridski Real je izveo Courtoisa, Carvajala, Militaa, Alabu, Mendyja, Casemira, Kroosa, Modrića, Valverdea, Benzemu i Viniciusa.

Osim trenera, Carlo Ancelotti umjesto Zidanea, iz Kijeva su ostali Carvajal, Casemiro, Modrić, Kroos i Benzema. Čak sedam igrača iz tog finala Lige prvaka više nisu dio madridske momčadi, što potvrđuje tezu da je vodstvo kluba pažljivo i mudro provelo veći dio rekonstrukcije kadra.

Navas, Varane, Ramos, Marcelo, Isco, Cristiano Ronaldo, Bale dio su slavne prošlosti madridskog velikana, a ne baš po velikim očekivanja prije četiri godine održali su se, i to u top formi, Modrić, Benzema, Casemiro, Kroos i Carvajal, osvojivši još dva španjolska naslova, Ligu prvaka, 2 Superkupa Španjolske i Svjetsko klupsko prvenstvo. Neloše...

Prije dva dana je Real Madrid i službeno objavio da je potpisao ugovor s Aurelienom Tchouamenijem, 22-godišnjim francuskim reprezentativcem, koji dolazi iz redova Monaca. O kakvom se veznom igraču radi dovoljno ukazuje cijena koju su Madriđani platili, 80 milijuna, s varijablama u visini 20 milijuna eura. Podrijetlom iz Kameruna Tchouameni je bio velika želja Liverpoola i Paris SG-a, ali je održao riječ danu Realovu predsjednik Florentinu Perezu i odbio svaki razgovor s Englezima i Katarcima.

Zaokružena selekcija

Njegov transfer zaokružuje selekciju veznih igrača Real Madrida za iduću dekadu. Možemo reći da je madridski klub osigurao nasljednike ‘svetog trojstva’, kako se u Realu titulira trofejni trio veznjaka Casemiro (30), Kroos (32) i Modrić (36). Prije četiri godine u proces je ušao Federico Valverde (23), koji se nakon posudbe u Deportivu La Coruni vratio u Real i priključio prvoj momčadi.

Zanimljivo, Valverde je koštao Real samo pet milijuna eura kada su ga iz Urugvaja i Penarola doveli kao 18-godišnjaka. Prošlog ljeta je, pak, angažiran 18-godišnji Eduardo Camavinga, nova velika nada Francuske. Mudrost Reala bila je u tome da su iskoristili njegovu slabiju sezonu u francuskom prvoligašu Rennesu, te ga otkupili za “samo” 31 milijun eura. Dok je Valverdeu cijena narasla na 70, Camavingi je u prvoj Realovoj sezoni, uglavnom kao alternative, vrijednost skočila već na 55 milijuna eura. A tek mu je 19 godina...

image
FRANCK FIFE Afp

Proces kvalitetne selekcije veznih igrača, kako su istaknuli i u Realu, umnogome je olakšan vitalnošću Casemira - Kroosa - Modrića. Jer iako je klub godinama dovodio više “nasljednika”, tipa Odegaard, Ceballos, Illarramendi , Diaz i drugi, niti jedan nije izdržao konkurenciju spomenutog trojca. Čak je i Mateo Kovačić, uvjerljivo najtalentiraniji i kvalitetniji od spomenutih, odlučio otići iz Reala jer nije htio dalje biti u statusu alternative, te je sreću pronašao u Chelseaju.

Dakako da je dugovječnost Modrića (10 godina), Kroosa (8) i Casemira (1+7) pokazatelj njihove ekstra kvalitete, ali vrijeme prolazi svima. Kupovina dva moćna mlada francuska veznjaka, uz već etabliranog Valverdea, riješit će mnoge glavobolje za koju godinu-dvije dana, kada se raspusti ‘sveto trojstvo’. Oni će, doduše, biti još i te kako konkurentni i mentorski dobri za mlađe snage, jer će, između ostalog sada moći i više utakmica preskočiti, te tako sačuvati energiju.

Real Madrid je od 2018. godine, dakle, odradio veći dio nužne generacijske rekonstrukcije. Iz današnjeg kuta gledanja jedino je još neuspješan “natječaj” za alternativu i perspektivu iza Karima Benzeme i Danija Carvajala. Jović (60 milijuna eura) nije pokazao da bi mogao biti taj, kao što je Odriozola (30 milijuna) bio nedorečen i otišao u Fiorentinu na posudbu. Tamo se razigrao i sada je velika vjerojatnost da će ga vratiti.

U Realu su se možda pokajali što su olako riješili Hakimija, danas u PSG-u. Kylian Mbappe je trebao biti šlag na torti momčadi za novo desetljeće. No, i ovako će Real djelovati moćno kada dođe vrijeme postave u kojoj bi mogli biti oni koji su planski dovedeni nakon 2018.godine - Courtois (30 godina, 35 milijuna eura), Militao (24, 50), Rüdiger (29, 0), Alaba (29,0), Mendy (27,48), Tchouameni (22, 80), Valverde (22, 5), Camavinga (19, 31), Rodrygo (21, 40) i Vinicius (21, 45).

Dvije dvojbe

Neki su analitičari, međutim, ustvrdili da će nova vezna linija madridskog velikana biti sigurno fizički moćnija od sadašnje, ali također ističu dvije dvojbe. Prvu - hoće li imati dovoljno tehničke i taktičke kvalitete kao trio Casemiro - Kroos - Modrić, a drugu i najveću - kako će Realov život u sredini izgledati kad se umirovi Modrić. Jer, Real godinama traži kakvu-takvu “kopiju”, ali jednostavno je ne uspijeva pronaći...

Linker
03. svibanj 2024 03:57