PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Greenwood/shutterstock Editorial/profimedia
VELIKA PROMJENA

Revolucija na pomolu: Legendarni trener predložio novo pravilo zaleđa, ideja će uskoro biti i testirana

‘Bit će više golova i samim time bit će zabavnije gledati utakmicu‘, rekao je bivši sudac
Piše: SNObjavljeno: 11. lipanj 2023. 23:38

Je li na pomolu revolucija po pitanju zaleđa u nogometu? Nakon ekspanzije VAR-a u Europi, sve češće svjedočimo, doslovno, milimetarskim zaleđima zbog kojih su pogoci sve češće poništavani. Na tragu takvih iskustava, Arsène Wenger predložio je izmjenu pravila kojim bi napadači dobili veću "slobodu". S obzirom na to kako se sada zaleđa sude kada je napadač bilo kojim dijelom tijela s kojim može postići pogodak ispred obrambenog igrača, legendarni Francuz došao je na drugačiju ideju.

Njegov prijedlog je sljedeći: dok god je igrač s dijelom tijela s kojim može postići pogodak u ravnini s obrambenim igračem, nalazi se u dozvoljenoj pozciji. Primjerice, ako je napadač u raskoraku, pri čemu bi mu jedna noga bila očigledno ispred obrambenog igrača, međutim, druga noga mu je barem malo "iza" čuvara, nalazio bi se u dozvoljenoj poziciji, čime bi se izbjegla milimetarska zaleđa. Njegov prijedlog će uskoro zaživjeti u praksi. Barem u probnom obliku.

U drugom dijelu švedskog prvenstva za igrače do 21 godine, kao i u prvenstvu za žene do 19 godina, ovo će pravilo biti testirano. Osim Švedske, u probi će sudjelovati i Italija i Nizozemska. Fifa će analizirati sve utakmice koje će uključivati novo pravilo i uspoređivati s proljetnim dijelom prvenstva, u kojemu je zaleđe bilo suđeno prema uobičajenoj varijanti. Ujedno, nakon sezone odradit će niz intervjua s igračima, sucima i ostalim službenim licima koja su sudjelovala u projektu.

Jonas Eriksson, bivši nogometni sudac, koji je sudio dvoboj Hrvatske i Turske na Euru 2016., podržava takvu ideju.

- Bit će više golova i samim time bit će zabavnije gledati utakmicu - rekao je Eriksson.

Linker
01. svibanj 2024 21:39